Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Eén

Zowel theorie als praktijk!

PREVIEW: 100 Vlaamse chauffeurs leggen opnieuw hun rijexamen af in ‘Factcheckers’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Jan Van Looveren, Britt Van Marsenille en Thomas Vanderveken zijn terug met een nieuw seizoen van ‘Factcheckers’. In de eerste aflevering testen ze onder meer of het klopt dat slechts één op vier chauffeurs slaagt voor het rijexamen als ze het opnieuw afleggen.

In het derde seizoen van ‘Factcheckers‘ doen Britt, Jan en Thomas verder met wat ze de voorbije twee seizoenen zo goed deden: checken wat er klopt van de vele berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen. Daarvoor spelen ze maar al te graag zélf proefkonijn en voeren ze de meest straffe testen uit.

Theorie én praktijk

De eerste aflevering volgende week start met een vraag die bijna elke chauffeur zich weleens stelt in de auto als wéér iemand zijn pinker niet gebruikt of geen voorrang verleent. Hoeveel mensen zouden slagen voor hun rijexamen als ze het opnieuw zouden afleggen? Volgens verschillende krantenartikelen is dat slechts één op vier!

Dat betekent dus dat drie of vier chauffeurs mét een rijbewijs de verkeersregels niet (meer) kennen of gewoon niet volgen. Jan Van Looveren onderwerpt honderd Vlamingen aan de test, waaronder Britt en Thomas. De chauffeurs moeten zowel hun theorie- als hun praktijkexamen opnieuw afleggen.

Opfrissing

Tot 1968 kon je je rijbewijs gewoon afhalen in het gemeentehuis, zonder examen’, vertelt Jan Van Looveren. ‘Pas vanaf 1969 kwam daar een theoretisch examen bij en sinds 1977 moet je ook een praktisch rijexamen afleggen. Sinds 2018 is er een verplichte extra opleiding die je moet volgen, zes tot negen maanden na het behalen van je rijbewijs. Maar een algemene opfrissing voor alle chauffeurs waarbij de verkeersregels nog eens worden herhaald, dat bestaat (nog) niet in ons land.‘ Tijd om daar verandering in te brengen? ‘Er zijn heel veel mensen die denken dat ze het kunnen’, aldus Jan. ‘Dus ik ben heel benieuwd of jullie dat zullen kunnen.’

Verder testen Britt en Thomas in de eerste aflevering of de klachten op sommige reviewsites van hotels wel degelijk kloppen. En Jan onderzoekt samen met hen of je in een all you can eat-restaurant waar krijgt voor je geld.

Je kan ‘Factcheckers’ vanaf 4 januari elke dinsdag om 20u35 zien op Eén.

Nog meer kijktips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '