Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'De film laat je helaas met een soort hongergevoel achter wanneer de aftiteling verschijnt.'

REVIEW: ‘Van de vele Harry Potter-elementen die in ““Fantastic Beasts 2”” terugkomen, kan je als fan alleen maar blij worden’

Sinds ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ de voorbije weken in enkele landen in voorvertoning ging voor groepen gelukkige fans, roept J.K. Rowling met de hashtag #ProtectTheSecrets op om niets te verklappen over de film, om de magie niet te doorbreken. Een review van het tweede deel van de ‘Fantastic Beasts’-reeks – jawel, er komen er nog aan – is dan ook tricky business. Maar hé, we doen toch een poging.


De tweede van maar liefst vijf ‘Fantastic Beasts’-films speelt zich af eind jaren 20, enkele maanden na de avonturen van de eerste film. Newt Scamander (Eddie Redmayne), nog altijd even awkward maar ook even schattig, ligt overhoop met het Ministerie van Magie nadat hij door de ontsnapping van zijn magische wezens voor vernieling zorgde in New York. Wil hij het goedmaken, dan moet hij zich bij hen aansluiten en in Parijs op zoek gaan naar Credence (Ezra Miller), de Obscurial met wie we kennismaakten in ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’. Al snel blijkt dan ook dat je om het verhaal te volgen het best de eerste film zag, en dat die bovendien vrij vers in je geheugen moet zitten. De verhaallijn sluit zo nauw aan op die van de eerste film, dat een kleine opfrissing voor je naar de cinema trekt geen overbodige luxe is.

Het verhaal van onze favoriete gebrilde tovenaar komt in deze tweede film veel prominenter terug dan in ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’.


‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ doet het hart van een Harry Potter-fan al vanaf de eerste seconde sprongetjes maken, al is het maar omdat de film begint met het alom bekende, magische deuntje. Nog vrolijker word je wanneer je merkt dat het verhaal van onze favoriete gebrilde tovenaar in deze tweede film veel prominenter terugkomt dan in ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’. Terwijl we het in het eerste deel nog moesten stellen met de herkenbaarheid van de wizarding world, krijgen we nu de terugkeer van verschillende personages en plaatsen die diep in ons Potter-minnend hart zitten. Het feit dat Albus Perkamentus verschijnt zonder de witte haren en lange baard die we zo goed kennen, maar met de mooie ogen en charmante grijns van Jude Law, vinden we voor een keer niet zo erg.

Van Voldemort is nog geen sprake in dit verhaal, maar Gellert Grindelwald, de vijand en (vermoedelijk) vroegere minnaar van Perkamentus, is een waardige voorganger. Je kan veel zeggen over Johnny Depp en zijn persoonlijke problemen, maar als Grindelwald is hij absoluut perfect gecast. Met zijn witte haren, ingevallen kaken en vreemde ogen doet hij bijna meer huiveren dan de neusloze Jeweetwel. De spectaculaire openingsscène – die bij momenten echter iets te flitsend wordt – met Depp in de hoofdrol, zet de toon voor de indrukwekkende special effects, magnifieke decors en mooie acteerprestaties die eraan komen.

‘Fantastic Beasts 2’ staat iets te weinig op zichzelf, wat spijtig is als je weet dat we waarschijnlijk weer twee jaar moeten wachten op een vervolg.


Laten we eerlijk zijn: een fan van de Potter-franchise zal een film die door J.K. Rowling geschreven werd en zich in de wizarding world afspeelt altijd positief beoordelen. ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ is magisch, indrukwekkend, komisch op de juiste momenten en goed geacteerd. En Newt Scamander is langzaam maar zeker Ron Wemel aan het inhalen in de ranking van sympathieke magische rossekoppen.

Maar als we nog eerlijker zijn, moeten we toegeven dat je met een soort hongergevoel blijft zitten wanneer de aftiteling verschijnt. Deze film is een deel van een reeks, en zo voelt hij ook aan. Het hoogtepunt is net niet hoog genoeg, te veel vragen blijven onbeantwoord en nieuwe vragen worden opgeroepen. Een cliffhanger is leuk – en wat voor één! – maar hij komt nogal abrupt en laat je licht gefrustreerd achter. ‘Fantastic Beasts 2’ staat iets te weinig op zichzelf, wat spijtig is als je weet dat we waarschijnlijk weer twee jaar moeten wachten op een vervolg. Nu ja, we beginnen alvast af te tellen.

Meer films om te zien: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '