Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Er komt een pijnlijke periode voor je portemonnee aan...

6 tips om tijdens het kerstshoppen geld te besparen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Het is de geste die telt, wordt weleens beweerd. Maar op Kerstmis geef jij toch liever een cadeautje waar je iemand écht gelukkig mee kan maken. Alleen is het anno 2022, dan vooral voor je portemonnee, geen pretje om aan het kerstshoppen te slaan. Deze tips kunnen je helpen om de komende weken toch zoveel mogelijk geld te besparen.

Ga voor vintage.

Wie zegt dat cadeautjes niet tweedehands mogen zijn? In vintage stores heb je net meer kans om een uniek geschenkje te vinden, en betaal je doorgaans veel minder dan in een conceptstore! Moet je je aan een bepaald budget houden? Dan kan je zo in plaats van één, misschien wel twee of drie geschenkjes onder de boom leggen! Wedden dat niemand het merkt als je je broer een trui uit Think Twice cadeau doet of je oma gelukkig maakt met een kandelaar uit De Kringwinkel? En mocht het wel opvallen: niets mis mee, toch?

Speel voor Secret Santa.

Spreek dit jaar met je gezelschap af dat niet iedereen voor iedereen een cadeautje moet voorzien. Want dat kost 1) veel tijd, 2) veel energie, en 3) héél veel centjes die je eigenlijk liever in iets anders – lees: je energiefactuur 🥲 – zou willen investeren. Doe in plaats daarvan aan Secret Santa: iedereen trekt één naam waarvoor hij/zij/die een een kerstcadeautje moet voorzien. Bedoeling is dat niemand zijn ‘gelukkige’ verklapt. Dat maakt het op kerstavond des te spannender! Tip: spreek met z’n allen een bedrag af dat jullie niet mogen overschrijden.

Maak een totaalbudget.

Wil je tijdens de kerstperiode liever niet met lege handen bij je (groot)ouders, beste vriend of zus arriveren? Stel dan voor om te helpen bij het koken in plaats van kerstcadeautjes te geven. Neem bijvoorbeeld de hapjes of ingrediënten voor het hoofdgerecht mee. Geef je toch nog liever een attentie in de vorm van een pakje onder de kerstboom aan al je geliefden, dan kan het helpen om een totaalbudget te maken én dat te respecteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tijdens het kerstshoppen niet meer dan € 100 in je portemonnee hebt zitten, zodat je wel móét nadenken over wat je voor wie wil kopen zonder tussendoor ook nog eens afgeleid te worden door al die toffe hebbedingetjes die je eigenlijk zelf ook goed zou kunnen gebruiken. Decisions, decisions...

Durf neen te zeggen.

Kerstcadeautjes geven en krijgen is fun, maar voor zowel je ouders, als nichten, vrienden én collega’s kerstman spelen? Neen, dat vindt jouw bankrekening allesbehalve fun. Stellen ook je buren nog voor om een kerstfeestje, inclusief cadeautjes, te houden, durf dan eerlijk toe te geven dat jij liever geen cadeautjes geeft. Wie je écht graag ziet, zal daar niet moeilijk over doen en die keuze respecteren. Kerst draait tenslotte om gezelligheid en samenzijn met je geliefden, niet om cadeautjes!

Vergelijk prijzen en gebruik tegoedbonnen.

In aanloop naar de feestdagen kunnen de prijzen op sommige webshops de pan uit swingen. Een set glazen die bij de ene winkel € 10 duurder is dan bij de andere is geen uitzondering. Houd daarom een dag vrij om de prijzen van alle cadeautjes die je in gedachten hebt bij verschillende winkels met elkaar te vergelijken. Heb je nog tegoedbonnen die binnenkort vervallen en die je hoogstwaarschijnlijk toch zelf niet meer zal gebruiken – want: broke af – dan kan je die misschien wél gebruiken om een kerstcadeautje te kopen.

Geef een zelfgemaakt cadeau.

Klinkt vanzelfsprekend, maar toch wordt nog vaak gedacht dat zelfgemaakte cadeaus minder gewaardeerd zullen worden. Wij zijn hier om je het tegendeel in de oren te knopen, want met een zelfgemaakt pakje kom je net origineel én persoonlijk uit de hoek. Maak van een glazen flesje een kleurrijk vaasje dat je opvult met droogbloemen, maak een quilt van oude truien (lekker nostalgisch!), brei een warme muts of maak zelf trendy gedraaide kaarsen. De opties zijn eindeloos!

Cadeau-inspiratie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '