https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Nieuw advies Kind en Gezin: baby’s moeten een jaar lang op de kamer van hun ouders slapen

Het was een Amerikaanse vereniging die voor het eerst met het voorstel op de proppen kwam. Zij raden aan om baby’s een jaar lang bij hun ouders te laten slapen. Ook Kind en Gezin overweegt nu om haar adviezen aan te passen en ze krijgt hierbij de steun van verschillende Vlaamse dokters.

Als een baby met zijn ouders op de kamer slaapt, is het risico dat het kindje onverwacht zou sterven een stuk kleiner. Het is wel belangrijk dat het kind een eigen bed krijgt en niet tussen de ouders ligt. Momenteel zegt Kind en Gezin dat baby’s een halfjaar bij hun ouders zouden moeten slapen, maar dit gaat volgens professor Gunnar Naulaers niet ver genoeg. ‘Omdat wiegendood tot de leeftijd van één jaar voorkomt, raden we aan om de baby pas na twaalf maanden te verhuizen naar zijn eigen kamer’. Dit schrijft Het Nieuwsblad.

 

Voor veel jonge ouders komt dit als een verrassing. Meestal slaapt het kind slechts enkele maanden bij de ouders om vervolgens te verhuizen naar een eigen kamer. Dit geeft mama en papa in de meeste gevallen een betere nachtrust.
 

Minder gevallen van wiegendood
 

Als we kijken naar studies van enkele maanden geleden, dan blijkt dat zes maanden de ideale termijn was. Dit zegt Leen Dubois van Kind en Gezin in Het Nieuwsblad. ‘Het aantal gevallen van wiegendood piekt op de leeftijd van drie maanden en de overstap naar een eigen kamer wordt steeds moeilijker’. Toch overwegen ze nu om het advies aan te passen.
 

Door deze aangepaste richtlijn willen dokters het aantal gevallen van wiegendood naar beneden halen. ‘Waarom bij de ouders slapen precies het risico verkleint, is niet duidelijk. Maar uit de praktijk weten we gewoon dat het helpt', zegt professor Naulaers. Je kan je kind beter in de gaten houden en je bent er ook sneller bij als er een probleem is.


Bron: Het Nieuwsblad

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content