Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© unsplash

Je betaalt vanaf 1 september maximaal 11 euro voor een sessie, en dat zonder voorschrift van de dokter.

Vanaf dit najaar wordt naar de psycholoog gaan een pak goedkoper

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Als we een zware verkoudheid hebben of we slaan onze voet om gaan we naar de dokter en wordt dat bezoek grotendeels terugbetaald. Helaas is hetzelfde niet van toepassing als we niet op fysiek, maar op mentaal vlak hulp nodig hebben. Daar komt dit najaar eindelijk verandering in, want een consultatie bij de psycholoog wordt een pak goedkoper.


Heel wat mensen hameren er terecht al lang op dat mentale hulp minstens even belangrijk is als fysieke hulp. Toch worden velen tegengehouden om de psycholoog een bezoekje te brengen door de dure kostprijs van zo’n consultatie en het feit dat er (bijna) niks terugbetaald wordt als je geen voorschrift hebt. Vanaf dit najaar is dat eindelijk verleden tijd. Psychologische hulp wordt eerstelijnszorg waardoor een bezoek rechtstreeks wordt terugbetaald. ‘We gaan naar laagdrempelige en betaalbare psychologische hulp voor iedereen die er nood aan heeft’, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Maximaal 11 euro


Je hoeft dus niet per se doorverwezen te worden door je huisarts om je geld van een consultatie deels terug te krijgen. Dit is mogelijk omdat de overheid bijna vier keer zoveel budget uittrekt voor mentale gezondheid. Het gaat van 39 miljoen vorig jaar naar zo’n 152 miljoen euro dit jaar. Deze beslissing kadert in ‘het masterplan mentale gezondheid’. Concreet betekent dit dat je vanaf 1 september bij een geconventioneerde psycholoog maximaal 11 euro betaalt voor een individuele sessie en 2,50 euro voor een groepssessie. Volwassenen hebben per jaar recht op acht individuele sessies of vijf groepssessies. In de gespecialiseerde zorg gaat het om twintig individuele sessies en twaalf groepssessies. Voor kinderen en jongeren tot 23 jaar zijn dat er nog meer.

‘Er wordt eindelijk afgestapt van het idee dat de psycholoog er enkel is om een ‘zieke’ patiënt te behandelen’, zegt Koen Lowet, woordvoerder van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen in De Standaard. ‘In de plaats daarvan gaan we naar het gezond houden van de brede bevolking, en daar spelen klinisch psychologen een essentiële rol in.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '