Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
unsplash

Blijf best niet bij de pakken zitten.

Wat je wel en niet moet doen als je online gepest wordt

Cyberpesten is heel pijnlijk en het komt steeds vaker voor. Je zal wel al verhalen gehoord hebben van gevallen waarin het zelfs heel erg fout afloopt. Als jij zo’n online pester hebt die je het leven zuur maakt, blijf je best niet bij de pakken zitten.


Als iemand je voortdurend op de huid zit met gemene berichtjes, kan je je ongelofelijk alleen gaan voelen. Maar onthoud: je bent nooit alleen. Dit zijn de do’s-and-don’ts als je slachtoffer bent van een of meerdere cyber bullies.

Wat doe je?


1. Praat met iemand.

Je ouders, een familielid, een leerkracht, een vriend(in)... Wie het is maakt niet zoveel uit, zolang je maar met iemand praat die je vertrouwt. Als je het pesten voor jezelf houdt, ga je je nog meer alleen voelen. Deel je geheim, zodat anderen je kunnen helpen. Je hebt absoluut niets om je over te schamen. Wil je met iemand spreken die je niet kent? Onder meer Awel biedt een luisterend oor voor kinderen en jongeren! Ook bij het JAC kan je terecht.

2. Negeer de pestkoppen.

Als jij continue ingaat op de berichten van de pestkoppen, vinden zij dat alleen maar leuk. Negeer ze, en leg je laptop of smartphone weg. Als je niet reageert, zullen ze zich al snel vervelen en misschien stoppen ze wel vanzelf met je lastig te vallen.

3. Zorg voor bewijsmateriaal.

Is het pesten echt heel hevig en gaat het volgens jou niet zomaar stoppen? Zorg dan dat je kopieën of screenshots maakt van alle gemene dingen die tegen je worden gezegd of gedaan. Sla ze goed op, want het kan zijn dat je ze later nodig zal hebben. Cyberpesten kan strafbaar zijn, dus je kan er klacht voor indienen bij de politie. Meer info hierover vind je hier.

4. Blokkeer de pestkop.

Blokkeer het nummer of het account van de mensen die jou online pesten, zodat ze je niet meer kunnen bereiken. Als ze je nog steeds kunnen vinden, overweeg dan om je nummer te veranderen.

5. Rapporteer de bully.

Word je gepest op social media of in een spel? Dan is de kans groot dat de pestkop zich niet aan de regels houdt. Je kunt hem of haar dan rapporteren, en dan is er een kans dat bepaalde berichten of zelfs het hele account van de pester wordt verwijderd.

6. Zet je accounts op privé. 

Wil je vermijden dat mensen met slechte bedoelingen bij jou terechtkomen, dan is het geen slecht idee om je socialemediaprofielen op privé te zetten. Zo heb jij volledig in de hand wie jouw berichten, verhalen en informatie ziet.

7. Licht je school in. 

Is het iemand van op je school die jou pest? Praat dan met een leerkracht of iemand van het CLB zodat zij jou kunnen helpen en eventueel de pester kunnen aanspreken.

Wat mag je zeker niet doen?


1. Geloven wat de pester zegt.

Geloof nóóit wat een pestkop zegt. Hij of zij zegt al die gemene dingen vaak uit onzekerheid. De dingen die tegen jou worden gezegd, hebben dus vaak niet eens iets met je te maken! Weet dat die persoon zich waarschijnlijk slecht in zijn of haar vel voelt en dat op jou afreageert.

2. Op de pestkop ingaan.

Het kan heel verleidelijk zijn om in te gaan op alle beledigingen die iemand naar je toestuurt en terug te schelden of te dreigen. Maar dat is precies wat de pestkop wil, en jij wilt hem of haar echt niet zijn zin geven.

3. Zelf beginnen pesten.

Een pestkop kan je heel boos maken. Maar als jij daardoor hem of haar ook gaat pesten, of juist weer iemand anders begint te pesten, verlaag je je alleen maar naar dat niveau. Je bent véél beter dan dat.

Sociale media kunnen heel leuk zijn, maar ze brengen ook gevaren met zich mee. Let op wat je deelt en onthoud: wees altijd lief voor elkaar!

Word je gepest en wil je je verhaal anoniem kwijt (via telefoon of chat)? Check www.awel.be, zij bieden je een luisterend oor en helpen je met raad en tips om het pesten te stoppen. Meer info over pesten en alternatieve hulplijnen vind je op kieskleurtegenpesten.be.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '