https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Instagram @evelienvanhamme

In het echte leven is Evelien een vrolijke, alleenstaande cat mom die als hobby houtbewerking doet.

Evelien Van Hamme speelt onzekere jonge mama Tinne in ‘Dertigers’: ‘Ik zou me nooit zo laten doen’

Herlinde Matthys

Evelien Van Hamme speelt de jonge en heel onzekere mama Tinne in de populaire Eén-reeks ‘Dertigers’. ‘Zelf heb ik geen kinderen. Dat is ook geen noodzaak in mijn leven, ik kan wel gelukkig zijn alleen.’


Evelien kruipt in de Eén-serie ‘Dertigers’ in de huid van Tinne, een vrouw wier leven volledig in het teken staat van haar gezin. Haar man Bart neemt dat als vanzelfsprekend, waardoor Tinne het gevoel heeft dat hij haar meer als poetsvrouw en babysit ziet dan als echtgenote. Deze rol staat mijlenver af van het echte leven van Evelien. ‘Tinne en ik liggen heel ver uit elkaar qua stabiliteit’, vertelt Evelien. ‘Zij heeft heel veel structuur in haar leven. Ze werkt in het onderwijs, ze is getrouwd en heeft twee kindjes. Ik heb als alleenstaande actrice niet zo veel zekerheid als Tinne.’

Zijn er ook gelijkenissen?

Ja. Tinne is een heel zorgende vrouw, dat ben ik ook. Zo vang ik asielkatjes op bij mij thuis en verzorg ik ze tot ze helemaal genezen zijn. Dan sta ik ze weer af zodat ze geadopteerd kunnen worden door een lief nieuw baasje. Ik steek daar heel veel tijd en liefde in. Zelf heb ik geen katje, omdat ik altijd op een appartement woonde. Sinds kort heb ik mijn eigen huis, dus misschien is het tijd dat ik er eentje hou.

Bij Tinne staan haar kindjes centraal in het leven. Heb jij thuis een kleine spruit rondlopen?

Nee, ik heb enkel een geweldig metekind. Een kindje krijgen, staat ook niet echt op mijn to-dolijstje. Als dat uit liefde komt en alles klopt, dan is het welkom. Maar het is geen noodzaak in mijn leven, ik kan wel gelukkig zijn alleen.

Tinne is een echte huismama. Ben jij ambitieuzer?

Goh, zij was ook heel gedreven hoor, maar door de keuzes die ze maakte, is haar carrière wat op de achtergrond geschoven. Ik maak alle beslissingen heel bewust voor mezelf. Ik doe de dingen die ik graag doe, en ik zou me zeker nooit zo laten doen in het leven.

Is het volgens jou iets waar veel vrouwen mee worstelen: ze geven alles op voor hun gezin, terwijl de man des huizes toch zijn oude leventje grotendeels kan behouden?

Als ik op mijn sociale media naar de reacties kijk van vrouwen op mijn rol vrees ik dat dit nog steeds actueel is. Ik had dat niet verwacht en ik vind het heel frappant. Ik denk niet graag in clichés, maar het is blijkbaar helaas toch nog zo. Daar is op zich niks mis mee, op voorwaarde dat beide partijen natuurlijk gelukkig zijn.

Heb je tips voor vrouwen die in zo’n positie zitten?

Ik ben niet de juiste persoon om advies te geven. Het enige wat ik zou zeggen is: zorg ervoor dat je gelukkig bent. Je moet beginnen bij jezelf en als jíj gelukkig bent, dan straal je dat ook af op andere mensen. Da’s volgens mij toch de basis.

Ben je gelukkig als dertiger, op verkies je toch die jaren als twintiger?

Goh, het is anders. Als ik mocht kiezen, dan zou ik voor altijd 28 gebleven zijn. Dat vond ik fantastisch. Je hebt wel al verantwoordelijkheden in het leven, maar nog niet te veel. Aan de andere kant ben ik nu best wel tevreden met mijn leven. Ik heb rust gevonden: ik weet wie ik ben, ik weet wat ik kan en ik durf uitdagingen aangaan zoals ‘Dertigers’.

Is dit je eerste grote tv-rol?

Ja. Tinne spelen is het grootste wat ik al gedaan heb. Ik was keiblij toen ik na mijn auditie het goede nieuws kreeg dat ik mee mocht doen. ‘Dertigers’ is een beetje de Vlaamse ‘Friends’, en wie is er nu geen fan van ‘Friends’? (lacht) Ik heb vroeger wel al enkele gastrolletjes gespeeld in onder andere ‘De Infiltrant’ en ‘Zie Me Graag’.

Word je nu meer herkend op straat?

Ja. Ik denk dat voor deze rol niemand echt wist wie ik was. (lacht) Ik merk nu dat mensen toch wel soms langer kijken. Onlangs, in Ikea, begon een vrouw zelfs te lachen naar mij, waarna ze zich betrapt voelde en zich excuseerde: ‘Ik ken je eigenlijk niet echt.’

Waar droom je nog van op professioneel vlak?

Een film lijkt me sowieso heel tof. Dat heb ik nog nooit gedaan. En ik zou ook graag weer meer theater doen. Da’s niet voor het grote publiek, maar dat is mijn eerste liefde. Ik wil vooral graag blijven spelen, omdat ik daar heel gelukkig van word.

En zijn er op privévlak nog dingen die je wil verwezenlijken?

Ik zou het leuk vinden om iemand tegen te komen met wie ik gelukkig samen kan zijn. Ik ben daar allesbehalve naar op zoek. Wat komt, dat komt. Maar het zou tof zijn. En misschien een groter huis met een eigen atelier aan voor mijn houtbewerking.

Dat is een speciale hobby.

Ja. Ik volg dat zeven uur in de week en dan kan ik letterlijk aan niks anders denken dan mijn hout. Da’s heel goed voor mijn hoofd. Zo maakte ik mijn eigen boekenkast, die ik helaas met de verhuis wel weer in drie stukken moest zagen omdat ze niet naar boven raakte. Dat was pijnlijk (lacht). Ik maakte ook mijn eigen tafel, rekjes en nachtkastjes en ik ben nu bezig aan een barkast. Het is leuk om zulke dingen van jezelf in huis te hebben.

Heb je zelf zo’n goede vriendengroep als in ‘Dertigers’?

Ja. We zijn met vijf en we noemen onszelf ‘de vriendinnen van Londerzeel’. (lacht) We proberen echt tijd te maken voor elkaar ondanks onze verschillende levens en vooral drukke agenda’s. Belangrijke momenten zoals verjaardagen vieren we altijd samen. Soms een beetje later, zo vieren we halfweg februari kerst. We weten dat we op elkaar kunnen rekenen en dat we er zijn voor elkaar. Da’s fijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content