Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Vaarwel schuldgevoel

Zo zeg je nee zonder je schuldig te voelen

Betrap jij jezelf erop dat je altijd ja zegt en en vind je het moeilijk om nee te zeggen als iemand je iets vraagt wat je liever niet zou doen? Je bent niet alleen. Trek op tijd aan de alarmbel. Neem niet te veel hooi op je vork en weet dat het niet erg is als je eens nee zegt.  

Je creëert zelf een verwachting

Door nooit nee te zeggen, heb je ervoor gezorgd dat mensen geen tegenspraak van jou verwachten. Als jij altijd klaarstaat voor bepaalde mensen, zullen ze verwachten dat je er telkens opnieuw voor hen bent. Ergens weet je dat mensen op jou rekenen en dat legt een bepaalde druk op je schouders die nee zeggen moeilijk maakt.  

 

Kom op voor jezelf

Het is belangrijk dat je opkomt voor jezelf en voor jouw eigen belangen, zonder egoïstisch te zijn. Het is logisch dat je mensen wilt helpen, maar soms moet je voet bij stuk houden. Je kan niet iedereen helpen en zeker niet op hetzelfde moment. Je kan niet altijd toegeven. Soms moet je keuzes maken. Voel je daar dan ook niet schuldig over.

 

Zoek een mooi evenwicht 

Nee durven zeggen is belangrijk, maar verlies je er niet in. Je moet ook weten op welke momenten je beter ja zegt. Iets doen voor anderen geeft ons een goed gevoel en het is belangrijk dat je een teamplayer bent. Weet gewoon waar je de grens trekt. Je mag best vriendelijk zijn, maar laat niet over je heen lopen. Het is belangrijk om vanaf het begin een beetje op je strepen te staan. Durf ook eens néé te zeggen, daar is niks mis mee.

 

 

Meer artikels : 

7 redenen waarom iedereen dol is op aardige mensen

5 tips die jullie dichter bij elkaar brengen

9 dingen die je herkent als je als kind naar Kulderzipken keek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '