Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Adi Ulici via Unsplash

Ga jij kijken?

TIP: op 7 april kunnen we in ons land een roze supermaan zien

Kan jij wel een vrolijke noot gebruiken? Markeer dan 7 april in je agenda. Op die avond kunnen we in ons land namelijk een roze supermaan zien. Een fascinerend fenomeen dat alleen maar voorkomt wanneer de volle maan samenvalt met het perigeum. Deze laatste moet hiervoor ook zo dicht mogelijk bij de aarde liggen.


Wil jij deze gebeurtenis absoluut niet missen? Markeer dan 7 april in je agenda. Op deze datum ligt de maan ‘maar’ 357.000 kilometer verwijderd van de aarde. Dat wil zeggen dat de maan zo’n 7 tot 14% groter zal lijken. En dat is nog niet alles, want de maan zal ook 30% helderder zijn dan normaal.

3de supermaan van het jaar


Hoewel een supermaan normaal redelijk zeldzaam is, hebben we op dit vlak al geluk gehad dit jaar. Het is namelijk al de derde keer dat we in 2020 dit natuurfenomeen kunnen bewonderen in Europa. Zo was er op 9 februari én op 9 maart al een gelijkaardig spektakel te bewonderen in de lucht. Wat is er nu zo bijzonder aan het exemplaar dat we op 7 april te zien krijgen? Het is de eerste na de lente-equinox (de seizoenswisseling) en daarom noemen ze het een roze supermaan. Een soort van eerbetoon aan het verschijnen van de lentebloemen aan kersenbomen en de phlox stolonifera (vlambloem).

Ondanks de naam moet je er wel rekening mee houden dat de maan die je te zien krijgt er niet echt roze uitziet. Zo zal de supermaan eerder roodachtige en oranje tinten uitstralen. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder mooi om te zien!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '