Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VRT

Dit zijn de nieuwe kandidaten én de nieuwe locatie!

ZIEN: ‘Restaurant Misverstand’ opent de deuren voor een tweede seizoen

Na het geslaagde seizoen van vorig jaar openen Dieter Coppens en chefkok Seppe Nobels volgende maand opnieuw de deuren van hun ‘Restaurant Misverstand’. Samen met acht nieuwe medewerkers én op een gloednieuwe locatie gaan ze de uitdaging voor een tweede keer aan.

Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy zijn de acht nieuwe medewerkers die de klanten vanaf 6 februari zullen bedienen in tv-programma ‘Restaurant Misverstand’ op Eén. Elk van hen werd gediagnosticeerd met jongdementie. Door hun ziekte worden ze vaak vroegtijdig al verplicht om te stoppen met werken, hoewel ze dat eigenlijk niet allemaal willen.

Met ‘Restaurant Misverstand’ wil tv-maker en presentator Dieter Coppens tonen dat je zélfs met de diagnose van jongdementie nog steeds heel veel kan. Natuurlijk verklapt de naam van het programma al dat alles niet altijd even vlekkeloos zal verlopen. De acht medewerkers hebben zelf niet al te veel horeca-ervaring en natuurlijk komen er door hun diagnose ook extra moeilijkheden bij kijken. Maar dat maakt net deel uit van het programma. Samen met Dieter Coppens en chef Seppe Nobels begeleidt ook experte Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie de acht kandidaten.

Gloednieuwe locatie

Het restaurant zal dit keer zijn deuren openen in restaurant Gå Nord in het Antwerpse Park Spoor Noord. Net als in het eerste seizoen dat vorige lente op de buis te zien was, werden de zaal en de keuken aangepast aan de noden van de kandidaten. Ook zullen ze de hele tijd begeleid worden door hetzelfde vaste keukenteam als dat van het vorige seizoen.

Het belooft weer een seizoen vol eerlijkheid, maar ook moeilijke momenten te worden.

Bekijk ‘Restaurant Misverstand’ vanaf 6 februari elke maandag om 20u40 op Eén en al vanaf 6u ’s ochtends op VRT MAX.

Ontmoet de kandidaten

Noëlla – 52 jaar, uit Mechelen (Antwerpen)

Noëlla - 52 jaar, uit Mechelen (Antwerpen)

Noëlla – 52 jaar, uit Mechelen (Antwerpen)

Noëlla werkte haar hele leven als kinesiste en psychotherapeute. Ze heeft twee volwassen kinderen, haar ex-man Bart is haar mantelzorger. Na haar diagnose is Noëlla vrijwel meteen verhuisd naar een woonzorgcentrum met een speciale afdeling voor mensen met jongdementie.

Noëlla wil graag meedoen aan ‘Restaurant Misverstand’ omdat ze zich door haar diagnose en het feit dat ze niet meer mag werken, soms minder mens voelt. Opnieuw iets zinnig om handen hebben, zou haar een enorme boost geven.

Suz – 57 jaar, uit Mol (Antwerpen)

Suz - 57 jaar, uit Mol (Antwerpen)

Suz – 57 jaar, uit Mol (Antwerpen)

Suz kent haar diagnose sinds 2021. Ze is alleenstaande en woont in een woonzorgcentrum tussen oudere mensen. Haar zus Conny is haar mantelzorger, maar ook zij kreeg in dezelfde periode exact dezelfde diagnose. De laatste jaren werkte Suz regelmatig in een plaatselijke winkel in Mol.

Suz wil graag deelnemen aan ‘Restaurant Misverstand’ om zich weer nuttig te voelen en opnieuw activiteiten te doen die aangepast zijn aan haar eigen leeftijd.

Ingrid – 63 jaar, uit Heule (West-Vlaanderen)

Ingrid - 63 jaar, uit Heule (West-Vlaanderen)

Ingrid – 63 jaar, uit Heule (West-Vlaanderen)

De West-Vlaamse Ingrid kreeg in 2016 de diagnose jongdementie. Ze is weduwe met twee volwassen kinderen, die nu haar mantelzorgers zijn. Bij Ingrid wordt vooral haar zicht aangetast. Voorlopig woont ze nog alleen thuis en gaat ze een aantal dagen per week naar een buddywerking. Ingrid heeft dus best met veel lotgenoten contact. Ze staat heel positief in het leven.

Marleen – 57 jaar, uit Welle (Oost-Vlaanderen)

Marleen - 57 jaar, uit Welle (Oost-Vlaanderen)

Marleen – 57 jaar, uit Welle (Oost-Vlaanderen)

Marleen werkte haar hele leven als thuisverpleegster. Ze kreeg haar diagnose in 2021 en sindsdien is ze thuis met haar man Maurice, met wie ze drie zonen en een kersverse kleindochter heeft. Marleen is gek op reizen, dus trekt ze vaak samen met Maurice en hun camper de wereld in.

Marleen is haar diagnose nog aan het aanvaarden. Ze heeft daarom voorlopig amper contact met lotgenoten. Ze hoopt dat ‘Restaurant Misverstand’ daarin voor haar een meerwaarde kan zijn.

 

Marc – 63 jaar, uit Heist-op-den-Berg (Antwerpen)

Marc - 63 jaar, uit Heist-op-den-Berg (Antwerpen)

Marc – 63 jaar, uit Heist-op-den-Berg (Antwerpen)

Marc werd in 2019 geconfronteerd met de diagnose van Alzheimer. Hij vormt samen met zijn vrouw Chris een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen en drie kleinkinderen.

Marc werkte tot aan zijn diagnose als directeur van een zorginstelling voor mensen met een beperking.

 

Stefaan – 61 jaar, uit Ronse (Oost-Vlaanderen)

Stefaan - 61 jaar, uit Ronse (Oost-Vlaanderen)

Stefaan – 61 jaar, uit Ronse (Oost-Vlaanderen)

Stefaan heeft sinds 2021 de diagnose van Alzheimer, die zich bij hem vooral op zijn taalcentrum richt. Stefaan vormt met Angelique een nieuw samengesteld gezin.

Als enige van de groep is Stefaan vandaag nog steeds aan het werk in de drukkerij waar hij zijn carrière begon. Hij maakt er ontwerpen van doosjes en kreeg sinds zijn diagnose licht aangepast werk. De grote passie van Stefaan is koken en fotografie. ‘Restaurant Misverstand’ is dus op zijn lijf geschreven.

Maurice – 66 jaar, uit Kontich (Antwerpen)

Maurice - 66 jaar, uit Kontich (Antwerpen)

Maurice – 66 jaar, uit Kontich (Antwerpen)

Maurice kent zijn diagnose sinds 2019. Hij heeft een zeldzame vorm van dementie waarbij de ziekte eerst zijn visuele vermogen aantast. Niet makkelijk, want Maurice was altijd binnenhuisinrichter waarbij meten en klussen helemaal zijn ding waren. Dat gaat nu veel moeilijker. Maurice vormt met Leen een nieuw samengesteld gezin waarvan alle kinderen ondertussen het huis uit zijn. ​

Maurice bekijkt zijn situatie met veel humor en hoopt met zijn deelname een extra duw te geven in de richting van meer onderzoek naar medicatie en behandelingen.

Eddy – 62 jaar, uit Westmeerbeek (Antwerpen)

Eddy - 62 jaar, uit Westmeerbeek (Antwerpen)

Eddy – 62 jaar, uit Westmeerbeek (Antwerpen)

Eddy werkte zijn hele leven als slager. Hij had tot 2020 zijn eigen zaak. Na zijn diagnose werkte hij nog even in een andere slagerij, maar dat werd al snel te moeilijk. Eddy is alleenstaand en woont in bij een van zijn dochters. Een warme omgeving, maar met ook drie kleinkinderen in huis niet altijd de rustige plek die Eddy zou willen. Er wordt dus uitgekeken om te verhuizen naar een woonzorgcentrum.

Eddy wil graag meedoen aan ‘Restaurant Misverstand’ om terug met zijn handen én met vlees te kunnen bezig zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '