Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Gantas Vaičiulėnas via Pexels

Gebruik jij de woorden op regelmatige basis?

Deze twee woorden zijn verkozen tot Kinder- en Tienerwoord van het Jaar

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

In 2019 werd ‘karma’ verkozen als Kinderwoord van het Jaar en kwam ‘yeet’ uit de bus als Tienerwoord van het Jaar. Benieuwd welke woorden dit jaar de winnaar zijn?


Tot zondagavond kon je voor het Kinderwoord van het Jaar stemmen op ‘rip’, ‘idk’, ‘ewa drerrie’, ‘yeet’ en ‘viben’ in de shortlist. Voor het Tienerwoord van het Jaar kwamen ‘simp’, ‘sus’, ‘periodt’, ‘no cap’ en ‘kaas’ in aanmerking. Benieuwd welke term het populairst was in 2020? VRT maakte het nieuws zopas bekend, en de winnaars zijn... ‘ewa drerrie’ en ‘simp’!

‘Ewa drerrie’ en ‘simp’


Ewa drerrie‘ is met 37,08 % van de stemmen het Kinderwoord van 2020 en betekent ‘hé gast‘. Over dat resultaat had Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT, het volgende te vertellen: ‘De keuze voor “ewa drerrie” laat zien dat kinderen één grote diverse en inclusieve groep vormen. Kinderen pikken woorden en uitdrukkingen van elkaar op en breiden zo de Nederlandse omgangstaal uit met taalelementen uit de hele wereld.’

Simp‘ wordt dan weer het meeste gebruikt bij tieners. Het woord won het van onder meer ‘periodt’ en ‘kaas’ met 29,42 %. Het wil zeggen dat iemand te veel doet voor iemand die hij/zij/die leuk vindt. ‘”Simp” als Tienerwoord van het Jaar laat zien hoe groot de invloed van sociale media op het taalgebruik van jongeren is. Door de sociale media vindt Amerikaanse ‘urban slang’ makkelijk zijn weg naar de jongerentaal elders in de wereld. Het woord was dertig jaar geleden al populair bij Amerikaanse rappers, en nu begint het aan een tweede leven’, aldus Hendrickx.

Gebruik jij deze woorden al op regelmatige basis?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '