Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

You can thank us later!

Ga je voor de allereerste keer naar een festival? Deze 33 dingen moet je weten!

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Ga je deze zomer naar een festival? En blijf je overnachten op de camping? Zorg er dan voor dat je helemaal voorbereid vertrekt! Je tent en andere standaarddingen heb je vast wel al ingepakt, maar er zijn sowieso noodzakelijke dingen die je nog over het hoofd ziet. Daarom geven wij onze ervaring met festivals graag aan jou door en maakten we een waslijst met dingen die je moet weten.

Neem niet té veel kleren mee.

In tegenstelling tot wanneer je op vakantie gaat, heb je op een festival geen tien outfits nodig. Een outfit per dag en een paar reservekleren is voldoende.

Maar zorg wel voor laagjes.

Je hoeft dan misschien geen tientallen outfits in te pakken, maar zorg er wel voor dat je genoeg laagjes inpakt. Overdag is het namelijk héél warm, maar ‘s avonds kan het enorm afkoelen. Hou daar dus rekening mee. Zeker als je in een tent slaapt. Je gaat waarschijnlijk slapen met dikke sokken en een dikke trui en wordt ‘s morgens wakker in je topje.

Pak zeker een slaapmasker en oordoppen in.

Op een festival wil je het liefst zo lang mogelijk uitslapen, maar in de zomer kan om 6 uur ‘s morgens de zon al op je tent schijnen. Neem daarom zeker een slaapmasker mee, zodat je het daglicht buiten houdt. Vergeet zeker ook je oordoppen niet. Niet alleen om je oren te beschermen op het festival, maar om jezelf ook van een goede (of toch betere) nachtrust te verzekeren!

Zet je tent op een strategische plaats.

De positie van je tent is héél belangrijk. Je zet je slaapplek het best ergens op in het midden, maar aan een herkenbaar punt, zodat je hem ‘s nachts nog terugvindt. Dicht bij een hek of de Dixies zet je je tent beter niet. Tenzij je wilt dat ze er tegen plassen of je de hele tijd last wil hebben van geurtjes.

Maak je eigen tent herkenbaar.

De kans zit er dik in dat iemand dezelfde tent als jij zal hebben. Zorg er dus voor dat je je eigen tent gemakkelijker terugvindt door bijvoorbeeld er een lintje aan te hangen.

Neem geen waardevolle spullen mee

Hou er rekening mee dat je echt al-les kan kwijtraken of alles kan gestolen worden op een festival. Neem dus zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee. Persoonlijke voorwerpen, zoals een ring of dure zonnebril, laat je dus beter thuis. Ook dure make-up kan al snel verdwijnen, neem daarom goedkope alternatieven mee. Je gsm, geld, powerbank – dus dingen die je niet kan missen – hou je constant bij je.

Zet je stoeltjes in je tent.

Heb je stoeltjes of andere kampeerspullen mee om het gezellig te maken? Zet die dan in je tent telkens wanneer je vertrekt. Ook ‘s nachts wanneer je slaapt, verstop je ze beter ergens. Andere festivalgangers grijpen namelijk in het voorbij wandelen maar al te graag een stoeltje mee.

Sluit eventueel ook je tent als je naar het festival trekt.

Ja, naar het schijnt zijn er helaas enkele moppentappers of blutte mensen die maar wat graag spullen die ze zelf niet hebben uit een tent meenemen. Wil je dus liever niet op de harde grond slapen? Beveilig dan je tent met een slotje.

Neem genoeg (opgeladen!) powerbanks mee.

Naast het logische feit dat je je gsm zeker moet opladen vlak voor je vertrekt, neem je beter ook genoeg powerbanks mee. Een powerbank is de investering waard als je naar een festival gaat. Je kan je gsm misschien wel opladen aan bepaalde oplaadstations, maar die zijn ook heel beperkt. Geloof het, je zal ons enorm dankbaar zijn voor deze tips als je het hele festival lang foto’s en video’s kan maken en posten! En je vrienden kan bereiken wanneer je ze weer eens kwijt bent.

Vergeet je niet in te smeren.

Zonnecrème is het allerbelangrijkste item dat je niet mag vergeten. Of de zon nu volop schijnt of niet: het is belangrijk dat je je huid beschermt. Smeer je dus ‘s morgens goed in met een hoge factor. Zo ben je tijdens het dansen helemaal beschermd!

Let op voor een zonneslag.

Niet enkel insmeren is voldoende. Wanneer de blakende zon op je hoofd schijnt tijdens het dansen of chillen, kan je al snel een zonneslag krijgen. Neem daarom een cool petje of hoedje mee en hou het op!

Blijf gehydrateerd!

En dan bedoelen we niet met alcoholische dranken. Het is van belang dat je veel water drinkt zodat je niet uitdroogt.

Antibacteriële gel is onmisbaar.

Op een festival kan je niet verwachten dat alles squeeky clean is. Je kan ook niet om de vijf minuten je handen wassen, dus zorg ervoor dat je zeker antibacteriële gel bij hebt.

Kies voor een opblaasbare matras of een goed matje.

Je wilt misschien geld en plaats besparen door een goedkoop en dun matje aan te schaffen in plaats van een opblaasbare matras of goed matje, maar dat is geen goed idee als je je rug wilt sparen. Denk er ook aan dat het je eerste festival is en waarschijnlijk niet je laatste. Deftig materiaal kopen is dus een investering. Je zal er nog héél lang plezier aan beleven!

Durf te investeren in een goede slaapzak.

Net zoals het belangrijk is om meteen een goede matras of mat te kopen, is ook je slaapzak essentieel. Je wil misschien geld besparen door de goedkoopste te kopen, maar die is niet altijd het meest praktisch. Durf daarom iets meer geld neer te tellen voor een warmere, maar kleinere slaapzak zodat je niet al te veel gewicht moet meesleuren.

Vergeet je (opblaasbaar) kussen niet!

Een kussen is geen overbodige luxe als je beseft dat je vier nachten in een tent slaapt. Je nek zal je dankbaar zijn! Tip: je kan ook een kussensloop vullen met je kleren die je meehebt.

Kies voor de hoekjes bij de Dixies.

Iets waar je waarschijnlijk tal van keren over zal klagen tijdens het festival zijn de toiletten. Een Dixie is al niet de ideale plek om je behoefte te doen en die lange wachtrij kan je al helemaal missen. Een tip om sneller vooruit te geraken? Kies voor de toiletten in de hoeken. Daar is er vaak één rij voor drie toiletten.

Neem wc-papier mee.

Elke fervente festivalganger weet gewoon dat er altijd een tekort is aan wc-papier. En je wil natuurlijk niet zonder komen te zitten op een festival waar je al ongemakkelijk naar het toilet moet. Rollen meenemen is dus de boodschap!

Kies voor schoenen die vuil mogen worden.

Je wil er misschien op je meest fashionable uitzien, toch raden we aan om schoenen mee te nemen die vuil mogen worden. Of het nu door modder is, omdat het geregend heeft of omdat mensen tijdens het dansen op je tenen staan: op een festival worden je schoenen gegarandeerd vuil.

Vergeet je regenjas niet.

Ook al is het dertig graden buiten, schijnt de zon volop en is er de komende vier dagen mooi weer voorspeld, onthoud dat je nog steeds in België woont. Uit ervaring weten we dat het weer heel snel kan keren. Een regenjasje kan dus zeker van pas komen.

Neem slippers mee voor in de douche.

Tenzij je graag met wratten of schimmels terug naar huis keert, zijn slippers handig om bij te hebben. Er douchen zodanig veel mensen na elkaar dat het onvermijdelijk is om bepaalde dingen over te krijgen.

Spreek af wie wat meebrengt.

Je zal al genoeg gewicht mee moeten sleuren, dus het is misschien handig om af te spreken met vriend(inn)en wie wat meebrengt qua producten. Denk maar aan shampoo, douchegel, gezichtreiniger, vochtige doekjes...

Vochtige doekjes zijn je beste vriend.

Vochtige doekjes voor je handen en gezicht, maar ook voor down under zullen van pas komen tijdens het festival! Let wel dat je de juiste doekjes voor de juiste zone gebruikt.

Droogshampoo is altijd handig.

Heb je geen zin om je haar te wassen? Zorg dan zeker dat je droogshampoo bij hebt! Met al dat zweten, zal je het sneller nodig hebben dan je denkt.

Zet je ouders en vrienden onder ‘ICE’ in je gsm.

Het is voor hulpverleners en de politie moeilijk te achterhalen wie ze moeten bellen in geval van nood. Zet daarom je noodcontactpersonen in je gsm onder de naam ‘ICE’ (In Case of Emergency).

Verzorg je nagels.

Je kan dan nog zo vuil/zweterig zijn, als je (teen)nagels gelakt zijn, zie je er al meteen verzorgd uit. Probeer ze ook zo kort mogelijk te houden, anders kan er sneller vuil onder kruipen.

Gebruik bevroren flessen water als koelelementen.

Als je een koelbox meeneemt, is het een goed idee om flessen water in te vriezen en die te gebruiken als koelelementen. Zo moet je minder gewicht meesleuren! Zo hou je je drankjes ook langer fris. En heb je fris water om te drinken eens het (bijna) ontdooid is.

Vergeet geen medicatie.

Het klinkt misschien heel onsexy, maar sowieso zal iemand in je vriendengroep, of jijzelf, medicatie tegen buikloop nodig hebben. Niet iedereen is namelijk bestand tegen de combinatie van warmte, drinken en vet eten! Het is misschien ook een goed idee om af te wisselen in eten en dus niet elke dag frietjes te eten. Hoe lekker en budgetproof het ook is! Zorg er daarnaast voor dat je ook andere medicatie en bijvoorbeeld blarenpleisters bij hebt. Altijd handig!

Zorg dat je weet hoe je je tent weer toeplooit.

Als je denkt dat die tent opzetten een heel gedoe is, wacht dan maar tot je hem weer moet toeplooien. Zelfs met zo’n 2 seconden-exemplaar is het niet altijd een piece of cake. Zorg er dus voor dat je op voorhand weet hoe die van jou precies werkt. Of neem op z’n minst de handleiding mee.

Nog een extra tip: gooi die tent bij thuiskomst niet meteen op zolder, maar pak hem weer uit, spoel hem af als het nodig is en laat hem drogen. Anders mag je volgend jaar in een geurtje slapen.

Word vrienden met je buren op de camping.

Een van de leuke dingen aan kamperen op een festival zijn de mensen die je er leert kennen. Slapen jullie naast een groepje dat er wel leuk uitziet? Maak dan contact en stel voor om samen een spel te spelen. Het zal je tijd alleen maar nog leuker maken.

Een spiegel komt ook van pas.

De rijen aan de douches zijn vaak ellenlang en een klein spiegeltje is niet ideaal om je make-up te doen. Neem daarom een grotere spiegel mee die gemakkelijk meekan.

Ook een lamp mag niet ontbreken.

Of je nu een zaklamp koopt of een lamp voor in je tent te hangen: extra licht is sowieso handig. En dan hoef je niet altijd de batterij van je telefoon te verbruiken.

Vergeet de condooms niet.

Last but not least: je moet op alles voorbereid zijn, en dus ook op eventuele nachtelijke avontuurtjes. Vergeet dus zeker geen condooms. De festival vibes kunnen weleens voor hete situaties zorgen. Ook als het gewoon bij orale seks blijft, maak je gebruik van een rubbertje. Je wilt toch geen soa oplopen deze zomer? Better safe than sorry!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '