Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

'Onze' Jérémie Makiese eindigde met 'Miss You' helaas pas op de 19de plaats.

Oekraïense band Kalush Orchestra wint het Eurovisiesongfestival 2022 in Turijn

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Niet geheel onverwacht won Oekraïne gisterenavond in Turijn het Eurovisiesongfestival 2022. Kalush Orchestra kon met het catchy ‘Stefania’ op heel wat sympathiestemmen rekenen vanwege de oorlog die er momenteel in Oekraïne woedt. De Belgische inzending Jérémie Makiese kreeg amper vijf punten van het publiek en eindigde op een teleurstellende 19de plaats.

Oekraïne heeft gisterenavond in Turijn het 66ste Eurovisiesongfestival gewonnen. De Oekraïense inzending Kalush Orchestra scoorde niet alleen met een catchy song, maar kon ook op heel wat sympathiestemmen rekenen vanwege de oorlog die er in Oekraïne sinds eind februari woedt. ‘Stefania’ is een eerbetoon aan de moeder van frontman Oleh Psiuk (27), en bij uitbreiding aan zijn moederland.

Het publiek gaf het optreden van Kalush Orchestra maar liefst 439 punten (op een maximum van 468 te verdelen punten). De vakjury plaatste Oekraïne met 192 punten pas op de vierde plaats. Maar opgeteld wist de band de hoofdprijs te verzilveren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nederland op 11de plaats, België op 19de

De top vijf werd vervolledigd door het Verenigd Koninkrijk op nummer twee met ‘Space Man’ van Sam Ryder (466 punten), Spanje op nummer drie met ‘SloMo’ van Chanel (459 punten), Zweden op nummer vier met ‘Hold Me Closer’ van Cornelia Jakobs (438 punten) en Servië op nummer vijf met ‘In corpore sano’ van Konstrakta (312 punten).

Hoewel Nederland met de ballad ‘De diepte’ van zangeres S10 in de aanloop naar het festival een publieksfavoriet was, eindigden onze Noorderburen pas op de elfde plaats.

eurovisiesongfestival 2022
‘Onze’ Jérémie Makiese eindigde met ‘Miss You’ helaas pas op de 19de plaats. © Getty Images

‘Miss You’, de song van ‘onze’ Jérémie Makiese wist bij de vakjury nog 59 punten te scoren, maar het publiek deelde amper 5 punten uit. België eindigde zo op een teleurstellende 19de plaats, net als Hooverphonic vorig jaar.

Volgend jaar in Marioepol?

Of het 67ste Eurovisiesongfestival volgend jaar in Kiev of een andere Oekraïense stad zal kunnen plaatsvinden, is vanwege de oorlog nog zeer onzeker. President Zelensky is er alvast van overtuigd dat het mogelijk is. ‘We gaan ons best doen om het volgend jaar te organiseren in Marioepol‘, liet hij weten. De havenstad in het zuidoosten van Oekraïne is momenteel bijna geheel in handen van Rusland.

Nog meer actueel nieuws:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '