Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Apple TV+

'Het veranderde wie ik was. Het veranderde mijn lichaam en mijn gedachten. Ik was niet langer hetzelfde meisje.'

Lady Gaga (35) over hoe ze op haar 19de verkracht werd: ‘Hij liet me zwanger op straat achter’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

In de nieuwe Apple TV+-docuserie ‘The Me You Can’t See’ maakt prins Harry samen met talkshowhost Oprah Winfrey geestelijke gezondheid bespreekbaar. Dat doen ze door verschillende (bekende) gasten uit te nodigen die praten over hoe zij zich voel(d)en. Ook Lady Gaga (35) deed haar verhaal en vertelde openhartiger dan ooit over enkele traumatische gebeurtenissen die haar leven voorgoed veranderden.


‘Op mijn negentiende werkte ik al in de muziekindustrie. Een producer eiste toen op een gegeven moment dat ik mijn kleren uitdeed‘, begint de zangeres haar verhaal. ‘”Doe je kleren uit”, zei hij. Ik weigerde, maar toen dreigde hij dat hij mijn muziek zou verbranden. Hij stopte maar niet met dreigen en ik bevroor.’ Ze vertelt hoe hij haar maandenlang manipuleerde en uiteindelijk ook verkrachtte. ‘Daarna liet hij mij op de hoek van een straat zwanger achter.’ Wie de man is, wil ze niet vertellen.

‘Niet langer hetzelfde meisje’


Gaga laat tijdens het interview een andere, veel kwetsbaardere kant van zichzelf zien. Ze geeft toe dat ze die gebeurtenis maar niet kon verwerken en zichzelf pijn deed om haar innerlijke pijn te verzachten. Ook vandaag worstelt ze nog met dat innerlijke litteken. ‘Ik schreeuwde het uit, gooide mezelf tegen de muur of sneed me. Ook als ik nu door iets getriggerd wordt, kan ik me snel slecht voelen. Dan wil ik mijzelf snijden en denk ik soms zelfs aan hoe het zou voelen om dood te gaan. Gelukkig heb ik intussen wel geleerd hoe ik die gedachten kan onderdrukken.’ Het heeft maar liefst zeven jaar geduurd voordat de zangeres er met iemand over durfde te praten. ‘Ik wist niet hoe ik het moest aanvaarden. Ik dacht dat het mijn eigen fout was. Het veranderde wie ik was. Het veranderde mijn lichaam en mijn gedachten.’

Het heeft dan ook heel lang geduurd voordat de zangeres openlijk over de feiten durfde te vertellen. Pas in 2014 vond ze wilskracht om er tijdens een radioprogramma over te beginnen, maar nooit eerder was ze zo openhartig als nu. Tijdens het interview vertelt ze aan prins Harry en Oprah Winfrey ook dat ze heel lang een gevecht voerde met een posttraumatische stressstoornis. ‘Eerst voelde ik een snijdende pijn, daarna voelde ik me verdoofd en was ik wekenlang ziek. Diep vanbinnen besefte ik dat ik een meltdown had en niet langer hetzelfde meisje was.’

Zoals een virus


Gaga eindigt het interview met een positieve noot en vertelt dat ze zich, hoewel ze nog vaak aan die traumatische periode terugdenkt, elke dag beter voelt. Daarnaast roept ze iedereen die worstelt met kleine en grote struggles om er openlijk over te praten, net zoals zij dat nu ook doet. ‘Mensen denken vaak dat mentale problemen net een virus zijn: je wordt ziek en je geneest. Maar zo gaat dat niet. En eigenlijk denk ik dat dat mensen in de val lokt. Je raakt gefrustreerd en je denkt: waarom word ik niet beter, wat is er mis met mij? Maar er is helemaal niets mis met je. Er is gewoon iets dat niet zo goed loopt. Dat is niet makkelijk om toe te geven, maar ook niets om je over te schamen’, besluit ze.

Je kan de volledige aflevering en alle andere afleveringen van ‘The Me You Can’t See’ bekijken op Apple TV+.

Heb je vragen over zelfdoding of wil je met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.zelfmoord1813.be of www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '