Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Europese vrouw wordt vaker en vaker kostwinner van het gezin

Robine van Tilburg
Europese hoog opgeleide vrouwen huwen vaker en vaker een lager opgeleide man. En dat zorgt ervoor dat de vrouw in meer dan de helft van die gevallen meer verdient dan haar man.

Het is heel lang anders geweest, maar Europese vrouwen huwen nu vaker een man die lager dan een die hoger opgeleid is dan hen. Sociologen Jan Van Bavel en Martin Klesment van de KU Leuven stellen die tendens ook in ons land vast.

 

Dat een vrouw in een relatie hoger opgeleid is dan haar man, wil uiteraard niet meteen zeggen dat ze daarom ook sowieso meer verdient. In meer dan de helft van de gevallen is het wel zo dat de hoger opgeleide vrouw meer verdient dan haar lager opgeleide man. De sociologen geloven daarenboven dat er in de toekomst nóg meer vrouwen de grote kostwinner van het gezin zullen worden.

 

Eind vorig jaar sprak Flair met enkele vrouwen die hoger opgeleid zijn dan hun partner. En dat leverde enkele interessante getuigenissen op:

Ik heb er langer mee geworsteld dan ik ooit aan hem zou toegeven.

Ans (33) is project manager en Bram (34) werkt als tuinman

 

Vóór Bram had ik twee relaties, beide met een man die een evenwaardig diploma had en al iets verder in zijn carrière stond. Twee keer was het een man van goede komaf. Helaas liep het twee keer fout af. De eerste heeft mij bedrogen. De tweede was net iets te vol van zichzelf en zag mij als een trofee in zijn verzameling successen. Aan die relatie heb ik zelf een eind gemaakt. En toen kwam ik Bram tegen, via via op café. Hij had geen praatjes, weidde niet uit over zijn carrière, pronkte niet met zijn dure wagen. Hij was gewoon zichzelf. Nooit had ik gedacht dat zo’n knappe en populaire kerel op een klassieker meisje als ik zou vallen.

 

Maar toen kwam de twijfel: Bram had niet gestudeerd, hij had het zelfs nooit geprobeerd. Bram was 'gewoon' een tuinman. Geen galante zakenman, maar een nuchtere vent. Langer dan ik ooit aan hem zou toegeven, heb ik daarmee geworsteld. Tegen mijn vriendinnen had ik continu de neiging om hem goed te praten. 'Ja, maar voor hem moet een diploma niet.' 'Hij verslaat me in elke quiz.' Mijn twijfels van in het begin van onze relatie zijn ondertussen helemaal verdwenen. Ik zou geen andere man meer willen. Ik vind het een verademing dat Bram me elke dag opnieuw in de nuchtere realiteit brengt.

Klaas verdient als programmeur op een week wat ik in een maand verdien.

Delphine (29) is vertegenwoordigster en Klaas (29) is programmeur

 

Ik ben helemaal niet intelligenter dan Klaas. Hij is degene die me aftroeft tijdens 'De Slimste Mens ter Wereld', die me – tot vijfmaal toe – de taxshift uitlegt en die dan ook nog eens beter overweg kan met computers en al dat technisch gedoe. Ja, ik heb een hoger diploma, maar dat is het gevolg van een grotere toewijding op studievlak. Ik was niet de studiebol van de klas, maar wilde wel mijn diploma psychologie halen. Dat is gelukt. En wie heeft me avond na avond gemotiveerd en me uit mijn cursussen ondervraagd? Klaas.

 

Hij heeft ook even geprobeerd om te studeren: hij is begonnen aan de opleiding tot burgerlijk ingenieur, maar dat was zijn ding niet. Vervolgens heeft hij twee jaar handelswetenschappen gestudeerd, maar ook dat vond hij maar niets. Hij had die studies met de vingers in de neus kunnen afwerken, maar had gewoon de pech om niet de opleiding van zijn dromen te vinden. Uiteindelijk heeft hij zichzelf leren programmeren. Klaas verdient als programmeur op een week wat ik in een maand verdien. Hij verdient dus meer, is intelligenter en heeft een job met meer aanzien. Van een ouderwets koppel gesproken.

 

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '