Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Dit zijn de verschillen tussen het boek en de Netflixserie ’13 Reasons Why’

Het boek’13 Reasons Why‘ en de bijhorende Netflixserie – geregisseerd door Selena Gomez! – zijn heel bijzonder. Niet alleen is het heel interessant om te lezen/zien, maar er worden ook échte tienerproblemen aangekaart waardoor je iets uit kan leren. Toch merkten we bij het bekijken van de serie een paar grote verschillen met het boek op. We zetten ze even op een rijtje.

Warning: er staan spoilers tussen!

Verschil 1: Clay neemt zijn tijd voor het beluisteren van de tapes


In het boek luistert Clay alle tapes in één lange nacht, terwijl hij er in de serie veel langer over doet.

Verschil 2: Clay weet vanaf het begin dat Tony hem volgt 


Clay weet in het boek pas vanaf de vierde tape dat hij gevolgd wordt door zijn vriend Tony, terwijl hij het al vanaf de eerste aflevering weet in de serie.

Verschil 3: Hannah en Clay zijn close


In het boek is het meer eenzijdig: Clay vindt Hannah leuk, maar durft niet te praten en Hannah is gewoon aardig tegen hem.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verschil 4: Social media bestaat


Het boek kwam uit in 2007, dus voordat sociale media echt populair waren. Alleen is het nu zo een groot onderdeel in ons dagelijks leven, dat de makers het moeilijk uit de serie konden laten.

Verschil 5: Hannah snijdt haar polsen over


In het boek slikt Hannah een overdosis medicijnen om haar leven te beëindigen, maar in de serie zien we – heel expliciet, brr –  dat ze haar polsen heeft overgesneden.

Verschil 6: Courtney en Hannah deden meer dan alleen een massage geven


In zowel het boek als in de serie is er een stalker en Hannah en Courtney willen hem betrappen. Maar in het boek doen ze alsof ze elkaar een massage geven, terwijl ze in de serie dronken worden en zoenen.

https://www.instagram.com/p/BRT_JJDhvbj/?taken-by=itsmehannahbaker

Verschil 7: De jongen die sterft in het auto-ongeluk, is een vriend van Clay


In het boek sterft een onbekende door een omvergereden stopbord, in de serie is het iemand die Clay kent. Hij is de jongen die Clay aanmoedigde om te praten met Hannah.

Verschil 8: De ouders van Hannah klagen de school aan


De ouders van Hannah komen bijna niet voor in het boek, terwijl ze in de serie een grote rol spelen. Zij stellen de school aansprakelijk voor wat er is gebeurd met hun dochter.

Verschil 9: Hannah’s groepje in Monet’s zegt ‘FML’ bij elke meeting


In het boek zeggen ze olly olly oxen free‘.

https://www.instagram.com/p/BQyLkL-hzpp/?taken-by=itsmehannahbaker

Verschil 10: Clay slikt medicijnen 


In een scene zien we dat Clays moeder medicijnen heeft gehaald voor hem, waarop Clay antwoord dat hij ze niet nodig heeft. Op het doosje staat ‘duloxetine‘, gebruikt voor het behandelen van depressie en angststoornissen. In het boek wordt zoiets nooit vermeld.

Lees meer:

Partner Content

' ' ' '