Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Als je even vergeet dat er een acteur met een plomp mondstuk voor je neus op het podium staat te stralen, heb je het gevoel dat je naar Freddie zelf zit te kijken.'

REVIEW: ‘Queens biopic ““Bohemian Rhapsody”” blijft bedeesd weg van onzedige rock-‘n-rollbedoeningen’

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

Wij keken enorm uit naar ‘Bohemian Rhapsody’, de langverwachte biopic van de Engelse rockgroep Queen. Eindelijk zouden we met onze eigen ogen zien hoe overdreven vunzig en rock-‘n-roll het leven achter de schermen van de vele Queen-optredens eraan toeging. Maar niet heus...


Helaas bleven onze rock-‘n-rolldorstige ogen ondervoed. Het leven van de vier bandleden blijkt – als we de de film mogen geloven – helemaal niet zo vettig of rock-‘n-roll als verwacht. Bijgevolg zullen we ex-hoofdrolkandidaat Sacha Baron Cohen – Borat voor de vrienden – gelijk moeten geven. De acteur zou aanvankelijk de rol van Queen-frontman Freddie Mercury op zich nemen, maar trok zich terug uit de film omdat hij naar eigen zeggen het gevoel had dat de biopic te clean gemaakt zou worden. Geen pure seks, drugs en rock-‘n-roll, maar een ietwat afgekookte, deugdzame versie van the real deal. En daar zouden naar verluidt de nog levende Queen-gitarist en -drummer Brian May en Roger Taylor voor iets tussen zitten.

Queen-frontman Freddie Mercury liet volgens de wilde verhalen tijdens zijn extravagante feestjes dwergen met schoteltjes cocaïne op hun hoofden rondlopen. Maar afgezien van één bepaald ‘wild’ feestje, dat nog heel erg veel aan de verbeelding overlaat, komt Freddies wilde levensstijl niet tot bij de kijker.

Ook zijn seksuele escapades met mannen komen niet bepaald uitvoerig aan bod. Er wordt af en toe een nakende wip gesuggereerd, maar daar blijft het bij. Daardoor komt het nieuws dat Freddie besmet raakte met aids, haast als een onaangename verrassing. De relatie met zijn vrouw Mary Austin wordt dan weer wel heel erg (over)belicht. Alle smoezelige extravagantie wordt veilig in de doofpot gestopt. Over de doden niets dan goeds, zegt men dan.

Freddies seksuele escapades met mannen kwamen niet bepaald uitvoerig aan bod. Er werd af en toe een nakende wip gesuggereerd, maar daar bleef het bij.


In ‘Bohemian Rhapsody’ wordt de nadruk helemaal niet gelegd op Freddies buitensporige levensstijl, maar des te meer op het immense succes van de band Queen zelf, de totstandkoming van hun grootste hits en de kolossale populariteit van hun optredens. Soms lijkt men Queens grootste hits zo graag stuk voor stuk besproken te willen hebben, dat het geheel wat gejaagd binnenkomt bij de kijker. Je krijgt een fractie te zien van hoe een hit geboren wordt en ziet dan meteen de uiteindelijke uitvoering op een gigantisch podium.

Die optredens zelf worden wel opperbest in beeld gebracht. Het is kippenvel van begin tot eind. Je wordt als kijker écht weer naar de jaren 80 gekatapulteerd, extatisch zwetend op de eerste rij van een Queen-optreden. Voornamelijk van een van de laatste optredens van de band – tijdens Live Aid in Wembley Stadion – verwachten we dat het kippenvelrecords zal breken in heel wat filmzalen. Een kwartier lang zie je een prachtig nagebootste versie van Queens memorabele optreden op het benefietconcert in 1985. Duizenden fans worden in beeld gebracht, je geniet van perfect uitgevoerde nummers... Een moeilijke uitdaging voor de makers die haast vlekkeloos werd uitgevoerd.

En dan hebben we het nog niet gehad over de acteerprestaties. De Amerikaanse acteur met Egyptische roots Rami Malek (37), voor velen een nog eerder onbekend gezicht, zet een prachtige Freddie neer. Zijn emoties, aparte bewegingen en onpeilbare talent komen binnen. Als je even vergeet dat er een acteur met een plomp mondstuk voor je neus op het podium staat te stralen, heb je het gevoel dat je naar Freddie zelf zit te kijken. En als je zo’n gedenkwaardige, extravagante rockster zo geloofwaardig kan neerzetten, ben je gewoon een natuurtalent.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 

‘Bohemian Rhapsody’ verschijnt bij ons vanaf woensdag 31 oktober in de zalen.

 

Meer film:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '