https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © VRT

Redactrice Eline bekeek de eerste twee afleveringen van de nieuwe zondagavondserie op Eén, 'Undercover'.

REVIEW: ‘”Undercover” kan wel een pilletje xtc gebruiken, zodat het iets harder gaat’

Als het aan drugsbaron Janus Van Wesenbeeck gelegen had, dan hadden we vanavond niet kunnen zien hoe Tom Waes na lange tijd zijn acteertalent weer bovenhaalt. Het criminele heerschap was naar verluidt niet opgezet met zijn rol als inspiratiebron voor de allereerste Vlaams-Nederlandse Netflixserie ‘Undercover’. Gelukkig voor ons kreeg zijn klaagzang geen gehoor.


 

‘Deze reeks is geïnspireerd door waargebeurde feiten. Elke overeenkomst met bestaande personen, levend of dood, is louter toevallig of onbedoeld.’ Daarmee zal meneer Van Wesenbeeck het moeten doen. Voor de nieuwe zondagavondserie op Eén werd de mosterd gehaald bij het verhaal van de langstlopende undercoveroperatie in de Belgisch-Nederlandse geschiedenis, maar de namen, personages, plaatsen en gebeurtenissen zijn fictief. Zo heet de drugskoning op wie jacht wordt gemaakt in ‘Undercover’ niet Janus, maar Ferry Bouman (Frank Lammers). De Nederlander brengt zijn weekends door op een camping in ons mooie Limburg, dat in de openingsscène benoemd wordt als ‘het Colombia van de xtc’. Zij die ‘Narcos’, die andere drugsserie van Netflix, bekeken, weten wat dat inhoudt. Vermoedelijk zal de toerismedienst van de provincie Limburg iets minder in de wolken zijn met deze serie dan indertijd met ‘Katarakt’.

Tom Waes is in ‘Undercover’ te zien in zijn eerste hoofdrol als undercoveragent Bob Lemmens, die samen met z’n Nederlandse collega Kim De Rooij (Anna Drijver) Bouman in het oog moet houden op de camping. Mijn aanvankelijke vrees dat Waes na al die jaren van presenteren zijn geloofwaardigheid als acteur kwijt zou zijn, blijkt ongegrond. Waes bewijst met zijn prestatie dat hij nog steeds die goede acteur is die we 15 jaar geleden in ‘Het Geslacht De Pauw’ leerden kennen. Van die show krijgen we in ‘Undercover’ trouwens een kleine reünie, want niemand minder dan den Benny verhuurt zijn caravan aan het koppel agenten. Net als toen zorgt het personage van acteur Benny Claessens voor hilariteit, goed voor zowat het beste moment van de eerste aflevering.

Humor is echter niet het eerste objectief van ‘Undercover’, al zit dat er wel geregeld in. Telkens wanneer de camera op Kevin Janssens’ personage Jurgen en zijn afgrijselijk vals gebit – gezet nadat hij al zijn tanden verloor bij een arrestatie – staat, bijvoorbeeld. Maar er werd ons voornamelijk spanning beloofd en die is aanvankelijk nog een beetje schaars. ‘Undercover’ is entertainend, mooi gemaakt, meeslepend en bij momenten grappig, maar op het puntje van mijn zetel zit ik na twee afleveringen nog niet. En dat deed de flitsende trailer nochtans wel verwachten. De serie kan een pilletje xtc gebruiken, zodat het iets harder gaat. In de hoop dat er vanaf aflevering 3 een versnelling hoger geschakeld wordt, blijf ik wel kijken. Al is het maar om te kunnen lachen met de tanden van Kevin Janssens.

‘Undercover’ zie je vanaf zondag 24 februari tien weken lang om 21u op Eén. Later zou de serie ook op Netflix verschijnen. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content