Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

En dat zorgt voor hartverwarmende televisiemomenten!

‘Helden van de Kinderkliniek’: dankzij pop ‘dokter Karel’ durven jonge patiënten hun ziel blootleggen

‘Helden van de Kinderkliniek’ werd vorige week voorgesteld als nieuw televisieprogramma bij VTM. De reeks geeft ons een unieke kijk in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en laat ons zien hoe hulpverleners het beste van zichzelf geven om jonge levens te redden. Maar er is meer, want speciaal voor het programma werd dokter Karel in het leven geroepen.


Bij het horen van de naam ‘dokter Karel‘ denk je waarschijnlijk aan een doodgewone arts. Verkeerd gedacht, want dokter Karel is een pop in doktersoutfit en heeft – met het medeweten van de patiënten – een camera in zich zitten.

De pop werd bedacht door productiehuis Geronimo en is een vertrouwenspersoon aan wie de zieke kinderen van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) hun verhaal kwijt kunnen. Vaak durven jonge patiënten hun verdriet immers niet bloot te leggen, omdat ze hun ouders proberen te sparen. Bij dokter Karel zeggen ze wél luidop wat er met hen scheelt.

Beste vriend Karel


Het kinderziekenhuis is blij met de komst van dokter Karel. ‘Als kinderpsychologe was het een waar genoegen om de interactie met kinderdokter Karel te mogen waarnemen. Op een toegankelijke manier als ‘vreemde’ volwassene met een kind praten, en dat binnen een ziekenhuiscontext, is niet evident, zeker niet als er camera’s meekijken’, vertelt Sanne Kuylen, kinderpsychologe van UZA.

‘Dat werd ook erg snel aangevoeld door de televisiemakers, dus zij ontwierpen dokter Karel. Vaak zie je jonge kinderen een ziekenhuisverblijf naspelen, maar draaien ze de rollen om. Zij worden de dokter die kleine Karel een pijnlijke spuit moet geven. Zij worden de verpleger die Karel dat vieze medicijn moet laten opdrinken. Dat helpt hen soms meer dan woorden om het ziekenhuisverblijf te verwerken. Op die manier krijgen de kinderen opnieuw de controle over de behandelingen die ze noodgedwongen moeten ondergaan. Karel kan hen helpen hun zorgen te vertellen en hun angsten voor bijvoorbeeld een volgende ziekenhuisopname te delen.’


 

Dokter Karel zorgt op die manier voor hartverwarmende, ontroerende en soms ook heel grappige momenten. ‘Helden van de Kinderkliniek’ is vanaf woensdag 21 maart om 21u10 te zien bij VTM.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Bekijk meer

02:46
RECEPT: de Nutella-cookietaart van je dromen
02:26
RECEPT: zo maak je speculaaspasta-ijs met maar 3 ingrediënten
02:48
RECEPT: deze Snickerskoekjes brengen je naar de zevende hemel
04:18
Aflevering 8: Hé, het is oké als het niet lukt
04:43
Aflevering 7: Zo ga je om met emotie-eten
Meer kleur in je kleerkast? Met deze tinten zit je deze lente goed
02:31
RECEPT: de crème brûlée van je dromen
Aflevering 6: Wat is intuïtief eten?
04:27
Aflevering 5: Stoppen met voeding te labelen
04:23
RECEPT: zalig zoutzoete salted caramel cake
03:28
Aflevering 4: Zo maak je komaf met dieetregeltjes
Met deze key items stap je vrolijk de lente in
02:03
Aflevering 3: Zo word je weer gelukkig van je kleerkast
02:07
RECEPT: hemelse citroenmeringuemuffins om de lente in te zetten
03:42
Aflevering 2: Daarom zet je je weegschaal maar beter bij het grof vuil
03:21
Aflevering 1: Hoe zeg ik bye bye tegen diëten?