Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Austin Wade via Unsplash

Wat dacht je van Apollo, Gaia of Penelope?

CUTE: +20 babynamen geïnspireerd door de Griekse mythologie

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Van de keuken tot je favoriete seizoen: inspiratie voor babynamen vind je overal. Maar heb je al eens aan de Griekse mythologie gedacht? Wij zetten onze 24 favorieten op een rij.

Apollo

Betekenis: Apollo is de zoon van Zeus en Leto en de tweelingbroer van Artemis. Hij was de god van het licht, de zon, de muziek, de schone kunsten en de geneeskunst.

Geslacht: jongensnaam

Weetje: zowel popster Gwen Stefani als zangeres Natalia heeft een zoon die Apollo heet.

Atlas

Betekenis: Atlas is de oudste zoon van de zeegod Poseidon en diens vrouw Cleito. Zijn naam verwijst naar het Atlasgebergte, Atlantis en de Atlantische Oceaan.

Geslacht: genderneutraal

Weetje: ‘Pretty Little Liars’-actrice Shay Mitchell doopte haar dochter Atlas.

Athena

Betekenis: Athena is net als Apollo een kind van Zeus. Ze was godin van de beheerste oorlogvoering en vrede, maar ook die van de wijsheid, beschaving, de politieke gemeenschap van de stad en beschermster van verschillende Griekse steden, waaronder Athene.

Geslacht: meisjesnaam

Weetje: Flairs Chef Reportage Elisabeth noemde haar dochter Athena.

Midas

Betekenis: Midas was een legendarische koning van Frygië. Hij is de zoon van Gordias en de godin Cybele. Omdat hij de dronken halfgod Silenos gered had, verleende de wijngod Dionysos Midas de kracht om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen.

Geslacht: jongensnaam

Hermes

Betekenis: Hermes is een zoon van Zeus en Maia. Hij was de god van de handel, de reizigers, de wegen en de dieven, maar stond ook bekend als de boodschapper van de goden.

Geslacht: jongensnaam

Zeus

Betekenis: Zeus is de zoon van Kronos en Rheia. Hij was de oppergod die heerste vanaf de berg Olympus en stond in voor de natuur en al haar verschijnselen. Hij slingerde de bliksems, verzamelde de wolken en dreef ze uiteen. Zo veroorzaakte hij regen en sneeuwval.

Geslacht: jongensnaam

Artemis

Betekenis: Artemis is een dochter van de oppergod Zeus en Leto, en de tweelingzus van Apollo. Ze was de godin van de jacht, de vrouwen en de maan.

Geslacht: genderneutraal

Linus

Betekenis: Linus is een zoon van Apollo en de koningsdochter Psamathe. Hij was een personificatie van Narcissus en zijn naam verwijst dan ook naar een bloem, een soort narcis.

Geslacht: jongensnaam

Gaia

Betekenis: Gaia of Gaea was de oermoeder (de Aarde) die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen. De Chaos bevatte alle basisbestanddelen, de vier elementen aarde, water, lucht en vuur.

Geslacht: meisjesnaam

Leda

Betekenis: Leda is de echtgenote van de Spartaanse koning Tyndareos en staat vooral bekend om het liefdesverhaal ‘Leda en de zwaan’ over haar en oppergod Zeus.

Geslacht: meisjesnaam

Penelope

Betekenis: Penelope is de dochter van Icarius, een broer van de Spartaanse koning Tyndareos, en Periboia. Omwille van haar schoonheid was ze een begeerde huwelijkskandidate voor verscheidene Griekse prinsen.

Geslacht: meisjesnaam

Weetje: Flairs visagiste Florence doopte haar dochter Penelope.

babynamen

Myles

Betekenis: Myles was een van de vele zonen van Lelex, een koning van Laconië, en Naiade (waternimf) Cleochareia.

Geslacht: jongensnaam

Neda

Betekenis: volgens de Griekse mythologie was Neda een nimf, een godin van het water.

Geslacht: meisjesnaam

Weetje: Neda is ook een rivier in de westelijke Peloponnesos in Griekenland. Het is de enige rivier in Griekenland met een vrouwelijke naam.

Maia

Betekenis: Maia is niet alleen de oudste, maar ook de mooiste en meest verlegen van de Pleiaden, de zeven dochters van Atlas en Pleione. Ze wordt met haar zussen ook wel als een van de berggodinnen genoemd, omdat ze geboren zijn op de berg Cyllene in Arcadië.

Geslacht: meisjesnaam

Olympia

Betekenis: Olympia was geen godin, maar is een verwijzing naar de Olympische goden, de twaalf goden uit de Griekse mythologie die op de berg Olympus woonden. Het gaat om Zeus, Hera, Apollo, Poseidon, Artemis, Demeter, Hestia, Ares, Athena, Hermes, Aphrodite en Hephaistos.

Geslacht: meisjesnaam

Océane

Betekenis: Océane is een verwijzing naar Amphitrite, de vrouw van Poseidon en de godin van de zee.

Geslacht: meisjesnaam

Paris

Betekenis: Paris is een zoon van de Trojaanse koning Priamos en diens gemalin Hekabe. Paris ging ervandoor met Menelaüs’ echtgenote Helena, koningin van Sparta en de mooiste vrouw van Griekenland, wat leidde tot de Trojaanse Oorlog.

Geslacht: genderneutraal

Anthe(i)a

Betekenis: Antheia was een van de Charites (godinnen van charme, schoonheid, natuur, menselijke creativiteit, goede wil en vruchtbaarheid) en was de godin van moerassen en bloemrijke kransen. Haar naam is afgeleid van het Oudgriekse woord voor ‘bloem’ of ‘bloesem’. Bij de Romeinen stond ze bekend als Anthea.

Geslacht: meisjesnaam

Ariadne / Ariana

Betekenis: Ariadne is de dochter van koning Minos van Kreta en koningin Pasiphaë, beiden kinderen van goden. Ariadne is de godin van de passie. Haar Romeinse equivalent is Ariana.

Geslacht: meisjesnaam

Calliope

Betekenis: Calliope of Kalliope is een dochter van Zeus, en een van de negen muzen uit de Griekse mythologie. Ze was de muze van het heroïsch epos (heldendicht), de filosofie en de retoriek. Haar naam betekent ‘met de mooie stem’.

Geslacht: meisjesnaam

Pandora

Betekenis: Pandora is de eerste vrouw die door Hephaistos werd gevormd uit water en aarde. Haar naam betekent ‘draagster van alle gaven’.

Geslacht: meisjesnaam

Clio

Betekenis: Clio is de dochter van de oppergod Zeus en de Titane Mnemosyne. Verder is ze een van de negen muzen uit de Griekse mythologie, meer bepaald die van de verheerlijking door het gezang, die van de geschiedschrijving en ook van het heldendicht. Haar naam betekent ‘verkondigende’.

Geslacht: meisjesnaam

Phoenix

Betekenis: Phoenix is een verwijzing naar de feniks, een fabeldier uit de Griekse mythologie. De Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden.

Geslacht: genderneutraal

Weetje: in de Chinese cultuur staat de feniks voor het vrouwelijke geslacht op de wereld.

Delia

Betekenis: Delia is een verwijzing naar Delos, een eiland in de Griekse eilandengroep de Cycladen en een deel van de gemeente Mikonos. Volgens de Griekse mythologie ontstond dit eiland en de rest van de Cycladen nadat Leto er beviel van een goddelijke tweeling: Apollo en Artemis, wiens vader oppergod Zeus is.

Geslacht: meisjesnaam

babynamen

Nog meer inspiratie: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '