Home Nieuws Doe mee aan ’30 dagen zonder klagen’

Doe mee aan ’30 dagen zonder klagen’

Wie van jullie gaat de uitdaging aan?

Shutterstock

‘Ik ben moe’, ‘Ik heb geen zin’, ‘Dit is niet leuk’, ‘Ik zie er niet uit’… Daar komt vanaf maandag een eind aan – alleszins voor een maand, want vanaf 15 januari start de ’30 dagen zonder klagen’-actie.

Wie meedoet, mag tot en met valentijn niet meer zeuren. Greet Van Hecke, de vrouw achter de actie ’30 dagen zonder klagen’, hoopt dat mensen dankzij haar initiatief positiever in het leven zullen staan, want eigenlijk hebben we het nog niet zo slecht. Toch kampen heel wat mensen in de samenleving met depressies of burn-outs. Greet zelf is positiviteitsconsulente en gelooft in haar actie. ‘Mensen zijn standaard nogal negatief ingesteld’, vertelt ze. ‘Als ze meedoen aan deze 30 dagen, zullen ze merken dat daar echt verandering in kan komen.’

Uitdaging

‘Het is wetenschappelijk bewezen dat we bepaalde linken in onze brein anders kunnen leggen, zodat we niet automatisch het negatieve, maar wel het positieve zien’, gaat Greet verder. ‘Dat komt onze gezondheid, humeur, succes, economie en relaties ten goede.’ Redenen te over om het eens een maandje te proberen. De actie start op 15 januari, lees: op Blue Monday. Die dag is niet zomaar gekozen, want dat is de meest deprimerende dag van het jaar. Naast het feit dat het de eerste dag van een nieuwe werkweek is, beseffen mensen die dag des te meer dat hun goede voornemens mislukt zijn, dat de volgende vakantie nog zo ver weg is en dat het nog steeds zo snel donker is. Het wordt dus een heuse uitdaging om net dan geen potje te zagen.

Filmpje

Gelukkig kunnen we rekenen op de website en de Facebookpagina van ’30 dagen zonder klagen’ om ons een ferm handje te helpen. Elke dag kan je kijken naar een filmpje van een bekend of onbekend persoon die iets vertelt over positiviteit. Daarnaast krijg je elke dag een opdracht. Om te kijken of we midden februari veel positiever in het leven staan, is er de geluksbarometer. Die moet je even invullen voor je aan je klaagvrije maand begint, en daarna kan je kijken of er daadwerkelijk een verschil is.

Automatisme

Verschillende bekende mensen schaarden zich al achter dit initiatief, denk maar aan wereldkampioene boksen Delfine Persoon, presentatrice Geena Lisa en actrice Tine Reymer. Voor iemand begint te klagen over het feit dat klagen net deugd doet: ja, natuurlijk is dat zo. Ook Greet bevestigt dat: ‘We mogen af en toe eens goed klagen, want dat lucht op. Maar we moeten vermijden dat het een soort van automatisme wordt. Je kan ook positief kijken naar een gebeurtenis, want klagen haalt toch niks uit.’ Sta dus vanaf maandag op met de gedachte: ik zie er goed uit, mijn haar ligt goed, dit wordt een geweldige dag, ik kan alles aan en het leven is mooi!

Bron: VRT

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.