Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Netflix

'Ik durfde wekenlang m'n bus niet meer op.'

‘Sex Education’: het busincident met Aimee is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal

Eén van de meest aangrijpende verhaallijnen in het tweede seizoen van de Netflixserie ‘Sex Education’ is die van Aimee, Maeves beste vriendin. Schrijfster en bedenker Laurie Nunn vertelt in een interview met Netflix UK dat ze voor het verhaal putte uit haar eigen ervaring.


‘Sex Education’ staat ervoor bekend belangrijke maar weinig besproken onderwerpen bespreekbaar te maken. Seksuele intimidatie en aanranding is daar één van. In de derde aflevering van het tweede seizoen wordt Aimee aangerand op een bomvolle bus door een man die tegen haar aan schuurt terwijl hij masturbeert. De vrolijke tiener doet aanvankelijk alsof het niets was, maar blijkt al snel een trauma over te houden aan het incident.

Zij maakten het mee


In een video-interview met Netflix UK & Ireland vertelt Laurie Nunn, de vrouw die ‘Sex Education’ bedacht en schreef, dat ze zich liet inspireren door haar eigen ervaring voor de verhaallijn van Aimee. Een aantal jaar geleden zat ze vroeg in de ochtend op een zo goed als lege bus in Londen, toen een man opstapte en naast haar ging zitten. Hij zette zijn voeten op de koffer die naast haar stond zodat ze niet weg kon, en begon tegen haar aan te schuren terwijl hij zichzelf aanraakte.

Laurie Nunn. © Getty

Wanneer Laurie eindelijk toch van de bus kon rennen, verplaatste de man zich naar de andere kant van de bus om haar na te kijken. ‘Ik ben ter plekke in tranen uitgebarsten’, vertelt de schrijfster. ‘Ik heb het van me afgeschud en heb proberen genieten van m’n weekend, maar het bleef in m’n hoofd hangen. Ik had paniekaanvallen, durfde wekenlang de bus niet op, was niet op mijn gemak op de metro,…’

Wat Laurie heeft geholpen, was weten dat ze niet alleen was. ‘Ik was lid van een soort feministische Facebookgroep. Daarop heb ik mijn verhaal gepost – dit was trouwens lang voor het hele #MeToo-ding. Ik kreeg zo veel reacties van vrouwen die vertelden over gelijkaardige dingen die ze hadden meegemaakt. Dat gaf me een soort troost en moed.

Net als Aimee


Aimee Lou Wood, die Aimee speelt, maakte iets gelijkaardigs mee in een treinstation. ‘Ik had nog geglimlacht naar de man’, vertelt de actrice. ‘Hij zag er zo vriendelijk uit. Maar plots begon hij mij te volgen op het perron, terwijl hij aan zichzelf zat. Mijn mama had mij altijd de tip gegeven om een gezin te zoeken en me erbij te zetten, maar ik zag alleen mannen. Dus vroeg ik aan een kerel of ik even naast hem mocht wandelen, maar hij bekeek me alsof ik gek was. Het ergste was dat ik me genegeerd voelde. Waarom zag niemand wat er gebeurde?’

© Netflix

Hetzelfde overkomt Aimee in ‘Sex Education’. Ondanks het feit dat de bus overvol zit en ze heel duidelijk maakt dat de man haar aanrandt, doet geen enkele passagier ook maar iets om haar te helpen. ‘Dat vond ik zo aangrijpend in Aimees verhaallijn. De gebeurtenis op zich is traumatiserend. Maar het feit dat niemand haar helpt, is nog meer traumatiserend, want Aimee was iemand met zo veel vertrouwen in de wereld en de mensen. Voor het incident voelde ze zich zo veilig, en het is spijtig dat ze dat gevoel kwijtraakt.’

Een van de vele lessen die we uit ‘Sex Education’ kunnen trekken, is dan ook: help elkaar als je iemand ziet die lastiggevallen wordt. Het kan iemands ervaring iets minder traumatisch maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '