Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Menuet & Potemkino

Van recente toppers tot golden oldies!

NATIONALE FEESTDAG: 17 Belgische films die je vanavond wil kijken

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Hoeraaaa, nationale feestdag vandaag, en dat betekent een extra lang weekendje! En hoe kan je dat beter vieren dan met een lekker pakje friet én een goede film van eigen bodem? Wij verzamelden zeventien klassiekers en recentere toppers die je vanavond wil (her)bekijken.

Patser

Deze prent van Adil El Arbi en Bilall Fallah bestaat uit zeven hoofdstukken die de zeven hoofdzonden representeren. Vier jonge vrienden uit Antwerpen verdienen een extra zakcentje door drugs te dealen. Maar hun ambities worden steeds groter en ze besluiten om een cokedeal te saboteren en de drugs zelf te verpatsen. Alleen loopt hun plan niet helemaal zoals verwacht...

Je kijkt ‘Patser’ op Streamz.

patser
© A Team

Marina

De tienjarige Rocco (Matteo Simoni) verhuist in de jaren 40 samen met zijn ouders van een arm dorpje in de Italiaanse regio Calabrië naar Limburg. Hij komt er in een totaal nieuwe omgeving terecht waarin hij een nieuwe taal en cultuur ontdekt. Tegen de wil van zijn papa zoekt hij zijn toevlucht in muziek én liefde.

Je kijkt ‘Marina’ op Streamz.

Marina
© Eyeworks

Dealer

Vorig jaar maakte Jeroen Perceval met ‘Dealer’ zijn regiedebuut. Daarin probeert drugsrunnertje Johnny (Sverre Rous) het hoofd boven water te houden én zijn mama te onderhouden door drugs te dealen. Op een wilde avond komt hij in contact met Anthony (Ben Segers), een drugsverslaafde acteur die Johnny een betere toekomst belooft. Maar lukt het hen beiden om het rechte pad op te gaan?

Je kijkt ‘Dealer’ op Streamz.

dealer
© Savage Film

All of Us

Cathy (Maaike Neuville), Elisabeth (Joke Devynck), Philippe (Bruno Vanden Broecke) en Vincent (Jan Hammenecker) komen via hun behandelende arts terecht in de praatgroep van diens ex-vrouw Els (Barbara Sarafian). De dood zit hen alle vier op de hielen, maar ieder heeft zijn eigen manier om ermee om te gaan. Het enige wat hen – en eigenlijk ons allemaal – bindt, is de angst.

Je kijkt ‘All of Us’ op Netflix.

all of us
© Lumière

Cool Abdoul

‘Cool Abdoul’ vertelt het waargebeurde verhaal van de Gentse bokser Ismail Abdoul (gespeeld door Nabil Mallat). Hij droomt ervan om een topbokser te worden, maar op weg naar de top raakt hij verstrikt in de criminaliteit. Als portier controleert hij niet enkel deuren, maar ook de drugshandel erachter, waardoor zijn bokscarrière op het spel komt te staan. Zijn grote liefde Sylvie (Anemone Valcke) probeert hem op het rechte pad te houden, maar raakt stilaan uitgeput...

Je kijkt ‘Cool Abdoul’ op Netflix.

cool abdoul
© Potemkino

Team Spirit

Eric, Stef, Franky, Vic, Jean-Marc en Jos staan elke zondag op het voetbalplein van Eendracht Vooruit. Maar net wanneer ze hun vijfhonderdste wedstrijd in het vooruitzicht hebben, komt het tot een zware confrontatie. Daarom gaan ze als vanouds met z’n allen op trainingskamp om weer op dezelfde lijn te komen.

Je kijkt ‘Team Spirit’ op VTM GO.

team spirit
© Menuet

Black

Mavela (Martha Canga Antonio) is lid van de jeugdbende Black Bronx, maar wordt stapelverliefd op een jongen uit een rivaliserende bende. Ze belandt in een tweestrijd en komt voor een belangrijke keuze te staan: blijft ze haar bendeleden trouw of geeft ze de liefde een kans?

Je kijkt ‘Black’ op Netflix en Streamz.

black
© Caviar

Aanrijding in Moscou

Een klassieker die je na honderd keer kijken nóg eens wil zien – danku, heerlijk Gents accent. Huismoeder Matty (Barbara Sarafian) rijdt op de parking van een supermarkt in de Gentse wijk Moscou tegen de vrachtwagen van Johnny (Jurgen Delnaet). Hoewel ze vlammende ruzie krijgen, begint er tegelijkertijd ook iets te broeden tussen de twee heethoofden.

Je kijkt ‘Aanrijding in Moscou’ op VTM GO en Streamz.

aanrijding in moscou
© A Private View

Da Yie

In deze gerenommeerde kortfilm van Anthony Nti leren beste vrienden Prince en Matilda op een dag de vreemdeling Bogah kennen. Hij moet in Ghana kinderen ronselen voor een bende, maar hoe meer hij ermee bezig is, hoe meer hij inziet dat wat hij doet niet door de beugel kan.

Je kijkt ‘Da Yie’ op VRT NU.

Da Yie
© Caviar

De Helaasheid der Dingen

Een golden oldie naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. De dertienjarige Gunther Strobbe (Kenneth Vanbaeden) woont samen met zijn alcoholverslaafde vader Celle (Koen De Graeve) en zijn drie al even alcoholverslaafde nonkels bij zijn grootmoeder in het Vlaamse gehucht Reetveerdegem. Dimitri wil niet eindigen zoals zijn vader en droomt stiekem van een echte carrière, maar ontsnappen uit zijn benarde thuissituatie en zijn papa achterlaten blijkt niet zo makkelijk als hij gehoopt had.

Je kijkt ‘De Helaasheid der Dingen’ op VTM GO en Streamz.

de helaasheid der dingen
© Menuet

The Broken Circle Breakdown

Muzikanten Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh) zijn stapelverliefd op elkaar. Hun geluk kan dan ook niet op wanneer hun dochtertje Maybelle geboren wordt. Maar wanneer Maybelle op haar zesde plots ernstig ziek wordt, komt het koppel onder zware druk te staan. Ze proberen hun pijn met muziek te verzachten, maar groeien steeds verder uit elkaar.

Je kijkt ‘The Broken Circle Breakdown’ op VTM GO en Streamz.

the broken circle breakdown
© Menuet

Dennis van Rita

Dennis (Matthias Schoenaerts), een veroordeelde verkrachter, mag de gevangenis verlaten en gaat terug bij zijn ouders wonen. Zijn mama Rita (Els Dottermans) ontvangt hem met open armen, maar zijn papa André vreest voor de reacties, en twijfelt of hij Dennis een tweede kans wil geven.

Je kijkt ‘Dennis van Rita’ op VTM GO.

Dennis van Rita
© Caviar

Rundskop

Vetmester Jacky (Matthias Schoenaerts) wordt benaderd door een malafide veearts. Hij vraagt Jacky om een deal te sluiten met een vleesboer, maar wanneer een politieagent vermoord wordt en een geheim uit Jacky’s verleden aan het licht komt, komt de vetmester in nauwe schoentjes te zitten.

Je kijkt ‘Rundskop’ op Streamz.

rundskop
© Eyeworks

Loft

Vijf getrouwde mannen delen een chique loft waarin ze zich allemaal amuseren met minnaressen. Maar wanneer er op een ochtend een vrouw dood op het bed ligt, breekt de hel los.

Je kijkt ‘Loft’ op Streamz.

loft
© Woestijnvis

Achter de Wolken

Op de begrafenis van haar man ziet Emma (Chris Lomme) haar jeugdliefde Gerard (Jo De Meyere) voor het eerst in 53 jaar terug. De vonk tussen de twee slaat weer over, maar wanneer ze hun liefde nieuw leven in willen blazen, staat het verleden hen in de weg.

Je kijkt ‘Achter de Wolken’ op Netflix.

achter de wolken
© Eyeworks

Tot Altijd

Gent, jaren 80. We maken kennis met vier geëngageerde en ambitieuze twintigers, waaronder beste maten Thomas en Mario. De twee gaan elk hun eigen weg op, maar blijven elkaar door dik en dun steunen, ook wanneer Mario gediagnosticeerd wordt met MS en Thomas ‘m langzaam ziet aftakelen.

Je kijkt ‘Tot Altijd’ op Streamz.

tot altijd
© Eyeworks

Verlengd Weekend

Zakenman Christian Van den Heuvel (Koen De Bouw) wordt gegijzeld door twee gemaskerde mannen in zijn chique villa in de Kempen. De twee gemaskerde daders blijken niemand minder dan twee ex-werknemers te zijn die wraak willen nemen op Christian.

Je kijkt ‘Verlengd Weekend’ op VTM GO.

verlengd weekend
© A Private View

Meer om te zien:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '