Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Play4

'Er kon oneindig veel gemold worden in de zoo. En dat gebeurde ook.'

‘Kandidaten die preparé van de chef verkiezen boven een pasvraag of twee, da’s goeie tv’

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

De toekomst kan je niet voorspellen, het verleden niet veranderen. Maar je kan het wel eens proberen… Met die veelbelovende uitspraak opent presentator Gilles De Coster de tweede helft van dit ‘De Mol’-avontuur. Redactrice Robine keek naar deze vierde aflevering en had enkele bedenkingen die ze graag met jou wil delen.

DAG 9

De kandidaten ontvangen van een Amerikaanse paper boy de Tucson Today, de krant van Tucson die het nieuws van de dag nadien weergeeft. Daarin staat te lezen dat er vandaag om 17u een bom zal ontploffen, waarna een afgebroken zin volgt over twee kandidaten onder de grond die voor pasvragen gaan. De rest van het nieuwsbericht is weggescheurd. Spannend!

De Mol krant
© Play4

Het is 15u58. De kandidaten zitten geblinddoekt op stoelen. We bevinden ons op de lanceerbasis waar de zwaarste nucleaire raket ooit opgeslagen lag. De kandidaten hebben vanaf nu een uur de tijd om de toekomst te herschrijven. Kunnen ze vermijden dat de bom ontploft? Dan verdienen ze 5000 euro voor de groepspot. Ze staan nog net niet te springen van enthousiasme tot Gilles vertelt dat er maar vijf klimgordels zijn en dat er dus twee kandidaten niet zullen mogen afzakken voor de proef.

Alle kandidaten hebben een code op hun rug waarvan ze niet willen dat de anderen ze zien. Weten ze een van de vijf radioactieve elementen te bemachtigen, dan mogen ze deelnemen aan de ondergrondse proef. In eerste instantie wil een deel discussiëren, maar dan zetten Lieselot, Thomas en Leïla het plots op een lopen. Ze vliegen op de elementen af en willen als eerste kans maken op een klimgordel. Toos, Ruben, Lancelot en Comfort blijven verslagen zitten. De sfeer zakt even onder nul.

De Mol raket
© Play4

Snelle vogel Lieselot koos voor Brodium, een niet bestaand element, wat haar met de gemiste eerste dagen in het achterhoofd tot pechvogel van de reis doopt. Ook Cevium bestaat niet, waardoor ook Lance geen klimgordel weet te bemachtigen en zijn frustraties uitwerkt op Lieselot. De vijf anderen dalen af.

Onder de grond blijkt meteen dat er maar twee kandidaten een pasje zullen kunnen bemachtigen voor de volgende fase van het spel. Wie het best een blacklightpad kan onthouden, is de winnaar. Uiteindelijk zijn het Thomas en Toos die het pad het snelst weten te memoriseren en het foutloos kunnen bewandelen. Wat volgt is de sfeer die nu héél erg ver onder nul zakt en het verloren deel van het krantenartikel. Daarin lezen Thomas en Toos dat niet zij, maar Lieselot en Lancelot kans maken op de pasvragen.

De Mol blacklight
© Play4

Switch naar betere oorden. Lieselot en Lancelot lijken het bijgelegd te hebben en voeren een uiterst interessant gesprek over preparé. Lancelot vraagt zich luidop af of 18 à 20 kilo preparé per dag niet héél erg veel is voor een beenhouwerij. En meldt dat preparé van de chef na een dag zwart ziet. Wij hadden graag deelgenomen aan dit preparégesprek met beenhouwer Lieselot en preparéloverke Lance.

Ondergronds daalt de sfeer nu tot ongekende laagtes. Kunnen Thomas en Toos de blacklightcodes van ieders rug ingeven, dan verhinderen zij dat de lift Lieselot en Lance tot bij de pasvragen brengt en komt er sowieso 5000 euro in de pot. Neemt een van de twee een pasvraag weg, dan ontploft de bom en komt er niets bij de pot. Leïla, Comfort en Ruben vertrouwen Thomas en Toos voor geen haar en willen in eerst instantie hun codes niet doorgeven. Door veel getreuzel en een koppige, paranoïde Ruben, lukt het Thomas en Toos niet om de codes tijdig in te geven.

De Mol pasvragen
© Play4

En dan gebeurt het onverwachte! Zowel Lieselot als Lancelot kiezen ervoor om de pasvragen niet te nemen. Kandidaten die preparé van de chef verkiezen boven een pasvraag of twee, da’s goeie tv! ‘Nooit geloven wat er in de gazetten staat’, besluit Gilles. Door het ontmantelen van de bom verdienen de kandidaten 5000 euro. Dat vraagt om een Amerikaanse barbecue én een dessertje van patissier Ruben.

Opvallend?

  • Ruben wil zijn code niet geven. Is dit omdat hij hoopt dat Lance en Lieselot de pasvragen kunnen nemen zodat er geen 5000 euro in de pot zou komen?
  • Lieselot wilde een pasvraag opheffen en weggooien. Verdacht als je weet dat die actie de bom had kunnen doen afgaan.

DAG 10

Vandaag gunt Gilles de kandidaten een blik op de toekomst. Lieselot, Thomas en Lancelot wanen zich meteen senior in een Amerikaanse bingotempel. Winnen ze drie rondes bingo mét kataraktbril, verzwaarde benen en gehoorverslechtende koptelefoon? Dan levert dat 3000 euro op. Bingo is een toevalsspel, maar het lot kan een handje geholpen worden door Leïla, Ruben, Thomas en Commy. Zij staan voor een bord vol bingogetallen in de plaatselijke zoo. Kunnen ze de dierenvragen op de achterzijde juist beantwoorden, dan mogen hun bingospelende medekandidaten het cijfer aanstippen op hun formulier. Beantwoorden ze de vraag fout, dan mogen hun tegenspelers een nummer naar keuze aanduiden. Komen ze bij het zoeken naar het juiste antwoord een eenzame senior tegen, dan moeten ze er verplicht twee minuten mee kletsen.

De Mol bingo
© Play4

Na enkele vragen over onder andere een kraanvogel, jaguar en neushoorn, weten ze de eerste bingoronde niet te winnen, waardoor ze 500 euro laten liggen. In ronde twee boeken onze vrienden meer succes! Ze weten als eerste van de bingozaal een kruis te vormen op hun formulier, iets wat hen maar liefst 1000 euro oplevert. Ronde drie levert dan weer niets op, grotendeels door de vele foute antwoorden die in de zoo gegeven worden.

Ons hoogtepunt van de bingo? Lancelot die ‘goed gedaan’ probeert uit te leggen aan een Amerikaanse senior. ‘Goed is good en gedaan is eigenlijk een vervoeging van… laat maar zitten.’ Je was het vrouwtje toch al kwijt bij ‘goed’, Lance!

De Mol zoo
© Play4

Opvallend?

  • Ruben is de enige die het juiste antwoord over de jaguarvacht weet, maar de rest volgt hem niet.
  • Thomas leest ‘these beats’ hardop voor en heeft niet door dat het ‘bears’ zou moeten zijn terwijl hij er met z’n neus op staat te kijken.
  • Er kon enorm veel gemold worden in de zoo en dat gebeurde ook. Alle vier de kandidaten stuurden weleens aan op een fout antwoord. Als je ’t ons vraagt zat de Mol vandaag in de zoo.

Eliminatietijd! Wie vanavond een rood scherm krijgt, kan voor een keertje teruggaan in de tijd. Als je je eliminatietest slecht invult, kan het met andere woorden een voordeel zijn. En om het allemaal nog zotter te maken, komt de DeLoreon uit ‘Back to The Future’ himself de kandidaat met de slechtst ingevulde test halen. Thomas en Leïla krijgen respectievelijk groen. En dan komt plots dat rode scherm, voor het eerst minder dramatisch dan gewoonlijk, en het is voor Comfort.

De Mol DeLorean
© Play4

Eens in de auto krijgt Comfort een nieuwe opdracht. Ze moet kinderfoto’s van haar medekandidaten herkennen. Per herkende foto komt er 500 euro bij in de groepspot en krijgt ze twee eliminatievragen terug. Haar medekandidaten mogen zelf kiezen of ze Commy helpen of niet, maar per foto die ze fout linkt, gaat er 500 euro uit de pot. Leïla wil meteen meewerken door haar kinderfoto aan te duiden, maar Lance en Ruben weigeren resoluut. Na wat getwijfel, besluit Lieselot toch te helpen. Uiteindelijk verzamelt Commy zes eliminatievragen dankzij Lieselot en Leïla. De rest heeft ze fout. Daardoor verdwijnt er 1000 euro uit de pot en krijgt ze zes eliminatievragen om opnieuw in te vullen.

Spoiler alert!

Leïla was de eerste die erop stond om Comfort te helpen, maar krijgt nu een mes in de rug in de vorm van een rood scherm. Zij vulde haar eliminatietest met andere woorden slechter in dan Comfort haar tweede. Of is Comfort simpelweg de Mol en kón zij het spel gewoon niet verlaten? Wij hebben alweer wat om over na te denken komende week.

Tot volgende week, liefste molloten!

Prijzenpot: € 14.520

Dit lees je vast ook graag:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '