Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

We zijn dan toch niet gek ;)

We knew it: tegen je huisdier praten is een teken van intelligentie

Als er één ding is dat dierenliefhebbers gemeen hebben, is het dat we regelmatig tegen onze huisdieren praten (inclusief hoog stemmetje). Je huisgenoot kijkt misschien wel vreemd op als jij ’s ochtends afscheid neemt van je kat of hond, maar uit onderzoek blijkt dit helemaal geen rare gewoonte te zijn. Integendeel, het is juist een teken van intelligentie!

Verschillende experten beweren dat tegen je huisdieren praten een teken van intelligentie is. Het stopt ook niet bij onze trouwe viervoeters. Praat jij soms tegen je computer omdat deze weer ontzettend traag is of tegen je auto omdat deze een vreemd geluidje maakt? Ook dit zijn voorbeelden van een verhoogde intelligentie.
 

Een teken van sociale intelligentie

Kinderen doen het regelmatig, maar naarmate we ouder worden, hebben we deze gewoonte afgeleerd. Het wordt namelijk nog vaak aanzien als kinderachtig of zelfs dom, maar tegen een dier of zelfs tegen een object praten zou erop wijzen dat je net erg slim bent. Nicholas Epley, professor aan de universiteit van Chicago, stelt het volgende: ‘Historisch gezien werd dit soort gedrag bestempeld als dom of kinderachtig, maar het is net een teken van sociale intelligentie én het is ook een uniek kenmerk. Er is niemand anders op de wereld die dit kan of doet’.
 

Volgens professor Epley zijn we er ons niet altijd van bewust en doen we het vaker dan we zelf denken. Uit een enquête onder 900 respondenten blijkt bijvoorbeeld dat we naar onze auto verwijzen alsof deze een eigen persoonlijkheid heeft.
 

Wel heeft het onderzoek nog geen echt verband aangetoond tussen sociale intelligentie en antropormofiseren. Professor Epley zegt dat er wel een sterke link is tussen de twee, want als we dit vaak doen, kunnen we makkelijker iets overbrengen in het dagelijkse leven. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat onze sociale intelligentie stijgt.

Als je lief dus nog eens vreemd opkijkt omdat je met je kat aan het praten bent, schuif hem dit artikel maar eens onder de neus. Want wie is hij om de wetenschap tegen te spreken, toch? 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '