Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VIJF

En zo leer je de signalen kennen!

‘Negging’: de vervelende datingtrend waarin Jarne van ‘Celebs gaan daten’ als geen ander uitblinkt

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Paperclipping, cloaking, cookie-jarring... De lijst van vervelende datingtrends lijkt haast eindeloos, en toch kunnen we er dankzij Jarne van ‘Celebs gaan daten’ nog eentje leren kennen. Jawel, de 24-jarige software verkoper doet tijdens zijn datingavontuur geregeld beroep op het fenomeen negging. Negg.. wat?


Als er iets leuker is dan het over ons eigen liefdesleven te hebben dan is het wel het liefdesleven van een ander. Geen wonder dat we op vrijdagavond dan ook met een fleecedeken in de zetel kruipen om het datingavontuur van onder meer Pommeline, Justine en Jarne op de voet te volgen. Dat die laatste tijdens een etentje of een drankje al weleens de verkeerde dingen durft te zeggen, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Toch is er een datingterm die het gedrag van Jarne perfect uit de doeken weet te doen, namelijk negging. Daarbij geef je je date geen compliment, geen belediging, maar iets daar tussenin. De vaak flirterige opmerkingen die de persoon in kwestie daarbij maakt, hebben dan ook maar één doel: het zelfvertrouwen van de andere naar beneden halen opdat hij of zij sneller voor het geflirt zou vallen.


 

De signalen


Hoe je nu in godsnaam achterhaalt of iemand zich schuldig maakt aan negging? Wel, er zijn verschillende signalen die de kop opsteken. Ten eerste komt je date vaak narcistisch uit de hoek. Een trekje waarvoor datingexperte Goedele Jarne al verschillende keren waarschuwde, maar die kan het tijdens zijn tweede date toch niet laten om te benadrukken dat hij toch wel slim uit de hoek komt.

Daarnaast zijn dubbelzinnige complimentjes en kritiek geven ook belangrijke alarmsignalen. Wanneer Jarnes date namelijk wat chips neemt, zegt ie meteen ‘Ja, jij laat je wel direct gaan hé.’. Dat klinkt alsof je een vlot en sociaal persoon bent die zich gemakkelijk in een gesprek weet te mengen, maar eigenlijk wil ie gewoon zeggen dat je duidelijk niet op je lijn let. En om die twijfel weg te nemen voegt Jarne er nog aan toe: ‘Ik ben op dieet. Gij niet? Ik zie het.’ Wij noemen het eerder een gezonde etenslust...

Eerste hulp bij negging


Meteen in de tegenaanval gaan door jezelf te verklaren, doe je beter niet. De opmerking gewoon weglachen, is ook geen optie. Wat je dan wel kan doen? Je date er simpelweg over aanspreken en vragen waarom hij of zij zo nodig jouw zelfvertrouwen een deuk probeert te geven. Reageert jouw date geschokt en biedt ie oprecht zijn excuses aan? Dan is het misschien de moeite waard om je date nog een kans geven. Ontkent hij of zij enige zin van verantwoordelijkheid? Dan hebben we slechts één advies: enter exit plan.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '