Uit een online-enquête van het Kinderrechtencommissariaat bleek eind mei dat de coronacrisis een enorme impact heeft op jongeren. En ook een onderzoek van UGent toonde aan dat de mentale problemen waarmee jongeren worstelen, verdubbeld zijn. Daarnaast geeft jongerenhulplijn Awel aan nog steeds meer gesprekken over dat thema te voeren dan voor de crisis. Daarom focust Rode Neuzen Dag dit jaar minder op geld inzamelen en meer op de mentale weerbaarheid van jongeren.
Jens Dendoncker is ambassadeur van Rode Neuzen Dag 2020 die plaatsvindt op 4 december. De komende maanden focust de actie van VTM, QMusic, HLN en Belfius op de mentale weerbaarheid van jongeren, want gezien de huidige situatie is de opvolging daarvan belangrijker dan ooit. Toch krijgen we geen Rode Neuzen Dag zoals we die kennen, al is dat misschien niet iets slechts.
Geen spektakel in het Sportpaleis, geen groot event op scholen en ook geen verkoop van Rode Neuzen op drukbezochte plekken. Maar vanaf half november wel een Rode Neuzen (K)uur voor scholen om de weerbaarheid van jongeren te versterken. Door middel van getuigenissen, interactie en muziek worden zowel leerlingen als leerkrachten ondersteund. Jens Dendoncker is verantwoordelijk voor de presentatie van die actie.
Muziek therapeutisch
In die online weerbaarheidstraining zal muziek de rode draad vormen. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan muziek therapeutisch werken. ‘Er is wetenschappelijk bewijs dat naar trieste muziek luisteren als je je ongelukkig voelt, je niet per se dieper in de put duwt – integendeel. Als je naar de tekst luistert van zo een liedje, merk je dat anderen hetzelfde als jou doormaken en dat kan troost bieden’, legt Martijn Peters, wetenschapsexpert van DPG Media, uit. Je school kan zich aanmelden via rodeneuzendag.be.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lees ook: