Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Reporters

Wat kunnen we verwachten in het 4de seizoen ‘Orange Is The New Black’? We vroegen het aan de actrices.

Of we een babbeltje zouden willen doen met enkele ‘Orange Is The New Black’-actrices? Hell to the yes! We vlogen naar Berlijn, waar de Europese première van het vierde seizoen van de Netflixserie plaatsvond, en zaten aan tafel met Litchfield inmates Morello, Mendoza, Crazy Eyes, Big Boo en Daya (Red was in Berlijn, maar gaf verstek voor de interviews #bummer).

Nog één week moeten we wachten totdat het vierde seizoen op ons losgelaten wordt. Tijd om de actrices de pieren uit de neus te halen over wat we kunnen verwachten van die nieuwe afleveringen, dachten wij. Om de lipjes los te krijgen, praatten we eerst over de invloed van de populaire serie en over de actrices zelf.

 

Vernieuwend en vrouwvriendelijk

 

Dat ‘Orange Is The New Black’ een baanbrekende serie is, staat buiten kijf. Een televisieprogramma met zo’n enorme diversiteit wat betreft ras, seksualiteit, gender- en lichaamsvormen én met vrouwen in de hoofdrol: het werd nooit eerder gedaan. ‘Kijkers voelen een intieme relatie met ons omdat ze voor het eerst zichzelf zien op de televisie. Ze hebben het gevoel dat ze ons kennen omdat we eruitzien zoals zij, omdat ze zichzelf herkennen in de verhalen van onze personages’, zegt Dascha Polanco, oftewel Dayanara Diaz daarover. ‘Toen ik klein was, zag ik niemand zoals ik op het scherm. Ik had niemand om me mee te identificeren, omdat er amper latina’s op televisie kwamen. Alhoewel, misschien Angelina Jolie, want zij heeft net zulke dikke lippen als ik’ (tuit haar lippen). ‘En ze is sexy, zoals jij’, antwoordt Yael Stone, die we kennen als de leugenachtige Lorna Morello. ‘Ja, als ik m’n ogen zo’n beetje toeknijp, zie ik de gelijkenis wel’, grapt ze.

 

 

Orange Is The New Black

Yael en Dascha in Berlijn

 

 

Een leuk weetje over die laatste: Morello’s accent is honderd procent fake. Yael is geboren en getogen in Australië en dat hoor je. ‘Ik kan zelfs niet zeggen waar Morello’s accent precies vandaan komt. Het is een soort mengelmoes van East coast-accenten, met een beetje Brooklyn, een beetje Boston,... Ik ben getraind om naar geluiden te luisteren en die fonetisch neer te schrijven, dus zo doe ik dat met het script. Ik hou ervan om accenten te doen.’ Of dat niet moeilijk af te wisselen is? ‘Tijdens de opnamens van het eerste seizoen bleef ik de hele tijd bij Lorna’s accent. Maar naarmate ik bevriend raakte met de andere actrices, werd het een beetje raar om met een vals accent te praten. Dus tegen seizoen twee wisselde ik af. Vorig jaar nog was ik ‘Orange’ aan het opnemen, speelde ik een Australisch personage in een andere productie en zat ik in een film als Britse: dat was een verwarrende periode (lacht)’.

 

Lea Delaria, die we kennen als Big Boo, zet met haar rol in de serie haar jarenlange strijd verder om de wereld een mooiere plek te maken voor vrouwen – en dan vooral lesbiennes. ‘Ik ben al jaren een overtuigd gay rights activist. Ik was trouwens in 1993 de allereerste openlijk lesbische comédienne die op televisie optrad.’ De 58-jarige actrice vindt het dan ook heel belangrijk om er te zijn voor de meisjes die zichzelf herkennen in haar personage en haar advies vragen. ‘Ik ben zowat de enige butch dike (macho lesbienne, manwijf) in Hollywood. Elke dag krijg ik honderden berichten van butch meisjes die me nodig hebben, dus ik neem m’n tijd daarvoor en probeer die zo veel mogelijk te beantwoorden. Er zijn verhalen bij van meisjes die op straat gezet zijn door hun ouders of zelfs bang zijn om gestenigd te worden als ze laten zien wie ze echt zijn. Uiteraard krijg ik ook de leuke verhalen van meisjes die dankzij de serie hebben durven zeggen wie ze zijn en vertellen hoe ze zich daardoor zo veel gelukkiger voelen. Die berichten zijn geweldig.

 

 

Orange Is The New Black

Lea Delaria op de première in Berlijn

 

Is Big Boo’s verhaal gebaseerd op dat van Lea? ‘Ik heb, net zoals alle butch lesbiennes, in mijn kindertijd en jeugdjaren dezelfde strijd als Big Boo moeten voeren. Het enige verschil is dat mijn ouders mij wél accepteerden en een conversatie met mij zijn willen aangaan. In Boo’s geval was dat niet zo (we zagen in een flashback hoe Boo’s mama niet kan aanvaarden dat ze jongensachtige kleren wil dragen), maar het is logisch dat de schrijvers voor die situatie hebben gekozen. Dat is spijtig genoeg nog altijd wat er meestal gebeurt, het is nog steeds de norm.’

Wat kunnen we verwachten in het 4de seizoen ‘Orange Is The New Black’? We vroegen het aan de actrices.

Niet de typische Hollywood-babes

 

Eén ding valt op tijdens onze ontmoetingen met de OITNB-dames: ze zien er allemaal stralend uit. De actrices houden duidelijk van mode, make-up en everything glamorous. Voelen ze zich dan niet erg naakt en kwetsbaar tijdens de opnamens, wanneer ze in de schminkstoel gezet worden om er net minder opgemaakt uit te zien? ‘In het begin was dat heel moeilijk’, vertelt Selenis Leyva, die leading lady van de latina’s Gloria Mendoza speelt. ‘We zitten in een industrie waar het allemaal om het uiterlijk draait. Ik dacht echt dat ik nooit nog aan een andere job als actrice zou geraken als ze mij zo op het scherm zouden tonen. Het eerste jaar dat ze alles eraf haalden en zelfs imperfecties toevoegden – ze maken onder andere m’n poriën groter – voelde ik me dan ook heel ongemakkelijk. Nu ben ik opgelucht en voelt het zelfs bevrijdend dat het enkel nog over onze relaties met elkaar gaat. Ik vind dat er iets empowering is aan het naakte.’

 

 

Mooie, inspirerende dames zijn het zeker, maar ze zien er – zoals ze zelf vaak benadrukken – niet uit als de typische babes (denk: Megan Fox of Blake Lively) die we op het grote scherm zien. Dat is volgens de actrices net één van de sterke punten van de Netflixserie. Dascha Polanco bijvoorbeeld, is all about body positivity. Op haar Instagramaccount toont ze trots haar prachtige rondingen en ze is niet bang om bodyshamers van repliek te dienen. ‘Het is wel écht moeilijk’, zegt ze daarover. ‘Het is elke dag een strijd om van m’n lichaam te leren houden. Mensen beseffen niet dat ik mezelf er ook elke dag aan moet herinneren. Eigenlijk ben ik als een ridder: het zelfvertrouwen dat ik uitstraal is als een schild. Maar wanneer ik alleen ben, kan ik heel hard zijn voor mezelf en m’n lichaam. Al is dat waarschijnlijk niet de meeste gezonde manier om ermee om te gaan.’ Of Dascha raad heeft voor jonge vrouwen die het moeilijk vinden om hun lichaam te accepteren zoals het is? ‘Ik denk dat vrouwen de tijd moeten nemen om voor de spiegel te gaan staan en tegen zichzelf te praten – ook al klinkt dat een beetje gek. Knuffel jezelf. Besef dat het het allemaal niet waard is dat je zo hard voor jezelf bent, want uiteindelijk verlaten we dit lichaam allemaal.’

Wat kunnen we verwachten in het 4de seizoen ‘Orange Is The New Black’? We vroegen het aan de actrices.

Seizoen 4?

 

Wanneer we aan het einde van een fijn gesprek polsen naar het langverwachte vierde seizoen, stoten we echter op een Netflixmuur. De actrices zijn duidelijk gebriefd over het niet weggeven van spoilers en omzeilen als echte professionals onze vragen. Op de vraag of we in het vierde seizoen eindelijk te weten komen voor welke misdaad Suzanne aka Crazy Eyes in Litchfield zit, antwoordt Uzo Aduba het volgende: ‘Dat is een vraag die ik héél graag met jou zou bespreken na 17 juni. Zie je die mensen daar (wijst naar twee vrouwen die aan de kant van de kamer op een stoel zitten)? Zij zouden heel boos zijn als ik daarop iets antwoord. Wat ik wél kan zeggen, is dat we in dit seizoen veel zullen leren over Suzannes standpunt en where she’s coming from.’ Een vraag over een eventuele relatie voor Crazy Eyes wordt al even professioneel afgeblokt: ‘We zijn vorig seizoen geëindigd met een deur die openstaat voor Suzanne en we zullen nu zien of die verder opengaat of toeslaat. Een ding is zeker: Suzanne zal altijd blijven zoeken naar liefde, want dat is haar missie.’

 

 

Dit seizoen is zó donker en eng.

 

 

Lea en Selenis hebben het over het hoofdthema van seizoen 4: het corrupte gevangenissysteem. Selenis: ‘Dit seizoen gaan we overbevolking zien in Litchfield. We hebben de personages die we kennen en van wie we zijn gaan houden. En dan is er een hele lading nieuwelingen die erbij komen. Jenji (Kohan, de schrijfster) wil met dit seizoen het gevangenissysteem in de Verenigde Staten aan de kaak stellen. Ze wil tonen hoe corruptie boven aan de keten, invloed heeft op de gevangenen.’ Lea voegt daar nog aan toe dat dit seizoen héél donker wordt. ‘Als ik dit seizoen in één woord zou moeten omschrijven, zou het zijn: excruciating (afschuwelijk, martelend). Het wordt donker en heel eng.’ Volgens Selenis is er gelukkig nog steeds plaats voor een lach. ‘De formule blijft dezelfde: dramatische momenten worden afgewisseld met humoristische.’ Oh ja, één ding dat Lea ons wel verklapte (wat eigenlijk al af te leiden was uit de trailers): Nicky komt sowieso terug. Yay!

 

 

Seizoen 4 van 'Orange Is The New Black' zal vanaf vrijdag 17 juni op Netflix te zien zijn. Je kan hier alvast de laatste, veelbelovende trailer bekijken. Of je kan natuurlijk de drie vorige seizoenen beginnen bingewatchen zodat je weer helemaal mee bent (ook op Netflix)!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '