Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM

'Ik voel dat ik met mijn verhaal nu anderen wil steunen', schrijft ze op Instagram.

Julie Van den Steen (30) openhartig over zwangerschapsverlies: ‘Ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Op de Instagrampagina van Julie Van den Steen staat een pakkende getuigenis te lezen. De presentatrice vertelt er namelijk openhartig dat ze eerder dit jaar haar ongeboren kindje verloor. ‘Vergis u niet, dit is écht heel moeilijk voor mij om te vertellen. Maar ik voel dat het moet’, schrijft ze.

‘De zomer van 2022 ga ik nooit meer vergeten. Ik was zwanger. De zwangerschap kwam onverwacht maar ik wilde ervoor gaan, en dat nieuws liefst zo snel mogelijk met iedereen delen want ik was echt heel gelukkig’, begint Julie Van den Steen haar nieuwste Instagrampost. Helaas komt die heel hard binnen, want meteen daarna vertelt ze dat ze haar ongeboren kindje verloor tijdens de zwangerschap. ‘Ik was 12 weken ver. Mijn wereld stond stil en ik voelde helemaal niets meer. Die zin klinkt nog élke dag door mijn hoofd. Al mijn dromen en verwachtingen weg omdat er plots geen hartslag meer te horen was bij de echo. En dat was behoorlijk traumatisch’, staat er te lezen bij een foto van de echo.

1 op de 6

De presentatrice vertelt dat ze in die periode veel steun zocht én vond bij verhalen van andere vrouwen die hetzelfde meemaakten, en wil met haar getuigenis nu hetzelfde doen. ‘Vergis u niet, dit is écht heel moeilijk voor mij om te vertellen. Maar ik voel dat het moet. Omdat 1 op de 6 vrouwen dit meemaakt.’

Door nu openhartig over haar eigen verlies te praten, hoopt ze het taboe dat nog steeds op zwangerschapsverlies rust te doorbreken. ‘Uit schaamte of schuldgevoel wordt er amper nog over gepraat en vooral verwacht dat je er snel weer over bent. Maar “het mocht niet zo zijn” of “de natuur heeft dat zo beslist…” geven nu eenmaal geen troost op dat moment’, benadrukt ze. ‘Dit is het moeilijkste dat ik fysiek en mentaal heb meegemaakt. Ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld. Maar ik wil hier graag iets openbreken. Dus als je dit leest en je weet hoe dit voelt: je bent niet alleen en er is niets mis met jou. Op welk vlak dan ook’, sluit ze het emotionele bericht af.

Perinataal counselor.

Naast een foto van de echografie, deelt Julie ook nog een video waarin te zien is hoe ze contact opneemt met Freya De Rave, een perinataal counselor. Het duurde meer dan twee maanden voordat de presentatrice hulp durfde te zoeken. ‘Het duurde zo lang omdat ik het supermoeilijk vind om daarover te praten’, vertelt ze tegen Freya, die haar psychologische ondersteuning geeft.

Julie wordt in de reacties intussen overspoeld met liefde. Zo laten Fien Germijns, Michèle Cuvelier en Ann Van Elsen hartjes achter, en delen ook andere vrouwen hun verhaal in de comments. ‘Bedankt om dit te delen! Dat is zo waardevol’, ‘Dankbaar dat je dit deelt! Want wat voelde ik me zo ontzettend eenzaam toen ik dit meemaakte‘ en ‘Hier ook 1 op 6. Ondertussen vier jaar geleden maar nog steeds heel moeilijk om het een plaats te geven’, klinkt het onder andere.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '