Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Als bedrijven de nieuwe wet niet respecteren, worden ze beboet.

Nu de rest van de wereld nog: IJsland verplicht loongelijkheid tussen man en vrouw

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

De loonkloof tussen man en vrouw blijft een heikele kwestie. Vrouwen verdienen ook in ons land vaak minder dan een man met dezelfde functie. Zulke praktijken zijn in IJsland vanaf nu bij wet verboden.


Sinds maandag is het in IJsland bij wet verplicht om als werkgever mannen en vrouwen met dezelfde functie hetzelfde loon uit te betalen. De maatregel werd vorig jaar in maart op de Internationale Vrouwendag aangekondigd. Het klinkt als een logische beslissing, maar toch is IJsland het allereerste land ter wereld waar de loonkloof officieel bij wet verboden wordt.

De verplichting geldt zowel voor bedrijven als voor overheidsinstellingen met minstens 25 werknemers. Wie niet dezelfde loonschalen hanteert voor mannen als voor vrouwen, krijgt een geldboete. En terecht, denken wij dan!

En ons land?


Waar IJsland bijzonder vooruitstrevend is inzake gendergelijkheid, moddert ons landje maar wat aan. België staat op de 31ste plaats in de Global Gender Gap Index met een loonkloof van ongeveer 6% voor voltijdse werknemers. Triest! Wij hopen dat de andere landen snel het IJslandse voorbeeld zullen volgen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '