Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Heb je last van zomereenzaamheid? Fashionista to the rescue!

13 dingen die je kan doen als je je eenzaam voelt in de vakantie

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Enkele dagen geleden deed het nieuws over een seizoensfenomeen genaamd zomereenzaamheid de ronde. Bij Tele-Onthaal kwamen aanzienlijk meer oproepen en berichten binnen van mensen die zich vaak alleen voelen tijdens de vakantie. Heb jij hier last van? Wij zetten 13 tips op een rijtje.


De examens zijn voorbij en je hebt twee maanden vakantie, joepie! Of toch niet? Terwijl de zomer voor velen een zegen is, is het voor anderen een vloek. Bij Tele-Onthaal kwamen steeds meer meldingen binnen van vooral jongeren en alleenwonenden die zich eenzaam voelen tijdens de zomervakantie.

Vrienden zijn op reis, je ouders moeten werken, op sociale media zie je anderen leuke dingen doen en ineens slaat de eenzaamheid toe. Gelukkig hebben de Fashionista-redactrices een heleboel tips die kunnen helpen. Bye bye, FOMO!

1. Adopteer een hond (of kat)


Als het mag van je ouders en je ervoor kan zorgen, kan een huisdier veel steun bieden, zowel tijdens de eenzame zomermaanden als doorheen het jaar. Zo heb je minstens twee maal per dag iets omhanden, want met een hondmoet je natuurlijk gaan wandelen. Ben je meer een cat lady? Er zitten genoeg stumperds in het dierenasiel die een warme thuis zoeken. Dieren zijn er altijd voor jou en zorgen voor de nodige afleiding. Denk wel goed na voor je zo’n grote stap zet: een huisdier is niet voor even, maar voor altijd!

2. Hou contact met je vrienden


Tijdens de zomer zijn je vrienden vaak op reis of op kamp en dan kan het lijken alsof het contact wat verwatert, maar dat heb je volledig zelf in de hand. Als er dus een moment is waarop jullie allebei wél kunnen, spreek dan zeker met elkaar af. Ook als je vriend(in) wat verder woont, is het de trein- of busrit helemaal waard! Beter wat langer onderweg dan elkaar twee maanden niet zien, toch?

3. Zoek een nieuwe hobby


Het is nooit te laat om met een nieuwe hobby te beginnen. Zo heb je iets te doen, gaat de tijd snel voorbij én leer je misschien wel nieuwe mensen kennen. Houd je van dans? Of ben je toch eerder een voetbalchick? Of misschien steelt rolschaatsen wel je hart. Keuze genoeg!

4. Volg een workshop


Heb je geen zin het hele jaar door dezelfde hobby te doen? Dan is een workshop een leuk alternatief. Zo hoef je maar één of enkele lessen te volgen en ontmoet je potentiële vrienden. Enkele leuke voorbeelden? Koken, pottenbakken, fotograferen...

5. Neem een vakantiejob


Dit is vooral een tip die vanaf volgend jaar van pas zal komen. Kijk al ruim op tijd voor een vakantiejob waarmee je je zomer kan vullen. Vanaf het jaar waarin je 16 jaar wordt, mag je in principe werken als student. Zo verdien je niet alleen geld, maar je hebt ook sociaal contact. Je zal merken dat de vakantie zo voorbijvliegt!

6. Ga langs bij familie


Hoe vaak gebeurt het dat je eens alleen op bezoek gaat bij je oma en opa? Of tante en nonkel? Zij zullen vast en zeker blij zijn om je te zien. Maak er meteen een dag van: blijf eten en speel in de namiddag je favoriete gezelschapsspelletjes.

7. Word vrijwilliger


Wil je iets te doen hebben én mensen helpen? Iedereen mag vanaf het jaar waarin hij of zij zestien wordt vrijwilliger worden. Zo kan je bijvoorbeeld deelnemen aan begeleide wandelingen in een rusthuis of hokken schoonmaken in het dierenasiel.

8. Durf dingen in je eentje te doen


Wie zegt dat je anderen nodig hebt om leuke activiteiten te doen, heeft het mis! Je kan perfect in je eentje een terrasje doen, een museum bezoeken of gaan joggen. Maar ook muziek luisteren of een goed boek lezen, kan deugd doen. Inspiratie nodig? Hier vind je een waslijst aan dingen die je solo kan doen. Doe je iets buitenshuis? In je eentje ben je gemakkelijker aan te spreken dan in groep, dus wie weet leer je leuke mensen met dezelfde interesses kennen.

9. Stuur een brief of vakantiekaartje


Een brief of vakantiekaartje is persoonlijk en lief. Je vrienden zullen het leuk vinden om van je te horen en wie weet krijg je zelfs iets terug. Wie heeft nog Instagram en andere sociale media nodig?

10. Ga op jongerenvakantie


Wil je er even tussenuit? Met Kazou kan je bijvoorbeeld verschillende kampen en jongerenvakanties doen. Vanaf het jaar waarin je zeventien wordt, kan je zelfs monitor worden.

11. Bel je vrienden op


Zijn je beste vrienden op reis of op kamp? Je kan wel met elkaar sms’en, maar dat is toch niet hetzelfde. Pak daarom de telefoon op en bel iemand voor een leuke babbel. Dat is veel persoonlijker en geeft je een beter gevoel dan dat constant over en weer sturen.

12. Blijf weg van sociale media


Op Instagram en Facebook zie je alleen maar foto’s en statussen passeren waar je nog een eenzamer gevoel van krijgt. Scroll daarom niet heel de tijd op sociale media. Het lijkt alsof iedereen de zomer van zijn of haar leven heeft, maar in werkelijkheid voelt iedereen zich weleens af en toe eenzaam.

13. Houd een dagboek bij


Hoe eenzaam je je soms ook kan voelen, het lijkt altijd erger dan het is. Elke dag is er minstens één iets dat je een goed gevoel geeft. Om je daaraan te herinneren, is het een goed idee om een dagboek bij te houden waarin je noteert waar je die dag dankbaar of blij om bent. Op momenten dat je je eenzaam voelt, kan je dit schrift erbij nemen en jezelf er helpen aan herinneren dat het slecht gevoel maar van tijdelijke aard is. Het is het proberen waard!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '