Debaets wil daders van straatintimidatie in Brussel op heterdaad betrappen.
Staatssecretaris Debaets: ‘Zet lokvrouwen in om seksisme op straat aan te pakken’
Uit een ondervraging van de Universiteit Gent is gebleken dat negen op tien Brusselse vrouwen ooit te maken kreeg met seksuele intimidatie op straat. Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) wil het probleem aanpakken door vrouwelijke agenten daders op heterdaad te laten betrappen.
Op vraag van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Debaets ondervroeg de Universiteit Gent 425 Brusselse vrouwen tussen 15 en 65 jaar. Bijna negentig procent van hen zei ooit geïntimideerd te zijn geweest in de straten van onze hoofdstad. Een derde van hen wordt nog steeds gevolgen van die intimidatie waar, bijvoorbeeld het bewust vermijden van de buurt waar het plaatsvond. Bij de helft van de vrouwen gaat het om fysiek geweld.
Met die cijfers scoort België opvallend slecht tegenover het Europese gemiddelde. In Europa zou zo’n dertig procent van de vrouwen te maken hebben gehad met fysiek geweld en zestig procent met seksuele intimidatie op straat.
Lokvrouwen inzetten werkt in Nederland, dus waarom niet in Brussel?
Debaets wil het hardnekkig probleem in Brussel aanpakken door zogenaamde lokvrouwen in te zetten. Dat zijn vrouwelijke agentes die de straat op gaan in ‘gewone’ kleding en wachten tot ze seksuele intimidatie ondervinden. Hetzelfde wil ze doen voor holebi’s, die eveneens vaak met intimidatie op straat te maken krijgen. ‘Alleen zo kunnen we een lik-op-stuk-beleid’, zegt de staatssecretaris. ‘In Nederland werkt het, waarom dan niet in Brussel?’. Daders van straatintimidatie straffen kan juridisch gezien nu al, maar blijkt in de praktijk moeilijk.
Meld Geweld
Debaets lanceerde eerder al de sensibiliseringscampagne Meld Geweld, die vrouwen aanspoort gevallen van seksisme en straatintimidatie te melden. Vorig jaar kwam ze met de app HandsAway Brussels waardoor dit praktisch veel makkelijker wordt. Vrouwen en mannen kunnen incidenten met een klik ingeven in de app. Meer dan alleen cijfers verzamelen, dient HandsAway om ervaringen te delen en omstaanders om hulp te vragen. Personen die een geval van intimidatie of seksisme zien op straat kunnen dat eveneens ingeven.
Meer nieuws:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier