Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© netflix & hbo

Als de realiteit de fictie overtreft.

14 straffe series die geïnspireerd zijn op een waargebeurd verhaal

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist


Als de realiteit de fictie overtreft, dan heb je materiaal voor een steengoede serie. Wij lijsten daarom voor jou enkele van de allerbeste reeksen op die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. Veel kijkplezier!


We maakten eerder al een lijstje van de meest geniale waargebeurde films, waaronder ’12 Years a Slave’ en ‘Hachi: A Dog’s Tale’. Heb je na een lange dag werken geen zin om nog minstens 100 minuten geconcentreerd naar dat kleine schermpje te kijken? Wel, we hebben nu 14 straffe series voor je klaarstaan die ook allemaal gebaseerd zijn een waargebeurd verhaal.

1. ‘Delhi Crime’

Gebaseerd op de Nirbhaya-zaak, waarbij een vrouw in elkaar geslagen, gemarteld en verkracht werd door een bende mannen. Ze stierf later aan haar verwondingen. De serie toont hoe de politie de daders zoekt die deze vreselijke misdaad pleegden. Het eerste en enige ‘Delhi Crime’-seizoen kan je bekijken op Netflix.

2. ‘Dirty John’

Debra leert online een knappe dokter kennen, maar hun relatie gaat al snel de verkeerde kant uit. Ze raakt verwikkeld in zijn web van leugens en psychologische manipulatie, en dat heeft nare gevolgen voor haar hele gezin. Het eerste en enige seizoen van ‘Dirty John’ kan je bekijken op Netflix.

3. ‘Making A Murderer’

Deze serie bestaat uit twee seizoenen en vertelt het verhaal van Steven Avery die achttien jaar lang onschuldig vastzat in de gevangenis voor verkrachting. Twee jaar na zijn vrijlating werd hij opnieuw aangehouden, dit keer voor de moord op een andere vrouw. Je kan de twee seizoenen tellende serie bekijken op Netflix.

4. ‘The Keepers’

Deze zevendelige docuserie gaat over de onopgeloste moord op non en lerares Cathy Cesnik en de gruwelijke geheimen die decennia na haar dood nog steeds blijven hangen. Oud-studenten getuigden over seksueel misbruik door de priester van de school waar Cathy lesgaf, maar dat werd nooit officieel bewezen. De serie telt een seizoen en is te bekijken op Netflix.

5. ‘Evil Genius’

Een bankoverval loopt gruwelijk mis en de dader, pizzabezorger Brian Wells, sterft voor het oog van de camera. Deze serie gaat dieper in op de bekende ‘pizza bomber’-zaak en onthult dat er eigenlijk heel wat meer achter zit. Het enige seizoen is te bekijken op Netflix.

6. ‘Conversations With A Killer: The Ted Bundy Tapes’

We krijgen een kijkje in de geest van seriemoordenaar Ted Bundy, door onder andere interviews met hem in de dodencel. Door zijn knappe uiterlijk en sympathieke verschijning werd hij aanbeden door vrouwen in Amerika, dat terwijl hij eigenlijk meer dan dertig vrouwen verkrachtte en vermoordde. Je kan de een seizoen tellende serie bekijken op Netflix.

7. ‘When They See Us’

Vijf tieners worden onterecht veroordeeld voor de brutale verkrachting op een jonge vrouw. De serie volgt hun arrestatie, de ondervragingen, de rechtszaken én vooral het onrecht waar ze mee te maken krijgen. De serie telt een seizoen dat je kan bekijken op Netflix.

8. ‘Narcos’

In drie seizoenen wordt het verhaal verteld van de opkomst en ondergang van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar en breder gezien van de Zuid-Amerikaanse drugwereld. Je kan de vier seizoenen van ‘Narcos’ bekijken op Netflix.

9. ‘The Crown’

Deze dramaserie neemt ons mee in het leven van de Britse royals vroeger. Elk seizoen werd verspreid over een decennium van het leiderschap van Elizabeth II. Persoonlijke intriges, geheime romances, politieke rivaliteit en nog veel meer komen aan bod. Je kan de serie bekijken op Netflix. Ze telt voorlopig drie seizoenen, maar er volgen er nóg drie.

10. ‘Unbelievable’

Een tiener beweert dat ze seksueel is aangevallen door een indringer in haar huis, maar zowel de politie als haar vrienden en familie twijfelen aan de waarheid van haar verhaal. Je kan het eerste en enige seizoen van ‘Unbelievable’ bekijken op Netflix.

11. ‘Mindhunter’

FBI-agenten Holden Ford en Bill Tench onderzoeken de psyche van beruchte seriemoordenaars. Ze hopen zo met de hulp van psycholoog Wendy Carr een patroon te vinden in hun gedrag waardoor dit soort lustmoorden in de toekomst kunnen vermeden worden. Je kan de twee seizoenen tellende serie bekijken op Netflix.

12. ‘Chernobyl’

De reeks gaat zoals de titel al doet vermoeden over de grote kernramp die plaatsvond in Oekraïne. We krijgen afschuwelijke details die ons elke aflevering opnieuw met verstomming slaan. Zo komen we te weten hoe deze nucleaire ramp kon gebeuren, wie de schuldigen zijn, hoe de politici ermee omgingen of net niet, welk effect het had op de (omwonende) mensen en hoe de wereld eigenlijk in zijn geheel een beetje veranderde. Je kan het eerste en enige seizoen bekijken op Telenet Play en Play More, vanaf 13 april verschijnt het ook op Canvas.

13. ‘Orange Is The New Black’

Piper Kerman werd veroordeeld tot vijftien maanden cel in de vrouwengevangenis van Danbury voor een jeugdflater. Ze vloog op vraag van een ex-vriendin met een koffer vol drugsgeld van Chicago naar Brussel in de hoop haar vel te redden, maar uiteindelijk verraadde die zogenaamde vriendin haar. Die periode in de cel veranderde haar leven voorgoed. De maker van deze reeks haalde de inspiratie voor het eerste seizoen bij haar verhaal. Je kan de zeven seizoenen bekijken op Netflix.

14. ‘The Spy’

Een voormalige Mossad-agent, Eli Cohen,  gaat met succes undercover in Syrië in de vroege jaren zestig. Hij slaagt erin het vertrouwen van militaire leiders en hun rijke vrienden te winnen en krijgt zo informatie over de geheime anti-Israëlische initiatieven van het land. Je kan het eerste en enige seizoen bekijken op Netflix.

Foto’s:  © Netflix & HBO


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '