Één job hebben lijkt tegenwoordig niet genoeg. Steeds meer mensen kiezen ervoor om verschillende dingen te combineren: een vaste job én freelance opdrachten, werken én een eigen zaak of zelfs drie kleine jobs naast elkaar. Dat fenomeen heet polyworking, en het komt steeds vaker voor.
Polyworking is bewust meerdere jobs combineren, denk aan iemand die voltijds werkt in een ziekenhuis, maar daarnaast ook een eigen yogastudio runt. Of iemand die drie dagen per week in loondienst werkt en daarnaast als freelancer grafisch werk doet. Niet (per se) omdat je iets wil bijverdienen, maar omdat je er bewust voor kiest om meerdere professionele rollen te combineren.
Meerdere jobs combineren
Volgens prof. dr. Sofie Jacobs van de Antwerp Management School is polyworking verwant aan het idee van portfolio careers (Arthur et al., 2005), dus het concept is zeker niet zo nieuw. Toch merken we dat het anno 2025 meer en meer leeft.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen beginnen met deze werktrend. Voor veel mensen speelt geld natuurlijk een rol. Zeker nu het leven alsmaar duurder wordt, is het handig om op meerdere manieren een inkomen te hebben. ‘Uit onderzoek blijkt dat financiële zekerheid nog altijd dé topprioriteit is voor werknemers in België en Nederland’, legt prof. dr. Jacobs uit.
Maar het gaat niet alleen om geld. Veel mensen zoeken ook meer zin in hun werk. ‘Door verschillende dingen te doen, kunnen ze ruimte maken voor iets waar ze écht energie van krijgen. Bijvoorbeeld een creatief project, vrijwilligerswerk of een eigen onderneming naast hun vaste job.’
Een andere reden is dat mensen meer controle willen over hun loopbaan. Ze willen zélf kiezen hoe hun werkweek eruitziet, of de vrijheid voelen om andere dingen te proberen. ‘55 % van de ondervraagden in ons onderzoek (AMS, 2020) gaf aan sinds de coronacrisis meer na te denken over hun loopbaan. En twee op drie voelt zich capabel om die zelf aan te sturen’, licht de expert nog toe.
Voordelen
Polyworking kan veel opleveren. Door verschillende jobs te combineren, leren mensen bij, bouwen ze aan een breder netwerk en worden ze flexibeler op de arbeidsmarkt. Dat kan zeker een voordeel zijn in tijden waarin alles snel verandert.
Mensen die bewust doen aan polyworking, geven ook vaak aan dat het hen energie geeft. Ze voelen zich meer zichzelf als ze verschillende passies kunnen combineren. Ook financieel kan het interessant zijn, zeker als je freelance opdrachten of een eigen bijverdienste hebt naast een vaste job.
Valkuilen
Maar er zijn ook valkuilen. Polyworking klinkt misschien ideaal, maar het is niet voor iedereen weggelegd. ‘Meerdere jobs combineren vraagt een goeie planning en voldoende rust. Anders dreig je in een situatie te komen die kan leiden tot stress of zelfs burn-out’, verduidelijkt Sofie.
Ook het idee van vrijheid is soms wat bedrieglijk: ‘Zeker in het geval van freelance of gigwerk is er vaak weinig sociale bescherming. En als je helemaal op jezelf werkt, kan dat ook een gevoel van isolatie geven.’
Daarnaast is het moeilijker om grenzen te trekken tussen werk en privé. Als je overdag werkt in loondienst, en ’s avonds nog een paar uur freelance opdrachten afwerkt, blijft er niet veel tijd meer over om echt te ontspannen.
Flexibiliteit versus stabiliteit
We hebben er nog geen harde cijfers over in België, maar er zijn duidelijke signalen dat polyworking aan het toenemen is. ‘Steeds meer studenten combineren studeren met werken. En ook onder volwassenen zien we meer mensen die niet langer vasthouden aan dat klassieke voltijdse werkmodel’, merkt prof. dr. Jacobs op.
Toch is het niet zwart-wit. Want hoewel mensen flexibiliteit zoeken, verlangen ze tegelijk ook naar stabiliteit, zekerheid en een goeie balans tussen werk en privé. ‘Dat maakt polyworking een interessante, maar ook complexe trend.’
Hoe doe je best aan polyworking?
Voor wie eraan denkt om te starten met polyworking, raadt Sofie aan om eerst goed stil te staan bij waarom je dat wil doen. ‘Reflecteer over je loopbaandoelen: wat wil je echt bereiken? Wat geeft je energie?’
Daarnaast is het belangrijk om je grenzen te kennen: ‘Beoordeel je eigen belastbaarheid. Heb je genoeg veerkracht en tijd om alles te combineren zonder jezelf voorbij te lopen?’
Zorg ook voor een ondersteunend netwerk. En misschien het belangrijkste: hou het gestructureerd. ‘Plan rustmomenten, wees bewust van je werkidentiteit, en zorg voor voldoende autonomie. Zo voorkom je dat je van de ene job in de andere rolt zonder ademruimte.’
Lees ook: