Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© HBO

Ongetwijfeld de allerbeste reeks van 2019.

KIJKTIP: Canvas zendt vanaf woensdag de topserie ‘Chernobyl’ uit

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

We wisten al dat Canvas de topserie ‘Chernobyl’ in 2020 zou uitzenden en vanaf woensdag 15 april is het eindelijk zover. Dan kan je naar de eerste twee afleveringen kijken.


Als er één serie uit 2019 is die je moet gezien hebben, dan is het sowieso ‘Chernobyl’. Spannend, aangrijpend én bovenal waargebeurd! Helaas was het niet mogelijk om de serie op VTM, Eén of VIER te bekijken en zelfs de betalende Netflixkijkers konden op hun kin kloppen. Het is namelijk een HBO-serie die enkel voor Telenet Play- en Play More-abonnees voorbehouden is. Gelukkig brengt Canvas daar nu verandering in.

Ooggetuigen


De zender maakte eerder al bekend dat ze de reeks zouden uitzenden in 2020 en heel binnenkort is het eindelijk zover. Nu woensdag 15 april om 22u05 staat namelijk de allereerste aflevering geprogrammeerd. Je zal trouwens niet lang moeten wachten op het vervolg, want Canvas zendt die dag ook al de tweede aflevering uit om 23u05. De andere afleveringen staan op woensdag 22 en 29 april gepland.

Om het plaatje compleet te maken, zal de zender er bovendien hun eigen driedelige reeks ‘In de ban van Tsjernobyl’ aan koppelen. Daarin brengt VRT-journalist en Rusland-kenner Jan Balliauw een bezoek aan de plek waar de ramp plaatsvond en gaat hij op zoek naar ooggetuigen, de mensen die de ramp vanop de eerste rij meemaakten en waarop de fictieserie ‘Chernobyl’ dus gebaseerd is. Zo spreekt hij bijvoorbeeld met een helikopterpiloot die als eerste een beeld kreeg van de omvang van de ramp, met een brandweerman die de stralingsziekte overleefde en met de operator die als laatste het paneel in de controlekamer van de ontplofte reactor bediende. ‘In de ban van Tsjernobyl’ is op woensdag 15, 22 en 29 april telkens om 21u15 te zien op Canvas, vlak voor een nieuwe aflevering van ‘Chernobyl’.

Er is trouwens goed nieuws voor de bingewatchers onder ons die geen volledige dag kunnen wachten op de volgende aflevering, want VRT zal de serie integraal op canvas.be zetten. Aangezien de reeks maar vijf afleveringen telt, kan je ze gemakkelijk op een avond uitkijken.

Afschuwelijke details


Wat maakt deze serie nu zo speciaal? Wel, iedereen weet dat er in een niet zo ver verleden een grote kernramp plaatsvond in het Oostblok, maar de reeks brengt afschuwelijke details aan het licht die ons elke aflevering opnieuw met verstomming sloegen. We komen te weten hoe deze nucleaire ramp kon gebeuren, wie de schuldigen zijn, hoe de politici ermee omgingen of net niet, welk effect het had op de (omwonende) mensen en hoe de wereld eigenlijk in zijn geheel een beetje veranderde.

Wie denkt dat dit de zoveelste geschiedkundige documentaire is, vergist zich grondig! Het waargebeurde verhaal werd in een ijzersterke serie gegoten met fantastische acteurs en een waanzinnig decor. ‘Chernobyl’ kreeg niet voor niets van de kijkers een score van 9,4/10 op IMDb (de Internet Movie Database). Om je een idee te geven: dat is hoger dan andere toppers zoals  ‘Game of Thrones’. Omdat één beeld soms meer zegt dan duizend woorden, raden we je aan om de trailer te bekijken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '