Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Ryan Stone via Unsplash

Bereid jullie al volledig voor op Eunice die morgen over ons land trekt!

9 tips om je hond gerust te stellen tijdens stormweer

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Morgen raast storm Eunice over ons land. En eerlijk? Stiekem krijgen we het allemaal wel een beetje benauwd bij die felle windstoten. Maar het is toch vaak onze hond die de grootste ‘stormfobie’ lijkt te hebben. Weet jouw viervoeter ook niet waar kruipen tijdens dat niet zo diervriendelijke hondenweer? Wij geven raad!

Er is niets abnormaals aan een hond die bang is van een hevige storm, integendeel zelfs! Toch kan jij het voor jouw trouwe viervoeter iets dragelijker maken. Raap al jullie moed bij elkaar en volg deze negen tips om tijdens dat rotte stormweer zo aangenaam mogelijk te maken!

Wees een tegenpool

Een hond voelt de gevoelens van zijn baasje als geen ander aan. Als jij tijdens de stom hysterisch begint rond te lopen, zal ook jouw hond panikeren en zich allesbehalve prettig voelen. Laat duidelijk merken dat het barre weer jou volledig koud laat.

via GIPHY

Wees kordaat

Probeer je hond niet extreem te vertroetelen, want ook dan voelt hij aan dat er iets niet pluis is. Toon hem dat je hem volledig vertrouwt, ook wanneer hij zelf een beetje bang is. Laat genoeg zien dat je begrip hebt voor zijn gevoelens, zonder hem al te veel aandacht te geven.

Maak een safe haven

Het is heel belangrijk om je hond zijn gangetje te laten gaan. Vaak zoeken ze een overdekte schuilplaats op, omdat hun overlevingsinstinct zegt dat ze zich moeten beschermen. Je doet er goed aan om een deken over de bench te leggen of zijn mandje onder de keukentafel te zetten.

via GIPHY

Zorg voor afleiding

Voor sommige dappere honden is een beetje afleiding al genoeg om hun angst te overwinnen. Zo kan je samen een beetje dollen, hem een nieuw speeltje geven of hem afleiden met een bot. Zo verleg je zijn focus en zal hij zich snel veel veiliger voelen.

Geef een massage

Niet alleen hun baasjes, maar ook honden worden maar al te graag gemasseerd om hun stress te verhelpen. Zo vindt je levende knuffelbeer het heerlijk wanneer je draaiende bewegingen maakt in zijn nekvel of zachtjes zijn pootjes streelt.

via GIPHY

Laat hem niet home alone

Probeer altijd thuis te zijn wanneer het onweert. Een storm kan het beestje helemaal van zijn melk brengen en dan heeft hij iemand nodig waarbij hij zich veilig voelt. Wees dan ook niet boos wanneer blijkt dat je hond in de woonkamer heeft geplast of iets stukgemaakt heeft. Op die momenten neemt zijn overlevingsinstinct het helemaal over.

Laat hem kennismaken met nieuwe prikkels

De kans dat je jouw hond volledig ongevoelig kan maken voor harde geluiden en felle lichtflitsen is héél klein, maar je kan hem wel leren omgaan met dergelijke prikkels. Zo kan je een geluidsfragmentje met dondergeluiden opzetten en dat stelselmatig opbouwen door de muziek elke dag een beetje luider te zetten.

via GIPHY

Be aware!

Een storm op komst? Gun je hond dan nog een beetje lichaamsbeweging, zodat hij zich nog even volledig kan uitleven, voordat het zover is. Zo zal ie op het moment zelf ook een pak rustiger zijn.

Probeer het slechtste scenario uit te stellen

Als je echt geen andere uitweg meer ziet en je hond ondanks alle tips toch nog helemaal op hol slaat, kan je hem een kalmeringsmiddel geven. Weet wel dat die middelen enkel dienen ter ondersteuning en ze je beestje dus niet volledig lamleggen. Zo heb je bepaalde homeopathische middeltjes en kalmerende geurtjes die de stress van je hond kunnen verlichten. Wil je dat proberen, vraag dan wel eerst raad aan je dierenarts!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '