Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© getty

'Hun vriendschap op het kleine scherm was niet enkel het resultaat van een steengoed staaltje acteerwerk. Dit is ook gewoon pure liefde naast de set.'

REVIEW: de ‘Friends’-reünie zorgt net als elke aflevering voor een lach én een traan

Herlinde Matthys

Mijn grote broer en ik groeiden op met ‘Friends’. We keken ernaar in onze blokpauze, tijdens het eten of zelfs na een nachtje doorzakken. Ook tijdens de langverwachte ‘Friends’-reünie zitten we net als vroeger naast elkaar in de zetel met een grote glimlach op ons gezicht en de nodige traantjes in onze ogen.


Bij sommige series denk je al na één seizoen: het is genoeg geweest. De verhaallijnen worden steeds minder en de acteurs boeien je niet meer. Maar bij ‘Friends’ waren tien seizoenen zelfs niet genoeg. De reeks werd elk seizoen zelfs beter en beter. Het is een van de weinige series die ik talloze keren opnieuw kan bekijken, en terwijl ik weet wat er gaat komen en de tekst zelfs mee kan mompelen, lach ik me toch nog een breuk. Ik huilde dan ook enorm bij de laatste aflevering. Langs de ene kant omdat mijn favoriete tv-personages een mooi einde kregen, maar langs de andere kant ook omdat het het einde van een tijdperk was. Dat dacht ik althans.

Ik sprong dan ook een gigantisch gat in de lucht toen ik hoorde dat de geruchten klopten. Er zou een heuse ‘Friends’-reünie komen. Ik deelde het nieuws onmiddellijk met mijn broer en we maakten plannen om samen te kijken. Toen we hoorden dat het geen ‘normale’ aflevering zou zijn, waren we wel een tikkeltje teleurgesteld. We keken er echt naar uit om Chandler, Monica, Ross, Rachel, Joey en Phoebe nog een keertje hun heerlijke zelve te zien zijn. Gelukkig oversteeg ‘The One Where They Get Back Together’, ondanks het format, al onze verwachtingen.

Hunk en tijdloze schoonheid


Het begint al met het moment waarop Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer om beurten de originele set binnenwandelen. Mijn mond valt open. Mijn broer en ik zijn niet meer de tieners die we waren toen we de afleveringen na elkaar keken, nog voor dat bingewatchen zelfs een ding was, maar ook bij de acteurs en actrices bleef de tijd niet stilstaan. Het is een tikkeltje vreemd om die oudere versies van hen te zien in het oorspronkelijke decor. Hunk Joey, die jarenlang vertolkt werd door Matt LeBlanc, kan nu evengoed die Italiaan zijn die op de hoek van de straat in een pizzeria staat. En tijdloze schoonheid Jennifer Aniston probeerde de tand des tijds te slim af te zijn met allerlei hulpmiddeltjes.

De duur van de knuffels wanneer de sterren elkaar terugzien op de set toont dat deze mensen elkaar oprecht graag zien.


De duur van de knuffels wanneer de sterren elkaar terugzien op de set toont dat deze mensen elkaar oprecht graag zien. Hun vriendschap op het kleine scherm was niet enkel het resultaat van een steengoed staaltje acteerwerk zoals dat bij Sarah Jessica Parker en Kim Cattrall uit ‘Sex and the City’ het geval was. Dit is ook gewoon pure liefde naast de set. Het doet ergens deugd om te zien dat dit in dat wereldje nog kan, vriendschappen die niet kapotgaan aan persoonlijk gewin, geld en oppervlakkigheden.

Weg magie!


Als kijker weet je natuurlijk dat de afleveringen gedraaid werden op een set en dat Monica’s paarse appartementje niet echt ergens in New York bestaat… maar ergens hoop je dat wel stiekem. De verschillende decors en ondertussen legendarische ruimtes zo allemaal naast elkaar zien, neemt wel wat van de magie weg. Ik wil als kijker graag geloven dat ze écht in een knusse koffiebar zitten bij Central Park en dat er een ugly naked guy in het appartement over hen woont.

Ondertussen vloeiden er al enkele traantjes en zoeken we net als Jennifer Aniston de doos met tissues. Deze ‘Friends’-reünie zorgt net als elk van de 236 afleveringen voor een lach én een traan. Het is de enige serie die mij zo diep kan raken dat ik tranen met tuiten huil om letterlijk een seconde later in lachen uit te barsten. Dat is voor mij de kracht van de reeks. En dat is ook de rode draad doorheen deze special.

Overbodige gaststerren


Wanneer de zes vrienden enkele iconische scènes naspelen, sluit ik mijn ogen om me de vroegere, originele beelden voor de geest te halen. Het is ongelooflijk hoe de acteurs na al die jaren nog steeds diezelfde kleine nuances in hun iets meer doorleefde stem kunnen leggen.

Ik wil Lisa’s aanstekelijke lach als wekker instellen, zodat ik nooit meer met een slecht humeur opsta.


Tal van gaststerren passeren, maar dat vind ik eigenlijk overbodig. Justin Bieber als een aardappel over een catwalk zien lopen, dat hoeft voor mij niet. Ik had veel liever nog meer van de friends zelf gezien. Hoe ze de iconische quiz naspelen uit ‘The One with the Embryos’ of hoe ze herinneringen ophalen aan het feit dat Courteney Cox (Monica) steeds haar tekst ergens in het decor verstopte. In de gootsteen, tussen de appels of zelfs geschreven op de keukentafel. Dat laatste wreef Matt LeBlanc ooit eens stiekem weg, tot grote frustratie van C.C. Het feit dat oude bekenden zoals Janice (Maggie Wheeler), Richard (Tom Selleck) en Gunther (James Michael Tyler) van de partij zijn, is wel een geweldige extra.

Lisa’s aanstekelijke lach


Je komt ook dingen te weten die de celebs jarenlang verborgen konden houden. Zoals Jennifer Aniston en David Schwimmer die tijdens de opnames van het eerste seizoen verliefd waren op elkaar. De timing zat nooit goed waardoor ze nooit echt iets met die gevoelens hebben gedaan en hun eerste kus toch op de set plaatsvond. Ze legden alle liefde die ze voor elkaar voelden in hun personages Rachel en Ross. Als we nu die oude afleveringen herbekijken, gaan we dat toch met andere ogen doen.

Je zag elke acteur en actrice ondertussen al in andere series of films meespelen, maar toch blijven ze in die producties vaak een stukje van hun ‘Friends’-personage meedragen. Wanneer ze tijdens de reünie in de iconische zetel uit de intro zitten, merk je dat bij sommigen hun rol echt wel ver van hun persoonlijkheid staat. Bij Matthew Perry moet ik ver zoeken om de hilarische Chandler van voorheen terug te vinden. In Lisa zie ik wel nog steeds die zotte Phoebe. Ik wil Lisa’s aanstekelijke lach trouwens als wekker instellen, zodat ik nooit meer met een slecht humeur opsta.

Nu ga ik voor de 333ste keer een aflevering van ‘Friends’ herbekijken en ik ga er nóg meer van genieten.


Ik heb werkelijk van elk moment van deze ‘Friends’-reünie genoten en die glimlach was twee uur lang niet van mijn gezicht te krijgen. Zelfs niet toen er waterlanders over mijn wangen stroomden. Ik voelde de liefde die deze zes mensen voor elkaar voelen door het scherm en het maakte me helemaal warm vanbinnen. Je ziet dat ze elkaar enorm hebben gemist en dat ze elkaar opbeuren. Nu ga ik voor de 333ste keer een aflevering van ‘Friends’ herbekijken en ik ga er nóg meer van genieten nu ik weet dat hun unieke band écht is.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '