Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Helden en heldinnen!

Het is vandaag World Teachers’ Day, daarom vijf redenen waarom leerkrachten de MAX zijn

Herlinde Matthys

Het is vandaag World Teachers’ Day. Het ideale moment om leerkrachten wereldwijd even in de bloemetjes te zetten voor de belangrijke rol die ze spelen in de maatschappij. Het zijn onze hedendaagse superhelden, en dat om volgende redenen:

1. Brainfood


Leerkrachten vormen onze toekomst. Ze geven les aan de dokters, apothekers, advocaten, journalisten, economen, noem maar op… van later. Ze kneden onze hersenen en maken ons slimmer. Eigenlijk staan we een beetje waar we nu staan dankzij hun inspanningen. Thanks!

2. Sweet memories


Leerkrachten zijn naast de klasgenoten een groot deel van onze schoolperiode. Een toffe leerkracht kan een vervelende schooldag net iets draaglijker maken. Hoe vaak zeggen vriendinnen niet tegen elkaar: ‘Herinner je je die van wiskunde nog?’. Leerkrachten horen bij de goede herinneringen aan onze studententijd en ze zorgen voor leuke verhalen die we tien jaar later nog kunnen vertellen.

3. Engelengeduld


Leerkrachten staan voor het moeilijkste publiek ooit: kinderen, tieners of jongvolwassenen. Allemaal even kritisch en meestal niet op hun mondje gevallen. Leerlingen kunnen het leven van hun meester of juf enorm zuur maken, waardoor het elke dag opnieuw een verdienste is als ze kalm kunnen blijven. *Adem in, adem uit*  Het kost bloed, zweet, tranen en een pak grijze haren en afgebeten nagels om iedereen in het gareel te houden.

4. Tien jobs in één


Een leerkracht is niet enkel lesgever, maar hij of zij heeft verschillende jobs. Psycholoog bij een existentiële crisis of wat tienerdrama, bemiddelaar bij een uit de hand gelopen ruzie tussen bff’s, cheerleader die de leerlingen motiveert op een blue monade – elke maandag opnieuw -, een sergeant die leerlingen discipline en respect bijbrengt, entertainer om de lessen zo interessant mogelijk te maken enzovoort. Dat allemaal om ervoor te zorgen dat de leerlingen goede resultaten halen en mama en papa content zijn met het rapport dat ze voor hun neus krijgen.

5. Hard werk


De job van een leerkracht begint niet zoals velen denken bij het eerste belsignaal in de ochtend en eindigt niet als de leerlingen ’s namiddags naar huis gaan. Er komt heel wat meer bij kijken zoals de klas in orde maken, de lessen van de volgende dag voorbereiden, taken opstellen, toetsen verbeteren, noem maar op. Het is hard werk, en zonder passie voor het vak hou je dit niet vol. Respect!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '