Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Programma Dikke Liefde Lotte Vanwezemael
© Play4

'Ik snap de reacties en de mediastorm. Zeer goed zelfs, want Lotte en ik hadden dezelfde reactie toen ze ons voor het programma vroegen,' aldus Servaas.

Lotte Vanwezemael en Servaas Bingé over ‘Da’s dikke liefde’: ‘Bij elk thema dat je bespreekbaar wil maken, heb je tegenstanders’

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Recent kondigden seksuologe Lotte Vanwezemael en arts Servaas Bingé het nieuwe programma ‘Da’s dikke liefde’ aan in samenwerking met Play4. Met hun expertise en achtergrond begeleiden ze vier koppels met een maatje meer richting gezondere gewoontes, meer zelfliefde en een sterkere band als koppel. Maar daar kwamen heel wat gemengde reacties op en ook activiste Marijne Van Boeckel lanceerde de hashtag #dikkeliefde als tegenreactie. Wij gingen met de seksuoloog en de arts in gesprek.

In het gloednieuwe programma ‘Da’s dikke liefde’ gaan vier koppels met een maatje meer de strijd aan met hun gewoonten om zo hun gezondheid, relatie én seksleven een boost te geven. Zes maanden lang delen ze hun intieme en uitdagende traject met experten Lotte en Servaas, en binnenkort ook de rest van kijkend Vlaanderen. De trailer van het programma zorgde voor ophef, want volgens Marijne Van Boeckel (23) die we gisteren in ‘De Cooke & Verhulst Show’ zagen, verdienen dikkere koppels ook media-aandacht ‘wanneer het niet om afvallen draait.‘ Daarom gingen wij in gesprek met het presentatorsduo om een licht op de zaak te werpen.

Ik snap de reacties en de mediastorm. Zeer goed zelfs, want Lotte en ik hadden dezelfde reactie toen ze ons voor het programma vroegen.

Servaas Bingé

Koppels in een sleur

Aan de hand van professionele begeleiding, nuttige info en het opstellen van zowel emotionele als fysieke doelen, krijgen vier stellen de kans om zich opnieuw goed in hun vel te voelen. Dat sommige koppels daarvoor een duwtje in de rug nodig hebben, is nodig volgens Lotte: ‘Koppels die al lang samen zijn, komen soms in een sleur terecht en verliezen zichzelf én elkaar een beetje uit het oog. Langzamerhand verdwijnt de fysieke en emotionele aantrekkingskracht, en komen ze in een negatieve spiraal terecht die kan wegen op hun relatie én hun gezondheid.’

Het intieme traject dat ze maandenlang hebben doorlopen, krijgen we nu in ‘Da’s dikke liefde’ te zien. Een moedige stap, vindt Servaas: ‘Deze mensen zetten echt alle gordijnen open en geven een transparante kijk in hun leven. Eigenlijk zijn zij de helden die op de barricade van anti-bodyshaming staan. Want wat zij laten zien, is “take me as I am“.’

Mediastorm

Toch kwam er aanzienlijk veel reactie op de aankondiging van het programma. Iets wat Lotte wel zag aankomen: ‘Bij elk thema dat je bespreekbaar wil maken aan de hand van een programma, heb je voor- en tegenstanders. Het is alleen jammer dat er veel reactie is geweest enkel op basis van een programmatitel en een trailer. Nu hebben heel wat mensen al een oordeel klaarliggen nog voor ze het programma gezien hebben.’

Ook Servaas hield zijn hart vast bij het droppen van de trailer. ‘Ik snap de reacties en de mediastorm. Zeer goed zelfs, want Lotte en ik hadden dezelfde reactie toen ze ons voor het programma vroegen. Alleen konden wij het in alle rust bespreken met de redactie. Zo wilden we alleen meedoen als we ervoor zorgden dat we niet aan bodyshaming zouden doen, niet zouden werken met crashdiëten of er op seksueel vlak geen karikatuur van zouden maken. En dat is ons gelukt. We zijn niet vervallen in bodyshaming of hebben niet gewerkt met quick fixes op vlak van gezondheid. Dat maakt dat we nu nog steeds heel hard achter het programma blijven staan,’ aldus de arts.

Missie en misconceptie

Servaas probeert alvast wat meer duiding te scheppen over het concept van het programma. ‘Beiden van ons hebben de missie om te inspireren en mensen bewust te maken van bepaalde dingen. Lotte op haar domein wat betreft de geest, ik op het mijne; het lichaam. Zo geven we koppels nuttige informatie mee en hopen we dat sommige aspecten herkenbaar zijn voor anderen’, aldus Servaas.

We willen vooral laten zien dat iedereen kan kiezen voor zichzelf en dat iedereen naar zijn eigen geluk kan streven, ongeacht het cijfer op de weegschaal. Dan denk ik: is daar iets mis mee?

Servaas Bingé

Volgens de arts draait het programma dan ook niet helemaal om het gewicht van de koppels. ‘Als je het mij vraagt als arts, hebben we het meteen verder dan dik zijn bekeken. En zwaarder wegen heeft nu eenmaal hogere gezondheidsrisico’s. Maar gezondheid wordt door zoveel meer beïnvloed dan enkel je gewicht, en we pakken ook al die andere factoren aan’, verzekert hij. ‘Als je de cijfers bekijkt, zitten sommige kandidaten niet eens zo hard in de risicozone, maar zitten ze eerder gezondheidsgewijs of op relationeel vlak op een plek waar ze niet willen zijn. Uiteindelijk is die interne motivatie om iets te veranderen hun drijfveer. Dat het enkel en alleen om gewicht draait is een misconceptie die er op dit moment heerst.’ Hoewel ‘Da’s dikke liefde’ dus niet enkel om dat cijfertje op de weegschaal draait, doet de kop van het programma toch anders vermoeden. Een riskante woordspeling?

Goede intenties

Marijne Van Boeckel heeft al duidelijk gemaakt dat dikke personen niet op een correcte manier worden afgebeeld door het programma. Maar daar denkt Servaas anders over: ‘We willen vooral laten zien dat iedereen kan kiezen voor zichzelf en dat iedereen naar zijn eigen geluk kan streven, ongeacht het cijfer op de weegschaal. Dan denk ik: is daar iets mis mee?’

En ook Lotte hoopt dat mensen ‘Da’s dikke liefde’ nog een kans geven. ‘Ik hoop toch dat mensen kunnen afwachten en zien wat het programma wél kan betekenen. Dat het met goede intenties is bedoeld. Want sommige koppels hebben enorme stappen vooruit gezet en hebben geleerd om zichzelf graag te zien. Dat is moedig, en ik kijk echt naar hen op,’ zegt ze.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '