Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Disney

'Het voelt anno 2020 nogal ongemakkelijk aan om van de bevelhebbende officier ook Mulans crush te maken.'

AHA: dit is waarom we Li Shang niet te zien zullen krijgen in de live-actionremake van ‘Mulan’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

We moeten nog exact 23 dagen wachten en dan is het eindelijk zover: de live-actionremake van de Disneyfilm ‘Mulan’ speelt dan voor het eerst in onze cinemazalen. In tegenstelling tot de andere live-actionremakes van Disney, werd er gesleuteld aan de verhaallijn en personages die in de nieuwe film aan bod zullen komen. Naast de draak Mushu en krekel Cri-Kee, zal ook kapitein Li Shang niet aan bod komen in de film en daar is wel een heel gegronde reden voor.


Toegegeven, we vinden het een beetje jammer dat Mushu, een van onze favoriete personages, niet te zien zal zijn in de moderne versie van ‘Mulan’. En ook toen we hoorden dat Li Shang niet meer in de verhaallijn werd opgenomen, moesten we even slikken. Hij is tenslotte een sleutelpersonage in de film en niet zomaar vervangbaar. Toch besloot Disney, ondanks de ongerustheid van de fans, om de kapitein niet in de nieuwe film te laten verschijnen, en wij begrijpen nu ook waarom.

#MeToo


Korte recapitulatie: in de film, die intussen 22 jaar oud is, verkleedt Mulan zich in een mannelijke soldaat zodat ze de eer van haar zieke vader kan redden. Ze geeft zichzelf de naam Ping en infiltreert in een legerkamp, waar ze onderworpen wordt aan het strenge regime van de commandanten. Tijdens de training wordt ze verliefd op haar kapitein; de knappe Li Shang, en die liefde blijkt wederzijds te zijn. Het is vooral de relatie tussen die twee hoofdpersonages die volgens Disney anno 2020, en in het #MeToo-tijdperk, niet meer door de beugel kan. Een beetje kort door de bocht, kan je denken, maar Disney heeft wel degelijk een punt. De relatie tussen Mulan en Li Shang kan verkeerd opgevat worden en dat is iets wat Disney wil vermijden, al is niet iedereen even tevreden met die beslissing.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De LGBTQ-gemeenschap vreest namelijk dat de film zo een ander belangrijk element zal verliezen. Li Shang krijgt al gevoelens voor Mulan nog voordat ze opbiecht dat ze eigenlijk een meisje is. Hij valt dus in eerste instantie niet op een vrouw, maar op een man. Nu zijn personage verdwijnt, moest Disney daar een oplossing voor vinden en dat hebben ze naar eigen zeggen dan ook gedaan. Li Shang zal vervangen worden door twee nieuwe personages: commandant Tung en soldaat Chen Honghui. ‘Het is logisch dat het publiek nog niet volledig begrijpt hoe het verhaal nu zal uitdraaien’, liet Jason Reed, producent van de nieuwe film, weten. ‘Het voelde nogal ongemakkelijk aan om van de bevelhebbende officier ook Mulans crush te maken. We vonden het niet gepast.’

Gelukkig hoeven we ons wat Mulans liefdesleven betreft geen zorgen te maken, want volgens Reed zal de relatie met haar nieuwe vlam gelijkaardig zijn aan die met Li Shang. ‘De relatie tussen Mulan en Honghui zal zich op dezelfde manier ontwikkelen als in de animatiefilm. Tussen hen bevindt er zich géén machtsverhouding’, vertelde hij. Dus als we het goed begrijpen, zal ook Honghui al verliefd worden op de mannelijke versie van Mulan. Wij staan alvast te popelen om de film te bekijken. ‘Mulan’ verschijnt voor het eerst op 25 maart in de zalen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '