Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VIER

In 'Leef!' gaat James inwonen bij mensen die de dood in de ogen kijken.

James Cooke laat zich van andere kant zien met docureeks over terminale mensen

We kennen James Cooke als de clown die de camera naar zich toe zuigt met z’n flamboyante karakter en geweldige anekdotes, maar de Gentenaar heeft ook een andere kant. Die zal hij tonen in ‘Leef!’, een docureeks waarin hij gaat inwonen bij mensen die terminaal zijn.


Wat de meeste mensen niet weten, is dat James Cooke buiten het oog van de camera’s al enkele jaren langsgaat op palliatieve afdelingen om daar met mensen te praten en hen te steunen. Zijn nieuw programma ‘Leef!’ is dan ook echt iets van hem, en niet zomaar een project waar hij zijn gezicht op kleeft, vertelt Cooke in Het Nieuwsblad. James wil met het programma sterfelijkheid bespreekbaar maken, omdat dat helpt ze te aanvaarden en te omarmen.

In het programma op VIER zal James mensen volgen die niet lang meer te leven hebben. Maar dat betekent niet dat het een trieste, zware bedoening wordt. Er zal gelachen worden, en onvervulde wensen worden waargemaakt. ‘Daarom heet het ook “Leef!”‘, vertelt James in Het Nieuwsblad. ‘Een positieve titel, waarmee we willen aantonen dat je het thema ook anders kunt benaderen.’ Volgens Cooke moeten we bewuster leren omgaan met terminale mensen, in plaats van de situatie te omzeilen omwille van het verdriet en de tristesse. ‘”Hoe voel je je? Kan ik iets voor je betekenen?” Dát moeten we vragen’, klinkt het.

De camera laten


Omdat hij in ‘Gert Late Night’ heeft gemerkt dat samen opstaan en gaan slapen voor een soort ontdooiing zorgt bij de mensen, gaat James even inwonen bij de mensen die hij volgt. Zo kan hij hen echt goed leren kennen. Cooke geeft toe dat het programma een uitdaging zal worden. ‘Want als ik een camera zie, moet ik hem pakken’, zegt hij in Het Nieuwsblad. ‘Nu zal ik af en toe een stap terug moeten zetten, want ik wil maar één ding vertellen en dat is hun verhaal.”

Het is nog niet duidelijk wanneer het programma uitgezonden wordt.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '