Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Zijn advocate liet intussen al weten dat hij beroep zal aantekenen.

Harvey Weinstein krijgt een gevangenisstraf van 23 jaar en dat is volgens de slachtoffers veel te weinig

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Harvey Weinstein, hij moet – jammer genoeg – zowat hét gespreksonderwerp van de voorbije twee jaar geweest zijn. De 67-jarige filmproducent kwam zwaar onder vuur te liggen (en terecht!) nadat hij door honderden vrouwen werd beschuldigd van ongewenste seksuele intimiteiten en seksueel misbruik. Gisteren kreeg hij eindelijk te horen welke straf hem te wachten staat, en die is volgens experts en de slachtoffers veel te mild.


Het nieuws ontplofte als een bom. In oktober 2017 onthulde The New York Times dat de ‘Kill Bill’-filmproducent zijn handen niet kon thuis houden en op én naast de filmset meerdere actrices aangerand en seksueel geïntimideerd zou hebben. Het bewijs daarvan? Een aantal vrouwen die de moed vonden om te getuigen in de krant. Het nieuws verspreidde zich uiteraard als een lopend vuurtje en al snel getuigden ook tientallen andere vrouwen waaronder Angelina Jolie, Cara Delevingne en Gwyneth Paltrow dat hij ook bij hen ongewenste seksuele avances maakte.

Jessica Mann en Mimi Haleyi


Actrices beschuldigden hem van het feit dat hij hen een rol wilde geven in ruil voor seks. Hij raakte hen te pas en te onpas aan, stelde zwijgcontracten op en beweerde dat hij hen kon chanteren met beeldmateriaal. Na jarenlang stilzwijgen konden die actrices eindelijk ontsnappen uit de klauwen van Harvey Weinstein en werd de filmwereld helemaal op z’n kop gezet. Niet omdat er een steengoede filmproducent minder was, wel omdat er nog wat andere regisseurs en hoge pieten in Hollywood én ver daarbuiten beschuldigd werden van gelijkaardige feiten. De #MeToo-beweging waar we al zó lang op zaten te wachten was eindelijk een feit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Honderden misdrijven kwamen aan het licht en vrouwen durfden voor het eerst openlijk te getuigen over wat ze op en naast de werkvloer moesten doorstaan. Weinstein verdween intussen langzaam, maar zeker op de achtergrond, tot nu. Gisteren moest hij namelijk voor de rechtbank verschijnen en werd hij door een 12-koppigge jury veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar. Hij werd schuldig bevonden voor de aanranding en verkrachting van twee vrouwen, Jessica Mann en Mimi Haleyi. Hij riskeerde een maximumstraf van 29 jaar, maar kwam ervan af met 23 jaar. En daar nemen de slachtoffer geen genoegen mee.

Roofzuchtig seksueel gedrag


Hij werd hij namelijk vrijgesproken voor een veel ernstigere aanklacht: ‘roofzuchtig seksueel gedrag’, waarbij sprake is van serieverkrachting. Hoewel er intussen meer dan 100 vrouwen de filmproducent beschuldigen van seksuele intimidatie, waren er volgens de jury te weinig bewijzen die aantoonden dat Weinstein wel degelijk meer dan twee vrouwen heeft aangerand. Had dat wel het geval geweest, dan riskeerde hij een levenslange gevangenisstraf. Weinstein zal zijn 23 jaar uitzitten in de gevangenis van New York, maar blijft de beschuldigingen ontkennen. Zijn advocate liet weten dat hij geen eerlijk proces kreeg en dus beroep zal aantekenen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘We gaan nu door een crisis in ons land, die in wezen met mij is begonnen. Ik was het eerste voorbeeld en ondertussen werden al veel mannen beschuldigd van misbruik, iets wat ik denk dat niemand van ons heeft begrepen’, zei Weinstein kort voor de uitspraak. ‘Iedereen staat op een soort van zwarte lijst. Ik had geen macht. Miramax (filmproductiemaatschappij, red) was een klein bedrijf. Ik kon niet iedereen zwart maken.’

Binnenkort moet hij ook nog voor de rechtbank van Los Angeles verschijnen, waar hem een gevangenisstraf van maximaal 28 jaar te wachten staat. Eén ding is wel zeker, en dat is dat dankzij zijn proces heel wat vrouwen de moed hebben gevonden om hun verhaal te doen en om zich aan te sluiten bij de #MeToo-beweging. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '