Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Het fabeltje klopt dan toch!

AHA: daarom is het beter om een wesp niet te doden

Het is de laatste weken extreem warm in ons land en daarom zijn er meer wespen dan normaal. Vreselijk irritant, want je kan amper twee seconden van je zomercocktail genieten zonder wild met je armen te beginnen wapperen. Toch is het beter om een wesp niet te doden, want voor je het weet duiken er plots veel meer op.


Je zit rustig op een terrasje en plots zweeft er een wesp voor je gezicht. Een fenomeen dat we allemaal maar al te goed kennen. Na eerst even wild met onze handen gezwaaid te hebben, willen we het dier vaak zo snel mogelijk doden. Alleen is dit absoluut geen goed idee.

Als een wesp dood is, komt er via hun gif namelijk een bepaald feromoon vrij. Dit gaat andere wespen in de buurt agressiever maken en zo maak je net meer kans om gestoken te worden. Gelukkig zijn er een heleboel trucjes om ze op afstand te houden zonder dat je ze moet doden.

Enkele handige tips


Een eerste mogelijkheid is om ze nat te spuiten met water. Wespen hebben namelijk een hekel aan regen en daarom zullen ze zo snel mogelijk terug vliegen naar hun nest. Als hun vleugels nat worden, kunnen ze namelijk moeilijker vliegen. Bijgevolg maken ze zich dus heel snel uit de voeten als ze een druppel water voelen. Een tweede optie – die mogelijk nog makkelijker is – is om zachtjes te blazen. Last but not least kan je nog proberen om ze te misleiden. Dit doe je door een nest na te maken door bijvoorbeeld een papieren zak in een gelijkaardige vorm in de buurt van je terras op te hangen. Wespen zijn namelijk erg territoriale beestjes en zullen hun soortgenoten aanvallen wanneer die zich op hun terrein bevinden. Wanneer ze een nest zien dat niet van hen is, zullen ze dus niet te dichtbij komen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '