https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Handig voor die woensdagmiddagen!

Binnenkort kan je ook een halve dag per week ouderschapsverlof nemen

Herlinde Matthys

Elke mama of papa heeft recht op vier maanden ouderschapsverlof per kind. De ouders kunnen dit in één keer opnemen of spreiden over een aantal maanden door halftijds of vier vijfde te werken. Binnenkort kan je er ook voor kiezen om een halve dag per week, denk maar aan woensdagmiddag, vrij te krijgen.


Het systeem van ouderschapsverlof spreiden is enorm populair in België. Zo kan je snel terug na de geboorte van je kindje aan het werk, maar blijf je toch gedurende dat eerste cruciale jaar of anderhalf jaar van de baby sterk aanwezig. Bij vier vijfde werken kan je twintig maanden een dagje uittrekken voor jezelf, je baby of het huishouden. Bij halftijds werk profiteer je daar acht maanden van.

Woensdagmiddag


In de nabije toekomst zullen ouders ook één tiende ouderschapsverlof kunnen opnemen, dat wil zeggen een halve dag per week of een volledige dag om de twee weken. Dat is natuurlijk superhandig voor die woensdagmiddagen als de kinderen maar een halve dag naar school hoeven. Op die manier kan je veertig maanden lang of vier volle schooljaren op woensdag thuisblijven.

Voorwaarden


Er is wel een voorwaarde aan verbonden. Ouders die voor deze formule kiezen, moeten tijdens de zomervakantie twee maanden fulltime werken. Ook de werkgever moet hier natuurlijk mee akkoord zijn. Het wetsvoorstel hiervoor is al een hele tijd geleden ingediend, maar de meerderheidspartijen raakten het er niet over eens omdat het gekoppeld werd aan andere maatregelen zoals de zondagsopeningen van winkels in toeristische steden. Nu zou er volgens De Morgen en Het Laatste Nieuws wél een akkoord zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content