Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
©Kinga Cichewicz via Unsplash

Aan de kant, smartphone! Elke avond een kwartiertje schrijven om te bezinnen

5 redenen waarom een dagboek bijhouden het proberen waard is

Bah, een dagboek bijhouden. Wie doet dat nu nog? Hoewel, gedachten neerpennen in een dagboek hoeft helemaal niet als belachelijk of ouderwets beschouwd te worden. Het kan juist helpen om alles netjes te ordenen en op een rustige manier de dag af te sluiten. En het is een mooie smoes om toch dat mooie schriftje te kunnen aanschaffen.

1. Alles opschrijven voor het slapengaan, zorgt voor een betere nachtrust


Vooral voor de piekeraars onder ons een gouden tip. Voordat je definitief dat nachtlampje uitknipt, kan je alles van je ‘afschrijven’. Geen perfecte volzinnen of een gedetailleerd verslag van die dag, maar gewoon een random opsomming van alles wat nog in jouw hoofd rondspookt. Stort je hart eens uit, het kan zo ontzettend opluchten. Om deze stap bewust toe te voegen aan jouw avondritueel, raden we aan een schriftje en pen naast je bed te leggen. Zo sla je ‘m zeker niet over.

2. Terugbladeren in een dagboek geeft je inzicht en perspectief


Als je terugkijkt op wat je enkele maanden geleden schreef, zal je zien dat er bepaalde zaken terugkomen. Stress op school, zorgen om vriendinnen of problemen met je ouders. Zo weet je wat je dwars zat én of het je nog steeds dwars zit. Op die manier zie je een evolutie en weet je aan wat je iets hoort te veranderen. Of je kan juist zien wat jou gelukkig maakt. Give it a try!

3. Het doet je even ontsnappen aan je smartphone


Ping ping... Het zoveelste berichtje doet het scherm van je smartphone oplichten. Alweer. De aanwezigheid begint niet alleen jouw moeder, maar ook jezelf flink te irriteren. Door je ‘s avonds, juist voor het slapengaan, een kwartiertje af te zonderen en alles te noteren wat er die dag speelde, neem je even de nodige tijd voor jezelf. Het maakt je rustiger en ontspannen vooraleer het licht definitief uitgaat. 

4. Je onderhoudt jouw handschrift


Wanneer je na de vakantie opnieuw de schoolbanken trotseert, lijkt je naam schrijven opeens de grootste opgave. Alsof jouw handschrift ook vakantie nam en besloot in het zonnige Hawaï te blijven. Herken je dat? Wel, het is makkelijk te voorkomen. Je kan het verhelpen door tijdens die vrije weken gewoon te blijven noteren in je dagboek. Zo oefen je niet alleen je handschrift, maar het geeft je daarnaast een mooie herinnering aan een onvergetelijke vakantie. Twee vliegen in één klap!

5. Toch niets voor jou? Start met bullet journaling!


Ik weet niet wat te schrijven, wat een belachelijk excuus! Er valt altijd wat te schrijven, want er is altijd wat te denken. Schrik je toch wat terug van het idee om al jouw gedachten op papier te zetten? Niet getreurd! Misschien kan je het bullet journal eens een kans geven! Een boek met stipjes waarin je naar hartelust kan handletteren, doedelen en schetsen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '