Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Je nummer kan te grabbel staan op Facebook zonder dat je het doorhebt'

Hacker Inti vindt privénummers van politici en BV’s via Facebookprofiel

Hacker Inti De Ceukelaire raadt iedereen aan zijn gsm-nummer van zijn Facebookprofiel te verwijderen. Blijkbaar is er een manier voor onbekenden om je telefoonnummer te achterhalen, zelfs al zijn ze geen vrienden op de sociale-netwerk-site.

Op zijn Twitterprofiel deelt Inti een screenshot van het telefoonnummer van vicepremier Jan Jambon en de komiek Lieven Scheire. Voor alle duidelijkheid: hij heeft het nummer verkregen via hun account, en niet omgekeerd.

 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 

Inti is een ethische hacker, en test computersystemen en websites op hun veiligheid. Vindt hij een foutje, dan laat hij dat weten aan de eigenaar.

 

Hoe hij dit heeft klaargespeeld? Dat blijft voorlopig een geheim. 'Ik geef Facebook enkele weken de tijd om dit lek te dichten. Maar als ze dat niet doen, maak ik mijn methode bekend. Ik hoop zo druk te zetten op de sociale netwerksite zodat ze eindelijk werk maken van hun securityprobleem.'

 

Nu wil de hacker iedereen de kans geven om zijn gsm-nummer op tijd te verwijderen.

 

'Je gsm-nummer kan te grabbel staan op Facebook zonder dat je het doorhebt.'

 

Iedereen kan je bellen

Denk je dat je nummer niet op Facebook staat? Daar kan je je in vergissen! Veel apps, zoals WhatsApp en Messenger zijn aangesloten op je Facebookprofiel. Dat is voor de sociale-media-site genoeg om je nummer te achterhalen.

 

Wil je weten of Facebook jouw nummer kent? Ga dan naar accountinstellingen en druk dan op de knop 'mobiel' (het telefoontje). De kans is groot dat je daar jouw nummer zal zien, zelfs al heb je het nooit zelf ingegeven.

 

Facebook

 

'Ik raad iedereen aan zijn nummer van Facebook te verwijderen, tot het lek gefixt is', zegt Inti. 'Ik heb Facebook al twee keer gewezen op dit gat in zijn security, maar ze weigeren hier iets aan te doen.'

 

'Als iemand ongewenst je nummer wil achterhalen, moet die enige voorkennis hebben van programmeren, maar hij hoeft geen expert te zijn', zegt de hacker. 'Ik ben lang niet de enige man in België die in staat is om dit te doen. En zodra iemand je gegevens online te grabbel gooit, is het te laat.'

 

Dit is trouwens niet de eerste hackingstunt van Inti. Eerder ontworp hij een website die aantoont of jij (of interessanter: je lief) regelmatig snoept op pornosites.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '