Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde Disneyfilm aller tijden?

KIJKTIPS: 10 van de meest ondergewaardeerde DisneyfilmsDe ene Disneyfilm lokt miljoenen bezoekers naar de cinema en krijgt een mooi plaatsje in de filmgeschiedenis, terwijl de andere al snel in de vergetelheid verdwijnt. Dat laatste is echt niet altijd terecht.
Deze Disney-pareltjes moet je ondanks hun tegenvallende cijfers en vergeten titel toch maar eens bekijken.

‘Frank & Frey’ (1981)

'Frank & Frey' (1981)

‘Frank & Frey’ (1981)

 

Je weent telkens weer tranen met tuiten wanneer Mufasa sterft of wanneer Bambi’s mama doodgeschoten wordt? Wacht dan maar tot je de scène in deze totaal ondergewaardeerde Disneyfilm ziet waarin vosje Frey gedropt wordt in het bos en denkt zijn vriendje Frank nooit meer te zullen terugzien. We voelen de tranen al opkomen bij de gedachte alleen. Prachtige film!

‘Keizer Kuzco’ (2001)

'Keizer Kuzco' (2001)

‘Keizer Kuzco’ (2001)

Geen traantjes in ‘Keizer Kuzco’, wel geweldige, komische personages en situaties. Izma en Kronk zijn een iconisch duo, of toch in de hoofden van de Disneyfans die deze ondergewaardeerde film zagen en naar waarde weten te schatten. Goed nieuws: ‘Keizer Kuzco’ is te zien op Netflix!

‘Treasure Planet’ (2002)

'Treasure Planet' (2002)

‘Treasure Planet’ (2002)

Het wereldwijde web is het erover eens: als we ’t over ondergewaardeerde Disneyfilms hebben, dan verdient deze film zéker een vermelding. Volgens sommigen is ‘Treasure Planet’ zelfs de onbetwiste nummer één in deze lijst. Redactrice Ysaline is het eens: deze film is een van haar ultieme Disney-favorieten en staat nog steeds in haar DVD-collectie te pronken. Daar had de stoere Jim Hawkins, het hoofdpersonage, veel te mee te maken. Hé, zijn we als kind niet allemaal een beetje verliefd geweest op een Disney-personage?

‘De prinses en de kikker’ (2009)

'De prinses en de kikker' (2009)

‘De prinses en de kikker’ (2009)

In het jaar waarin we allemaal verliefd werden op het olijke duo Russell en Carl in ‘Up’, kreeg prinses Tiana in ‘De prinses en de kikker’ totaal niet de liefde die ze verdiende. Nochtans was deze Disneyfilm erg vernieuwend. Tiana is namelijk de eerste Afro-Amerikaanse Disneyprinses. Al wordt ze niet als prinses geboren: ze is een jongedame die hard moet werken om haar dromen te bereiken. Bovendien wordt Tiana in de film niet gered door een knappe man, zoals het cliché wilt, maar is zij degene die hém uit de nood helpt. Een iconische Disneyfilm dus, die je eigenlijk alleen al omwille van het geweldige personage Mama Odie zou moeten bekijken. Een meevaller: ‘De prinses en de kikker’ staat op Netflix!

‘De Reddertjes’ (1977)

'De Reddertjes' (1977)

‘De Reddertjes’ (1977)

Unanimiteit op de redactie: ‘De Reddertjes’ moet gewoon in de lijst. De film is een klassieker, maar toch wordt er amper over gepraat als het over Disneyfilms gaat. ‘De Reddertjes in Kangoeroeland’ uit 1990 verdient trouwens ook een plekje, maar we zetten ze voor het gemak gewoon samen. Die tweede zie je op Netflix, de film uit 1977 zal je elders moeten zoeken.

‘Atlantis: De Verzonken Stad’ (2001)

'Atlantis: De Verzonken Stad' (2001)

‘Atlantis: De Verzonken Stad’ (2001)

Tegenover jaargenoten ‘Monsters, Inc.’ en ‘The Princess Diaries’ was ‘Atlantis’ een regelrechte flop. Zonde, want de film is wondermooi gemaakt en Kida is een van de coolste Disneyheldinnen ooit. ‘Atlantis’ is door z’n historisch kantje en de sciencefictionsfeer een atypische Disneyfilm, maar meer dan de moeite waard.

‘Fantasia 2000’ (1999)

'Fantasia 2000' (1999)

‘Fantasia 2000’ (1999)

‘Fantasia 2000’ is een must-see voor elke Disneyfan, aldus onze Disney-experte Caren. In de remake van de originele versie uit 1940 – die eerste versie was de derde langspeelfilm ooit van Disney – wordt er weer amper gesproken, maar krijg je een animatiespektakel op klassieke muziek te zien. Allesbehalve een typische Disneyfilm, dus, maar des te spectaculair.

‘The Good Dinosaur’ (2015)

'The Good Dinosaur' (2015)

‘The Good Dinosaur’ (2015)

Ook deze eerder recente animatiefilm een suggestie van de grootste Disneykenner van de redactie, eindredactrice Caren. ‘The Good Dinosaur’ werd geregisseerd door Pixar, maar gedistribueerd door Disney. In 2015 werd gezegd dat dit Pixars ‘eerste flop’ was, omdat de film het absoluut niet goed deed in de bioscoop. Onterecht, vindt Caren, die deze film zonder enige twijfel aanduidt als een van de meest ondergewaardeerde Disneyfilms. En zij heeft er héél wat gezien.

‘The Sword in the Stone’ (1963)

'The Sword in the Stone' (1963)

‘The Sword in the Stone’ (1963)

‘The Sword in the Stone’ is de laatste Disneyfilm die uitkwam voor Walt Disneys dood, wat het sowieso een iconische film maakt. Daarnaast is het gewoon een leuke, luchtige versie van de legende van Koning Arthur, mét een geweldige Merlijn. Waarom deze film zo goed als vergeten is terwijl ‘101 Dalmatiërs’, een film die slechts twee jaar later uitgebracht werd, een van dé klassiekers is, is dan ook niet duidelijk. Wat dan weer wel duidelijk is, is dat fans die deze Disneyfilm nog niet zagen ‘m dringend aan hun kijklijstje moeten toevoegen.

‘Willow’ (1988)

'Willow' (1988)

‘Willow’ (1988)

‘Willow?’, horen we je denken. Jawel, dit is dé Disneyfilm die ex-redactrice Lisa tranen met tuiten doet huilen. Ondergewaardeerd is hij zeker, want verder had amper iemand op de redactie van deze ‘Lord of the Rings’-achtige film met dwergen gehoord. We zijn benieuwd!

Foto’s: © Disney


Meer filmtips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '