Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

Volgens een Amerikaanse psychologe zorgt de levensstijl ervoor dat de dagelijkse stress wegebt. Bovendien zou het zelfs een burn-out kunnen tegengaan.

Vergeet ‘hygge’ en ‘lagom’, deze Scandinavische levensstijl is onze nieuwe favoriet

In den beginne was er hygge, een Deense levensstijl die zowat de hele wereld in de ban hield. Later volgde het Finse kalsarikännit en het Zweedse lagom. Maar de nieuwste Scandinavische levensstijl moet veruit onze favoriet zijn. Hij luistert namelijk naar de geweldige naam ‘niksen‘.


Aangezien het lijkt alsof er de afgelopen jaren bij elke start van het herfstseizoen een nieuwe trend werd aangekondigd, zetten wij de verschillende Scandinavische levensstijlen die reeds de revue passeerden nog even op een rijtje.

Waar de Deense levensstijl hygge draait rond knusheid en gezelligheid (denk: gezellig onder een tv-dekentje bij de open haard van een hete kop chocolademelk genieten) en de Finse term kalsarikännit letterlijk ‘trots zijn op iets waar je je vroeger om schaamde omdat het niet maatschappelijk aanvaard wordt‘ (zoals thuisblijven op vrijdag in plaats van te gaan shaken in de Carré) betekent, is bij lagom het codewoord ‘balans’. Bij deze Zweedse levensstijl streef je naar een gelukkig leven zonder in grote luxe te baden.

De nieuwste trend is van Scandinavisch-Nederlandse afkomst en luistert voor een keer naar een naam waar we geen spoedcursus Deens/Fins/Zweeds voor nodig hebben. Let us present to you… niksen!

Bye bye, burn-out!


Volgens Doreen Dodgen-Magee, een Amerikaanse psychologe en auteur van de bestseller ‘Deviced! Balancing Life and Technology in a Digital World’, zorgt niksen ervoor dat de dagelijkse stress wegebt en kan het zelfs een burn-out tegengaan. Dodgen-Magee vergelijkt de levensstijl met een auto waarvan de motor draait, maar nergens heengaat.

‘Hoe ik verveling zie, is op het punt komen waarop je geen andere plannen hebt dan gewoon te zíjn’, legde ze uit aan The New York Times. Niksen heeft volgens de psychologe echter niets met luiheid te maken. Het gaat er meer over dat je je batterijen oplaadt, zonder enige afleiding van Netflix, je laptop of telefoon.

Enkele minuten dagdromen, kan je creativiteit en vindingrijkheid ten goede komen.


Door elke dag enkele minuten te dagdromen, worden er andere delen van ons brein geactiveerd, weet Eugenio Rothe, psychiater aan de universiteit van Florida. ‘Op die manier kan je creativiteit worden gestimuleerd en je kan tot inzichten of oplossingen voor problemen komen die je niet eerder had overwogen.’

Hoe jij wil niksen, is volledig aan jou. Staar uit het raam terwijl je ’s ochtends je koffie drinkt of laat die podcast even voor wat hij is en geniet van het uitzicht op de trein. Enjoy!

Nog meer leesvoer om de herfst mee in te gaan: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '