Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Netflix

Netflix heeft hem wel nooit om toestemming gevraagd...

19-jarige Belgische dj ontdekt plots zijn lied in ‘Ginny & Georgia’

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Dat we fan zijn van ‘Ginny & Georgia’ is ondertussen wel al duidelijk. En nu we hebben ontdekt dat er een lied van een Belgische dj in te horen is, vinden we de serie nog cooler. Alleen is er één minpunt: Netflix vroeg nooit toestemming om het lied te gebruiken.


Michiel Bosmans (19) aka DeeJay Michiel is een Belgische dj uit Zonhoven die in 2019 het lied ‘Baby’ uitbracht. Hij deed dat in samenwerking met A-Day aka Alexander Van den Eeckhout. Het duo lanceerde ook een bijhorende muziekvideo. Een week geleden ontdekte de artiest dat zijn nummer te horen is in de populaire serie ‘Ginny & Georgia‘. Het lied is op de achtergrond te horen in de derde aflevering ‘Next Level Rich People Sh*t’, wanneer Max haar kans waagt bij Riley en vervolgens afgewezen wordt door haar crush op het vierdejaarsslaapfeest.

 

Dit bericht bekijken op Instagram


 

Een bericht gedeeld door Michiel Bosmans (@michielbosmansbe)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Geen toestemming


Héél cool dus, alleen is er een downside: Michiel was tot voor kort niet op de hoogte dat zijn lied in ‘G & G’ werd gebruikt. Hij kwam er pas achter wanneer een Amerikaan hem in de comments op YouTube liet weten dat hij hem ontdekt had dankzij de serie. ‘Hij vond het een tof nummer en daarom had hij de app Shazam gebruikt om te horen van wie het was. Zo kwam hij op mijn kanaal uit. Ik wist van niks en heb daarom Sabam gecontacteerd. Daar hebben ze me aangeraden een advocaat te raadplegen. Als je nummer wordt gebruikt in een serie die wereldwijd op televisie komt, dan kan dat misschien toch wel wat geld opleveren’, aldus de dj aan Het Nieuwsblad.

Netflix heeft hem dus niet om toestemming gevraagd om het lied te gebruiken, terwijl dat wel moet. Televisieomroepen mogen zonder toelating beschermde muziek gebruiken, omdat zij een algemeen contract hebben met Sabam. Voor de generiek van een programma, reclamespots en films en series moet er wél expliciete toestemming gevraagd worden aan de maker.

In een video die @nws.nws.nws deelde, geeft Michiel aan het liever anders gezien te hebben, maar hij is wel heel enthousiast dat ‘Baby’ nu wereldwijd te horen is. Aangezien de streamingdienst de fout is ingegaan, heeft de dj kans op een vergoeding die schommelt tussen 2.500 en 10.000 euro. Dat vertelde Jorne Ceuterick van muziekpublisher Strictly Confidential aan Het Nieuwsblad. Tenzij Netflix de fout niet toegeeft, dan kan het een aanslepende strijd in de rechtbank worden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '