Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Canvas

'Een kruising tussen "The Girl with the Dragon Tattoo" en "Sex and the City".'

KIJKTIP: Canvas zendt Zweedse serie ‘Heder’ uit over advocates die seksueel geweld aanvechten

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het moet niet altijd Netflix zijn en daarom zetten we graag de serie ‘Heder’ in de kijker. De Zweedse reeks gaat over vier advocates die seksueel geweld aanvechten. Je kan ze bekijken op Canvas of VRT NU.


Vier beste vriendinnen runnen samen het advocatenkantoor Heder, wat Zweeds is voor eer. Ze willen vooral opkomen voor vrouwen en slachtoffers van seksueel geweld. De aanrander van een tienermeisje Isabel wordt vrijgesproken en dat is natuurlijk niet naar de zin van de advocates. Ze willen extra bewijsmateriaal verzamelen om zo in beroep te kunnen gaan. Maar dat verloopt niet allemaal op rolletjes en de vraag rijst of Isabel wel een slachtoffer is. De advocates dragen bovendien ook zelf een groot geheim met zich mee en dat kan hen wel eens serieus in de problemen brengen.

Zweedse #MeToo


Dit is de verhaallijn van de Zweedse misdaadreeks ‘Heder’ uit 2019. De serie werd bedacht door Sofia Helin, die Saga Norén speelt in een andere topserie ‘The Bridge’. ‘Het is een kruising tussen “The Girl with the Dragon Tattoo” en “Sex and the City”‘, aldus Sofia. De hoofdrollen worden gespeeld door bekende Zweedse actrices Julia Dufvenius (Elin), Anja Lundqvist (Janni), Alexandra Rapaport (Nour) en Eva Röse (Karin).

Het onderwerp van de serie ligt Sofia nauw aan het hart, want zij was een van de vrouwen die een belangrijke rol speelde in de Zweedse #MeToo-variant #tystnadtagning waarbij zeshonderd Zweedse actrices getuigden over grensoverschrijdend gedrag in de entertainmentsector.

Woensdag om 22u15


Canvas zond de eerste twee afleveringen van het eerste seizoen van ‘Heder’ afgelopen woensdag 6 mei uit. De volgende afleveringen kan je telkens op woensdag om 22u15 bekijken op de zender. Heb je de eerste gemist, dan kan je alle acht afleveringen van het eerste seizoen ook bekijken op VRT NU. Het tweede seizoen komt er pas in 2021 aan.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '